Yakıt Pompası Arıza Belirtileri, Tamiri ve Onarım Fiyatı

İster dizel, ister benzinli olsun her otomobilde mutlaka bir yakıt pompası bulunur. Yakıt pompası bir otomobilin en hayati parçalarından bir tanesidir.
Yakıt Pompası Nasıl Çalışır? : Yakıt pompasının yeri, yakıt deposuna yakın bir yerlerdedir. Genelde arka koltuğun tam altında yer alır. Yakıt pompasının görevi, depodan çekilen yakıtı motora kadar göndermektir. Yakıt pompasının üzerinde bir sensör bulunur. Bu sensör ECU (motor bilgisayarı) tarafından sürekli komut alır. Şöyle ki sürücü gaza bastığı anda ECU tarafından pompaya daha fazla yakıt göndermesi için komut gönderilir ve pompa daha fazla yakıtı gönderir.
Yakıt pompası arıza yaptığı zaman aracınızı çalıştıramazsınız. Bu durumda aracınızı bir çekici yardmıyla ustaya götürmek zorunda kalabilirsiniz.
Not: Karbüratörlü otomobiller direk olarak lpg ile çalıştıkları için benzin pompası arızalansa bile çalışırlar.

Yakıt Pompası Arızası Belirtileri

Yakıt pompası tamamen çalışmaz hale gelmeden önce bazı arıza belirtileri verir. Şimdi o belirtilere bir göz atalım.

1. Aracın arka tarafından gelen uğultu sesi

Aracınızı çalıştırmadan önce aküyü açacak kadar anahtarı çevirdiğinizde arka taraftan bir uğultu sesi gelir. Ancak bu ses çok az şekilde duyulabilecek bir sestir. Bu sesin sebebi yakıt pompasının çalışma öncesi yakıtı pompalamasının sesidir. Ancak aracınızın arka tarafından gelen uğultu sesi artmaya ve kolaylıkla duyulmaya başladıysa, yakıt pompanız ömrünü tamamlamaya yakındır diyebiliriz.

2. Aracın zor çalışması

Marşa bastığınız anda aracınızın çalışmasını beklersiniz. Ancak yakıt pompası zayıfladığı zaman motora çalışması için gerekli olan yakıtı hemen gönderemeyebilir. Bu durumda aracınız zor çalışacaktır. Bunun sebebi yakıt pompasının basınç gücünün azalmasıdır.

3. Gaza basmamaya rağmen motorun yükselmesi

Yakıt pompası motora bazen eksik yakıt gönderdiği gibi bazende olması gerekenden daha fazla yakıt gönderebilir. Örneğin aracınızı sabit bir hızda sürerken kendi kendine gaz verdiğini hissedebilirsiniz. Bunun sebebi yakıt pompasının sabit bir yakıt akışı sağlayamamasından kaynaklanabilir.

4. Uzun süre çalışmada stop etme

Yakıt pompası arıza yapmadan önce, uzun süreli çalışmalarda yani motor ısındığı zaman yakıt pompalamayı kesebilir. Motor soğuyunca hiç bir şey olmamış gibi hissedebilirsiniz. Eğer motor sıcakken aracınız stop ediyorsa bunun sorumlusu yakıt pompası olabilir.

5. Yüksek Devirde Güç Kaybı

Aracınızı yüksek devirlerde kullanırken motora daha faza yakıt gelmesi gerekir. Ancak pompa basınç gücünü kaybettiği için aracınız yüksek hız ve devirlerde güç kaybı yaşayacaktır.

6. Yakıt Tüketiminin Artması

Yakıt pompası arıza yağmaya başlamadan önce farklı basınçlarda yakıtı motora gönderir. Bazen motora yakamayacağından fazla yakıt gönderir. Bu da aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine yol açar. Ayrıca aracınızda yakıt kokusu da duyabilirsiniz.

Yakıt Pompası Tamiri ve Tamir Ücreti

Yakıt pompası aracın en çok arıza yapan parçalarından bir tanesidir. Kolaylıkla yerinden çıkarılıp değiştirilebilir.. Yakıt pompası basit bir elektrikli motordan ibarettir. bu sebeple pahalı bir parça değildir. Fiyatları aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte 100 ile 200 lira arasında değişmektedir. Ayrıca sanayi ustaları yakıt pompası değişim ücreti olarak 50 lira işçilik almaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE