P0230, P0231, P0232 ve P0233 Yakıt Pompası Arıza Kodları Belirtileri, Nedenleri ve Tamiri

Yakıt pompası aracın yakıt deposundan aldığı yakıtı, motora kadar pompalamakla görevli bir parçadır. Basit bir motordan ibaret olsa da aracın çalışması için çok büyük rol oynar.

Yakıt pompası, motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından bir röle yardımıyla çalıştırılır. ECU, gaz kelebeği konum sensörü, oksijen sensörü ve bir çok sensörden aldığı bilgileri analiz ederek motora daha fazla yakıt gönderilmesi veya daha az yakıt gönderilmesi konusunda yakıt pompasına sürekli olarak talimat verir. 

Yakıt pompası aracın motoru çalıştığı sürece çalışan bir parçadır ve arıza yapmaya müsaittir. Eğer aracınızın yakıt pompası arıza yaparsa bu sürücüye derhal bildirilir ve ECU tarafından ilgili hata kodları verilir. Yakıt pompasıyla ilgili arıza kodlarının ne anlama geldiğine bakacak olursak;

P0230 Yakıt Pompası Birincil Devre Arızası Ne Anlama Geliyor?

ECU, motor ve bileşenlerini arızalara karşı sürekli olarak izler. Eğer yakıt pompasının devresinin topraklamasında bir arıza tespit edilirse aracınızda P0230 yakıt pompası birincil devre arızası (Fuel Pump Primary Circuit Malfunction) arıza kodu verilir.

P0231 Yakıt Pompası İkincil Devre Arızası Ne Anlama Geliyor?

ECU, yakıt pompasının doğru voltajda çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için geri besleme devresini izler. Yakıt pompası rölesini çalıştırırken, geri besleme devresinde elektrik voltajı görmeyi bekler. Eğer çok düşük voltaj tespit edilirse aracınızda P0231 yakıt pompası ikinci devresi yüksek (Low Voltage Fuel Pump Secondary Circuit) arıza kodunu verir.

P0232 Yakıt Pompası İkincil Devresi Yüksek Ne Anlama Geliyor?

P0231 arıza kodunun tam tersine olarak, ECU yakıt pompasından gelen sinyalleri sürekli olarak izler. Bu sinyallerin ulaşabileceği kabul edilebilir bir üst sınır voltaj vardır. Eğer yakıt pompasından, ECU'ya gelen elektrik sinyali olması gerekenden daha yüksekse P0232 yakıt pompası ikinci devresi yüksek (High Voltage Fuel Pump Secondary Circuit) arıza kodu verilir.

P0233 Yakıt Pompası İkincil Devresi Aralıklı Ne Anlama Geliyor?

ECU, yakıt pompasından gelen sinyallerin sürekli olmasını bekler. Ancak pompadan gelen sinyaller kesintiye uğrayıp aralıklı oluyorsa aracınız P0233 yakıt pompası ikincil devresi aralıklı (Fuel Pump Secondary Circuit Intermittent) arıza kodunu verir.

Yakıt Pompası Arıza Kodları Belirtileri

  • Aracınızın gösterge panelinde arıza lambası yanar
  • Aracınız hiç çalışmayabilir
  • Yakıt pompası hiç çalışmayabilir
  • Yakıt pompası kontak açıkken sürekli olarak çalışabilir.

Yakıt Pompası Arıza Kodları Nedenleri

  • Kontrol devresinde bir kısa devre veya şasi
  • Yakıt pompası kontrol devresinde açıklık
  • Yakıt pompası kontrol devresinde elektrik voltajında kısa devre
  • Arızalı yakıt pompası rölesi
  • ECU programlama hataları

P0230, P0231, P0232 ve P0233 Arıza Kodlar Onarım, Tamir ve Çözümleri

Yakıt pompası arızasının ilk belirtisi aracın marş basması ancak çalışmamasıdır. İlk olarak aracınızı diagnostik tekniği ile bilgisayara bağlayın ve hangi OBD-2 arıza kodlarını verdiğini bulun. Daha sonra yakıt pompasını (arka koltuğun altında) yerinden çıkararak motora 5 voltluk bir elektrik verin. Eğer pompa çalışmıyorsa değiştirin. Ancak motor çalışıyorsa sorun pompanın kablolarında ve devresinde olabilir. Buraları iyice kontrol etmeniz gerekmektedir. Genellikle sorun yakıt pompası motorunun yanmasından kaynaklanır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE