Arabanın Benzin Kokmasının Sebepleri Nedir?

 Arabanın içinde veya çevresinde bir yakıt kokusu geliyorsa bunun sebebi neler olabilir? İşte arabanın benzin kokmasının nedenleri

Sabah aracınızın içine oturduğunuz anda benzin kokusu fark ediyorsanız bu bir sorunun habercisidir. Bazen arabada benzin kokusu arabayı çalıştırdıktan sonra gelir. Bazı durumlarda aracınızın içinde değil dışında benzin kokusu hissedebilirsiniz. Her ne sebeple olursa olsun aracınızın içinde dışında benzin yakıt kokusu gelmesi iyi bir şey değildir. Ve sorunun acilen çözülmesi gerekmektedir. İşte arabanın benzin kokmasının nedenleri

Aracın Benzin Kokmasının Nedenleri

1- Motorun Zengin Çalışması

Motorun doğru çalışması için doğru oranda yakıt/hava karışımının tutuşması gerekmektedir. Böylelikle motor içine çekilen yakıtın hepsi yanar. Ancak motorun içine olması gerektiğinden fazla yakıt gelirse bir kısmı yanmayarak egzoz tarafından tahliye edilir. Bu durumda aracınızdan benzin kokusu gelmesine neden olur. Bunun sorunlusu oksijen (O2) sensörü, bujiler ve yakıt enjektörleri olabilir. 

2- Eski ve Kalitesiz Yakıt

Aracınıza aldığınız benzin zamanla bozulur ve yanıcılığını kademeli olarak kaybeder. Benzin eskidikçe kötü kokacaktır. Eğer uzun zaman önce yakıt aldıysanız benzin içinde bulunan H2O oranı azalmış olacağından benzin kokusu gelmesine neden olacaktır.

3- Evapatör (EVAP) Sızıntısı

Benzin 45 derece üzerinde buharlaşmaya başlar. Evap sistemi bu buharları tutarak yeniden yakılmasını sağlar. Böylelikle hem atmosfere salınan zehirli gazlar durdurulmuş olur hem de yakıt tüketimi azaltılmış olur. Ancak evapatör sızıntısı olduğu zaman bu yakıt buharı dışarı sızar. Bu da aracınızın benzin kokmasına neden olur. Eğer aracınızın etrafında benzin kokusu hissediyorsanız aracınızı bilgisayara bağlattırıp arıza kodları verip vermediğini kontrol edin.

4- Motora Su Girmiş Olması

Aracınızı çalıştırmaya çalıştığınızda bir ateşleme yoksa, enjektörler devre dışı bırakılmadığı için motora yakıt pompayalacaktır. Bu yanmamış yakıt, yanma odasına ve egzoz sistemine dolacaktır. Sonuç olarak aracınızda benzin kokusu oluşacaktır. Çalışmayan bir motoru çalıştırmaya çalışmak durumu daha kötü hale getirecektir. 

5- Yakıt Sızıntısı

Aracınızda benzin sızıntısı çok kötü bir şeydir. En iyi durumda aracınız çok fazla yakıt tüketir ve benzin kokar. Kötü durumda ise sızan yakıt tutuşu aracınızın yanmasına bile sebep olabilir. Eğer yakıt kokusuyla birlikte aracınızın altına benzin sızdığını fark ediyorsanız mutlaka sızıntının nereden olduğunu bulup, sorunu gidermeniz gerekmektedir.

6- Arızalı Yakıt Deposu Kapağı

Özellikle sıcak havalarda benzin deposunun içinde benzin buharı oluşur. Bu durumda yakıt deposu kapağının sızdırmaması gerekir. Ancak kapak buhar sızdırırsa aracınızın benzin kokmasına neden olur.

7- Yakıt Hortumları Sızıntısı

Motora yakıt ileten hortumlar kauçuktan yapılmıştır ve zamanla sertleşir ve çatlar. Bu da yakıt sızıntısına neden olur. Motor içinde bir sızıntı ve yakıt kokusu alıyorsanız, hortumları mutlaka kontrol etmelisiniz.

8- Emme Manifoldu

Enjeksiyonlu araçlarda, yakıt motora emme manifoldu aracılığıyla verilir. Çoğu motorun emme manifoldu ile birleşen yakıt hattı vardır. Emme manifoldunda bir sızıntı olması aracınızın benzin kokmasına neden olabilir.

9- Yakıt Enjektörleri ve Yakıt Rayı

Yakıt enjektörleri bir yakıt rayına takılır. Enjektör üzerinde bulunan contalar emme manifoldunu sızdırmaz hale getirir. Contalar sızdırmaya başladığında yakıt yanma odasına yerine enjektörlerden emme manifolduna sızabilir ve yakıt kokusu gelebilir.

10- Tıkalı Yakıt Filtresi

Yakıt filtresi, benzin içindeki partikülleri ve diğer kirleri tutar. Ancak zamanla dolan yakıt filtresi tıkanır. Yakıt filtresinden sızma olması olası değildir. Ancak basınç nedeniyle yakıt filtresine gelen hortumlar sızıntı olmasına neden olabilir. 

11- Yakıt Pompası

Yakıt pompası aracınızın arka koltuğunun hemen altında bulunur. Eğer aracınızın arka tarafında bir yakıt kokusu hissediyorsanız, yakıt pompasının sızdırmasından kaynaklanıyor olabilir. Arka koltuğu kaldırarak oralarda bir yakıt birikintisi olup olmadığını kontrol edin.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE