P0219 Motor Aşırı Devir Durumu Arıza Kodu

 P0219 arıza kodu genel bir sorun olmasına rağmen, bazı marka ve modellerde farklı bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu yüzden aracınızda P0219 diagnostik arıza kodu varsa, aracınızın servis kitapçığına göz gezdirin. Ayrıca P0219 arıza kodu OBD-II donanımı olan araçlar için geçerlidir.

1996 yılından itibaren otomobillerde halk arasında beyin adı verilen, "motor kontrol ünitesi (ECU)" kullanılmaya başlamıştır. ECU otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörleri sürekli olarak izler ve bunları otomobilin motorunun en verimli şekilde çalışması için kullanır.

P0219 Arıza Kodu Anlamı

Motor kontrol ünitesi (ECU) motorun olması gereken normal seviyede çalışıp çalışmadığını anlayabilmek için krank mili konum sensörü (CKP) ve eksantrik mili konum sensörünü (CMP) sürekli olarak izler. Otomobil rölantideyse devirin 600 ile 900 RPM arasında olması beklenir. Eğer rölantide daha yüksek devirde çalışıyorsa ECU tarafından enjektörlere daha az yakıt göndermesi konusunda sinyal gönderilir. Ve motorun kabul edilebilir devire düşmesi sağlanır. Böylelikle aracınız rölantide stop etmez, ancak çok fazla da gaz vermez. Ancak ECU, belirli bir süre içerisinde motor devrini kabul edilebilir seviyeye döndüremezse aracınızda P0218 Motor Aşırı Hız Devir Durumu (Engine Overspeed Condition) hata kodunu verir. Diğer bir deyişle aracın motoru olması gerekenden daha yüksek devirde çalışıyor anlamına gelir.

Rölantide olmasına rağmen 3.000 devirden (RPM) fazla çalışan
P0219 hata kodu veren bir araba

P0219 Arıza Kodu Belirtileri

  • Devir ibresinin rölantide yüksek olması
  • Vuruntu sensörleri arıza kodları olabilir
  • Debriyaj kaymasına neden olabilir
  • Genelde hiç bir belirti vermeyecektir.

P0219 Arıza Kodu Nedenleri

  • Motorun sürücü hatası nedeniyle yüksek devirde kullanılması
  • Arızalı eksantrik mili ve krank mili konum sensörleri
  • Arızalı şanzıman
  • CKP ve CMP sensörleri devresinde kısa devre veya kopma
  • Arızalı ECU Programlaması

P0219 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözüm Adımları

Aracınızda P0219 arıza kodu varsa büyük ihtimal sorun sürücü kaynaklı bir hatadan dolayıdır. İlk olarak aracınızı bilgisayara bağlayarak kodu silin. Motoru yeniden çalıştırın ve kodun geri gelip gelmediğine bakın. Eğer P0219 arıza kodu geri geliyorsa bunun iki sorumlusu olabilir. Bunlardan birincisi krank mili konum sensörü, diğeri ise eksantrik mili konum sensörüdür. Ancak bu sensörler arıza verdiği zaman kendi OBD-II arıza kodlarını verecektir. İlk olarak bu sensörlerin arıza kodlarını tamir etmeye çalışın. Zaten sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Arabamda motor arıza lambası sürekli olarak yanıyor. Ne yaptıysak söndüremedik. Acaba sorun neyden kaynaklı bilen var mı?

BU YAZIYA YORUM EKLE