Korna Nedir, Neden Çalmaz, Korna Arızası Nedenleri ve Tamiri

Her otomobilde sesli ikaz sistemi olarak korna bulunur. Korna bir aracın en nemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesidir.

Korna Ne İşe Yarar?

Otomobilinizle ilerlerken yayaları veya yakın ön taraftaki sürücüleri uyarmak için kullanılan sesli ikaz sistemine korna denilir. Korna seyahat esnasında sürücüleri pek çok kez kazalardan koruyan bir güvenlik ekipmanıdır. Eğer aracınızın kornası arıza yaparsa, yayaları ve diğer sürücüleri sesli olarak uyaramayacağınız için kaza yapma olasılığınız artar. Bu sebeple aracınızın kornası çalışmıyorsa mutlaka en kısa sürede tamir ettiriniz.

Korna arızası belirtileri çok basittir. Aracınızın kornası basmanıza rağmen çalışmaz.

Korna Arızası Nedenleri

Aracınızın kornası çalmıyorsa sorunun çözümüne ilk olarak kolay yoldan başlamanız gerekir. Şimdi korna arızası nedenlerine bir göz atalım;

1- Korna Sigortası

Korna çalışması için basit bir sigortaya bağlıdır. Bu sigorta zamanla eskir ve yanar yani sigorta atar. Bu da aracınızın kornasının çalışmamasına neden olur. Sigortanın ücreti 3-5 lira gibi ucuzdur ve kendinizde kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Zaten aracınızın sigorta panelinde korna işareti ile korna sigortasının yeri belirtilmiştir.

2- Korna Rölesi

Sigorta kadar ucuz olmasa da röle ucuz bir parçadır ve aracınızın kaputunun altında yer alır. Korna rölesi arızalandığı zaman aracınızın kornası çalışmayacaktır. 

3- Kornaya Gelen Kablolar ve Konnektör

Aracınızın kornasına gelen kabloların dış yüzeyi zamanla yıpranır, soyulur ve korozyona uğrar. Siz kornaya bastığınızda kornanın ses çıkarması için gerekli elektrik voltajı kablodan geçemez. Bazı durumlarda ise korna kablolarının bağlı olduğu konnektörler korozyon nedeniyle elektriği iletmez bu da kornanın çalışmaması için bir sebeptir. Kornanın yerini bulun ve gelen kabloları görsel olarak izleyin. Kopmamış ve sağlam olduklarından emin olun.

4- Korna

Korna yüksek ses çıkaran bir hoparlördür. Nadiren de olsa aracınızın kornasının kendisi arızalanır. Bu tür arızanın en büyük belirtilisi kornanın sesinin az çıkması veya titreyerek çıkmasıdır. Bu kornanın hoparlörünün arızalandığının belirtisidir.

5- Korna Düğmesi

Günümüzde çoğu otomobilin korna düğmesi direksiyonun ortasında yer alırken, bazı otomobillerde sol sinyal kolunda yer almaktadır. Korna sürekli çalındığı için korna anahtarı kırılabilir. Bu da aracınızın kornasının çalmamasına neden olur.

6- Hava Yastığı

Direksiyondan kornalı araçlarda, direksiyonun içerisinde bir de hava yastığı bulunur. Eğer hava yastığı genişlerse korna anahtarını kırar. Böylelikle aracınızın kornası çalışmaz. Bunu ayırt etmenin en iyi yolu airbag arıza lambası yanması ve aynı zamanda kornanın çalışmamasıdır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE