Araba Hızlanırken Motorun Teklemesinin Nedeni Nedir?

Otomobillerimiz binlerce parçanın bir arada uyumuyla en yüksek performansta en verimli şekilde çalışmaya göre tasarlanmıştır. Aracınızın hızlanması için gaza basmanız gerekmektedir. Peki gaza bastığınızda aracınız hızlanma sırasında tekleme yapıyorsa bunun sebebi ne olabilir?


Aracınızı hızlandırmak için veya yokuşta daha kolay çıkmasını sağlamak için ayağınızı gaza basarsınız. Siz gaza bastığınız anda aracınızın teklediğini hissederseniz, bu aracınızın motorunun yük altında tereddüt ettiği anlamına gelir. Bu durum çoğunlukla aracınızın kapasitesinin üzerinde yük taşıdığınızda veya soğuk ve aşırı sıcaklıklarda meydana gelir.

Aracınızı tekler bir şekilde sürmek daha ciddi sorunlara hatta yolda kalmanıza neden olabilir. Daha kötüsü kazaya sebebiyet verebilir. Herhangi bir hasarı önlemek için aracınızın motorunun yük altında neden teklediğini bilmeniz ve tamir ettirmeniz gerekmektedir.

Aracın motorunun teklemesine neden olan 5 şey

1- Arızalı yakıt pompası

Benzinli veya dizel arabalarda yakıt deposundan motora gerekli yakıtı pompalayan parçaya yakıt pompası adı verilir. Yakıt pompası siz gaza bastığınız anda sensör vasıtasıyla motora gönderilmesi gereken yakıt basıncını sürekli değiştirir. Ancak yakıt pompası arıza yaptığı zaman sizin gaza bastığınız anda gerekli yakıtı motora gönderemez. Bu da motorda olması gerekenden daha fazla hava, daha az yakıt olmasına neden olur. Bu durumda gaza bastığınız anda aracınızın motoru tekler. 

2- Kütle Hava Akış Sensörü Arızası

Yaklaşık 20 yıldan daha uzun bir süredir üretilen otomobillerde elektronik kontrol modülü (ECU) kullanılmaktadır. ECU aracın pek çok yerinde bulunan sensörleri sürekli olarak takip eder. Kütle Hava Akış Sensörü (MAF) bu sensörlerden bir tanesidir. MAF sensörü motora çekilen havanın miktarını sürekli olarak aracın beyni olan ECU'ya bildirir. Ancak MAF sensörü arıza yaptığı zaman motora çekilen hava miktarı artıp azalabilir. Motorda olması gerekenden daha fazla hava olduğunda ise siz gaza bastığınız anda aracınızın teklediğini görürsünüz. MAF sensörü arızasını belirlemenin en iyi yolu aracınızı bir diyagnostik tarayıcısı ile bilgisayara bağlamak ve P0100, P0101, P0102, P0103, P0104 arıza kodlarından birini veya bir kaçını verip vermediğini kontrol etmektir.

3- Tıkalı veya Arızalı Yakıt Enjektörleri

Yakıt pompası tarafından gönderilen yakıt, enjektörler sayesinde motorun yanma odasına püskürtülür. Enjektörler yakıt içerisinde bulunan pislik ve tortu kalıntıları nedeniyle zamanla tıkanır. Veya bazen arıza yapar. Siz gaza basmanıza rağmen gerekli olan yakıtı silindir yanma odasına püskürtemez. Bu da aracınızın motorunun teklemesine neden olur.

4- Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası

Aracınızın bilgisayarı tarafından izlenen bir sensördür. Sürücü ayağını gaz pedalına bastığı anda, gaz kelebeği açılır ve motor içerisine çekilecek hava miktarı belli olur. Ancak gaz kelebeği konum sensörü arıza yaptığı zaman aracınızın bilgisayarı gaz kelebeğinin konumunu öğrenemez. Bu durumda motora çekilmesi gereken doğru hava/yakıt karşımı miktarını belirleyemez. Bu da gaza bastığınızda aracınızın teklemesine neden olabilir.

5- Tıkalı Yakıt Filtresi

Yakıt deposunun içerisinde yakıt içinde bulunan tortular veya depo içerisinde oluşan korozyon nedeniyle pislik oluşur. Bu yakıt motora yanma için gönderilmeden önce yakıt filtresi tarafından süzülerek temiz bir şekilde gönderilir. Ancak zamanla yakıt filtresi dolar. Biriken kir nedeniyle yakıt geçemez hale gelir. Bu da aracınızın motorunun ihtiyacı olan yakıtın iletilmemesine neden olur. Sonun olarak aracınızın motorunun teklediğini hissedersiniz.

6- Buji Arızası

Bujiler aracınızın motorunda bulunan yakıtın tutuşturulmasından sorumludur. Siz gaza bastığınızda daha fazla alev çıkarırlar. Ancak bujiler eskidiği zaman gerekli olan kıvılcımı çıkaramaz. Hatta bujilerden biri veya bir kaçı hiç çalışmaz hale gelebilir. Bu durumda ayağınızı gaza bastığınızda aracınızın motorunun teklediğini görürsünüz.

7- LPG Regülatörü (Beyni) Arızası

LPG'li araçlarda regülatör adı verilen parça motora gönderilen LPG'yi ayarlar. Ancak regülatör arıza yaptığı zaman motora gönderilmesi gerekenden daha az gaz gönderilir. Bu da aracınızın motorunun teklemesine neden olur. Sorunun lpg beyninden meydana geldiğini anlamanın en iyi yolu. Aracınızı benzine alarak sürmektir. Eğer benzinde sorun yok ve lpg de tekliyorsa sorun LPG sisteminde demektir. 


 kaynak: zulfiqar.co.jp


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE