Egzozdan Neden Beyaz Duman Çıkar?

Aracınızın egzozundan çıkan dumanın rengi motor pek çok arıza hakkında bilgi verebilir. Dumanın ciddiyeti, dumanın türüne bağlı olarak değişebilir. Özellikle kış aylarında çıkan yoğunlaşmaya bağlı duman bir sorun teşkil etmeyecektir.

Egzozdan çıkan beyaz dumanın ne anlama geldiğini bilmek sürücüler açısından iyi bilinmelidir. Bu yazımızda size egzozdan beyaz duman gelmesinin sebebi hakkında bilgiler vereceğiz.

Aracınızın egzozundan çıkan beyaz dumanın yoğunlaşmadan olduğunu anlamanın en iyi yolu onu takip etmektir. Aracınızı çalıştırdıktan sonra aracınızın arkasına geçin. Eğer yoğunlaşmadan dolayı çıkan duman ise kısa süre içerisinde kaybolacaktır. Ancak duman kaybolmayıp yükseliyorsa bu bir sorunun habercisi olabilir.

Yoğun beyaz duman genellikle motor soğutucusundaki arızadan meydana gelir. Ancak üst kapak contasının yanması, çatlamış motor bloğu gibi sorunlar da egzozdan beyaz duman gelmesine neden olabilir. Eğer aracınızın egzozundan yoğun beyaz duman geliyorsa bu ciddi bir sorunun habercisi olabilir.

Egzozdan Beyaz Duman Çıkmasının Nedenleri

Arızalı Yakıt Enjeksiyonu

Aracınız dizel bir motora sahipse ve aracınız çalıştığında çok fazla beyaz duman çıkıyorsa bu yakıt pompalama enjeksiyon zamanlamasının çalışmayı durdurduğu anlamına gelir. Eğer sorun yakıt enjeksiyonundan kaynaklanıyorsa bu ucuz ve basit kurtulduğunuz anlamına gelir.

Üst Kapak Contasının Yanması

Aracınızın motoru ile soğutma suyunu birbirinden ayıran üst kapak contası adı verilen bir parça vardır. Eğer silindir kapak contası yandıysa soğutma suyu silindir yanma odasına sızar. Bu sızıntı egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur.

Yakıt Filtresinin Eskimesi

Yakıt filtresini uzun süre değiştirmediğinizde veya kirli yakıt aldığınızda dolar ve tıkanır. Bu durum motorun içerisinde yabancı maddelerin girmesine neden olur. Motor içerisine giren yabancı maddeler beyaz duman çıkmasına neden olabilir.

Motor Bloğunun Çatlaması

En yaygın nedenlerden bir tanesi motor bloğunun çatlamasıdır. Blok içerisinde soğutma suyunun geçmesi için kanallar vardır. Eğer motor bloğu çatlarsa soğutma suyu yanma odasına sızar ve egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur.

Gaza Basınca Çıkan Yoğun Beyaz Duman Nedeni

Aracınızda rölantide iken bir şey yok ancak gaza bastığınızda artan bir beyaz duman varsa bunun sorumlusu ya şanzıman yağı ya da soğutma suyudur. Siz gaza bastığınızda eskiyen bir contadan kaçan şanzıman sıvısı ya da soğutma suyu emme hortumlarından motora çekilebilir. Bu da egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur. Eğer şanzıman sıvısı yanıyorsa beyaz dumanla birlikte yağ yanığı kokusu da gelecektir. 

Soğuk Havada Neden Beyaz Duman Çıkar?

Kış aylarında özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğünde, yakıt içerisinde bulunan buhar egzoz sistemi içerisinde donar. Siz aracınızı çalıştırdığınızda motordaki sıcak hava egzozdaki buz tutmuş buhar molekülleriyle karşılaşır. Bu durum egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur. Bunu anlamanın en iyi yolu aracınızın motoru ısındıktan sonra beyaz dumanın kesilmesi olacaktır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

2 yorum

Benzin lpgde çalışırken kokuyor

Kışın sorun olmayabilir ama sürekli beyaz duman ve eğer gaza basınca farklı koku vs varsa aracın komple motor yapılması gerekebilir sürekli yağ-su kontrolü yapılarak kısa mesafede kullanılabilir

BU YAZIYA YORUM EKLE