Chevrolet Aveo Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Chevrolet'in 2006 yılında ülkemizde satmaya başladığı Aveo hakkında detaylı bir inceleme karşınızayım. Bir hafta geçirdiğim bu araba hakkında öğrenebildiğim her şeyi size anlatmaya çalışacağım. Peki Chevrolet Aveo nasıl bir araba? Alınır mı? Kullanıcı yorumu nedir sorularına cevap arayacağız.
İlk olarak Chevrolet'in Türkiye'ye gelişine biraz göz atalım. Chevrolet, Amerikan menşeli bir marka olmasına rağmen, Opel gibi markalarında aralarında bulunduğu General Motor tarafından satın almıştı. Aynı general motor 90'lı yıllarda Güney Kore'nin en büyük otomobil üreticilerinden Daewoo markasınında sahibi olmuştu. Şimdi siz, opel ve daewoo'nun, chevrolet ile aralarında ne alaka var diyeceksiniz. Hemen açıklayalım o halde. General motor, Avrupa pazarında daha fazla yer alabilmek için Daewoo tarafından üretilen otomobillere, Chevrolet logosunu takarak Türkiye ve Avrupa pazarında satmaya başladı. Bu satışları Opel yetkili satıcıları üzerinden gerçekleştirdi. Zaten yıllardır tüm Daewoo otomobillerinde bulunan motorlar, Opel'de kullanılan motorlarla aynıydı. İşte Asya pazarında Daewoo Aveo olarak satılan otomobil, Türkiye ve Avrupa pazarına gelince Chevrolet Aveo oldu.

Chevrolet Aveo Nasıl Bir Araba?

Uzak doğuda uzun yıllardır popüler olan küçük aile otomobilleri (B segmenti) Avrupa ve Türkiye pazarında da ilgi görmeye başlayınca, Chevrolet Aveo'nun satışına başlandı. 2006 yılında Türkiye'de satışına başlanan Aveo'lar hatchback ve sedan kasa seçenekleriyle satışa sunuldu. Bu ilk parti Aveo'nun kaputunun altında ise 1.2 litre hacimli 72 beygir ve 104 Nm tork gücünde, 1.4 litre 16V 94 beygir, 130 Nm tork gücünde iki farklı motor seçeneği ile satılmaya başladı. Ayrıca  S, SE ve SX donanım paketleri ile kullanıcıları ile buluştu. 2013 yılında ise Fiat multijet motorlu 75 ve 90 beygirlik 1.3 litre hacimli motolar satılmaya başlandı. Ancak istediği satış rakamlarını bir türlü bulamayan Chevrolet 2013 yılında satışını durdurmuştur. Teknik özellikleri bakımında orta seviyede olan Aveo'nun donanımları ise tatmin edici. ABS ve Klimanın standart olarak bulunduğu otomobillerinde paketlerine göre, yol bilgisayarı, dört cam otomatiği, ESP, 4 hava yastığı gibi donanımları mevcuttur.
Solda Daewoo Aveo sağda Chevrolet Aveo


Chevrolet Aveo Kullanıcı Yorumu

Aveo'nun 2010 model 1.4 litre hacimli ve 1.2 hacimli motorlarlu seçeneklerini test etme fırsatı buldum. İki aracın da genel olarak iç mekanını inceleyecek olursak, dışarıdan ne kadar küçük gibi görünse de iç mekanı oldukça geniş. Yani 4 kişi rahat rahat istediği yere gidebilir. Ön göğüs ve kapılarda kullanılan plastiğin kalitesi orta seviyede. Ön koltuğu kendime göre ayardıktan sonra arka koltuğa oturduğumda dizlerimin ön koltuğun arkasına değmesine biraz daha mesafe kalıyor. Ayrıca tavan yüksekli uygun seviyede. Bagajının biraz küçük olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu hb için geçerli sedan kasalarının bagajı sizin için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. 
1.4 Litre 16V motorlu Aveo: İlk olarak aracı biraz şehir içinde test etmek için tura çıktım. Yokuşları bol bulunan Ankara trafiğinde motor çekişi gayet yeterli seviyede. Öyle çok yüksek performans sergilemiyor ancak çokta bayılmıyor. Kasa ile uyumlu olmuş diyebilirim. Aveo ile dolaşırken ses yalıtımı beni gerçekten şaşırttı. Araba neredeyse içine hiç ses almıyor. Şehir dışı performansı için otobana çıktığımda şöyle gaza biraz yüklendim. 140 kilometre hıza kadar aracın kontrolünü hissederken daha yüksek hızlarda arabanın yolda biraz gezindiğini fark ettim. Yani öyle çok yüksek hızlara gelmediğini söylemeliyim. Klimasını açtığımda aracın gücünü biraz azalttığını söylemeliyim. 
1.2 litre motorlu Aveo: Bu Aveo ile şehir içinde biraz gezintiye çıktığımda motorun güçsüzlüğü hemen kendini belli ediyor. Klimayı açtığımda arabanın motorunun çekmeyecek gibi hissetmenize neden oluyor. Yani bu arabaya 5 kişi binsek birde klimayı açsak, Ankara kepekli (gölbaşı yolu) rampasını nasıl çıkar çok merak ediyorum. Uzun yol testi için birazda otobana çıktığımda 1.4 motoru versiyonundan bariz yavaş olduğunu gördüm. Aveo'nun yol tutuşunun orta seviyede olduğunu söylemeliyim.

Chevrolet Aveo Alınır Mı?

1.2 litre motorlu olanları şehir içinde 11 litre, şehir dışında 8 litre yakıt tüketiyor. 1.4 litre olanlar ise şehir içinde 12, şehir dışında 6.7 litre yakıt tüketiyor. 1.2 motorlu olanlarının performans olarak düşük kaldığını söyleyim. Ancak 1.4 motorlu olan tercih edilecekse tam uygun olur. Performans olarak ne kötü ne de çok iyi diyebilirim. Chevrolet'in hiç bir modelinin ülkemizde yedek parça ve usta sıkıntısı bulunmuyor. Zaten Opel, 10 yıl boyunca yedek parça tedarikinde bulunacağını taahhüt etti. Chevrolet Aveo'nun diğer rakipleri olan Hyundai Getz ve Honda Jazz'dan aşağı kalır hiç bir yanı yok. Ancak fiyat olarak  daha ucuz bir araba. Eğer beklentiniz çok yüksek değilse bu kronik bir sorunu bulunmayan arabayı gönül rahatlığıyla alıp binebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE