Alfa Romeo 147 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Alfa Romeo'nun tasarım olarak en yakalıklı arabaları ürettiği bilinir. 147 modeli de piyasaya sürüldüğü zaman, çağının önünde bir tasarıma sahip arabaydı. Peki Alfa Romeo 147 alınır mı? 147 nasıl bir araba? Kullanıcı yorumu nedir?
Golf ve BMW 1 serisinin pazardaki payın büyük kısmını almasının sonucunda, Alfa Romeo pazarda kendine yer ayırabilmek için 146 modelinin yerine 147 modelinin 2001 yılında piyasaya sürdü. Ancak Türkiye'de ihracat sorunları nedeniyle 2003 yılında satılmaya başlamıştır. Alfa Romeo 147 Türkiye'de satışa sunulduğu zaman bir çok otomobil dergisi tarafından tasarımı en güzel hatchback olarak tanıtıldı. Dünya'daki modellerinde 1.4, 1.6, 1.9 JTD, ve 2.0 motor seçenekleri varken, Türkiye'de 1.6 TS (TwinSpark) motorlar ile satışa sunulmuştur. Pek görülmese de az sayıda 1.9 JTD motor seçeneği de ülkemizde satılmıştır.

Alfa Romeo 147 Nasıl Bir Araba?

Aracın kaputunun altında Alfa Romeo'nun uzun yıllardır teknolojisini geliştirerek kullandığı 1.6 litre hacimli 120 beygir ve 146 Nm tork güç üreten motoru bulunuyor. Bu motorun performansının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Alfa Romeo 147'nin öne çıkan en büyük özelliği yol tutuşudur. Bu konuda referans olarak gösterilen Focus'tan bile daha iyi bir yol tutuşa sahiptir. Donanım olarak ise abs, bir çok hava yastığı (Airbag), yol bilgisayarı gibi bir çok özelliğe sahiptir. 147'nin eksi yönlerinden bir tanesi Euro Ncap çarpışma testlerinden 3 yıldız almasıdır. Önden çarpışmalarda 18 üzerinden 3 puan alırken, yandan çarpışma testlerinde 18 üzerinden 18 puan almıştır. Yani önden gerçekleşecek kazalarda bir güvenlik zafiyeti olduğu gerçektir. Diğer bir olumsuz yönü ise motorunun sürekli yağ eksiltmesidir. Yaklaşık 2 bin kilometrede 1 litre yağ eksiltmektedir. Yani kaputu bakımdan bakıma açarım diye düşüneceğiniz bir otomobil değil. Sürekli gözetiminiz altında bulunması lazım. Alfa Romeo 147, bir focus gibi dağda bayırda da, asfaltta da sürerim diyebileceğiniz bir otomobil değildir. Engebeli yollarda uzun süre kullanıldığı zaman aracın içerisindeki trim seslerinin git gide artacağını göreceksiniz.

Alfa Romeo 147 Kullanıcı Yorumu

2 günlüğüne bir Alfa Romeo 147 ile başbaşa kaldım. Arabanın dış tasarımı fotoğraflarda olduğundan daha güzel diyebilirim. Benim kullandığım model 1.6 TwinSpark motorlu olanıydı. Şehir içinde 500, şehir dışında ise 1000 kilometreden fazla test etme fırsatı buldum. Aracın içerisine oturduğunuzda kaliteli işçilik dikkatten kaçmıyor. Direksiyon simidi, ön göğüs plastiği hafif yumuşak ve kaliteli bir plastikten yapılmış. Kontağı çevirip arabayı çalıştırdığımda Twinspark motorun o güzel sesi kulakta hoş bir zevk bırakıyor. Şehir içerisinde ara hızlanmalarda gayet başarılı diyebilirim. Kırmızı ışıkta durduğumuzda en önde kalkan ben olursam diğer arabaların arkamda kaldığını görmek, aracın moturunun ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. 0 - 100 kilometre hıza 10 saniyenin altında çıkabiliyor diyebilirim. Şehir dışında ise 190 km/s hıza çıktım. Aslında daha fazla çıkardı ama ben gerek olmadığını düşünerek ayağımı gazdan çektim. Tüm bu kullanım sonunda yağ çubuğunu kontrol ettiğimde 1 litreden fazla yağ eksilttiğini gördüm. Yani bu arabayı biraz yüksek devirde kullanırsanız o kadar fazla yağ eksiltiyor. Bu bana göre büyük dezavantaj. Sahibiyle konuştuğumda da Alfa Romeo 147'si olup bagajda yedek yağ bidonu taşımayan olmadığını söyledi. Kliması gördüğüm en başarılı klimalardan bir tanesi. Temmuz sıcağında kısa süre içerisinde arabanın için buz gibi soğuttu. Ancak lpgli olduğu için gösterge panelinde arıza işareti yanıyordu. Daha sonra 147 hakkında sahibiyle konuştuğumda sürekli ufak elektrik arızaları verdiğini söyledi. 

Alfa Romeo 147 Alınır Mı?

Sunduğu donanım ve performans açısından 147 tam bir fiyat performas aracı. Yedek parça fiyatları normal seviyelerde diyebiliriz. Ancak aksesuar fiyatları gerçekten çok pahalı. Mesela bir focus'un 20 liraya satılan cam suyu hortumu 150 lira. Eğer kaportada bulunan far camı, krom kaplama veya kapı kolu gibi şeylerden birisini kırarsanız ve yenisini almak zorundaysanız büyük bir parayı gözden çıkarmanız gerekli. Alfa Romeo 147'yi almak bana mantıksız. Eğer farklı ve yolda dönüp bakılan bir araca sahip olmak istiyorsanız alabilirsiniz. Ancak narin bir araba alacağınızı unutmamanız gerekiyor.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE