İkinci El Fiyatları Düşecek Mi Artacak Mı? - Otomobil Haber

Çin'de başlayıp, tüm dünyayı kasıp kavuran korona virüsü nedeniyle otomobil piyasası da neredeyse durma noktasına geldi.
Covid-19 virüsü nedeniyle tüm dünyada ekonomi durma noktasına geldi. Ticaretin gıda ve sağlık dışında neredeyse sıfıra düşmesi nedeniyle Türkiye'de ikinci el otomobil piyasası da olumsuz etkilendi. İlk olarak toplu taşıma ile daha sonra ise herkese şehirler arası seyahat yasağı getirildi. Bu yasakla birlikte en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de otomobil piyasası oldu. Virüs nedeniyle oluşan belirsizlik nedeniyle insanlar ellerindeki parayı bir yere bağlamaya korkuyorlar. Hal böyle olunca haftalardır araç satışı yapmadan kapatan oto galeri esnafı mevcut. Tüm dünyada otomobil haberleri takip edilince durumun hiç iç açıcı olmadığı görülüyor.
Durum böyle olunca İkinci el otomobil piyasası zor zamanlar geçiriyor. Türkiye'de son bir ay içerisinde ikinci el pazarı yüzde 80 oranında azaldı. Satış olmayınca da ikinci el fiyatları da düştü. 

İkinci El Otomobil Fiyatları Düşecek Mi?

Virüs için net bir bilgi veremeyen uzmanlar olunca, kimse parasını bir otomobile bağlamak istemiyor. Bu durumda otomobil fiyatları da düşmeye devam ediyor. Bir aşı için bile tarih verilemeyince otomobil fiyatları düşmeye bir müddet daha düşmeye devam edecektir. 

İkinci El Fiyatları Ne Zaman Yükselir?

Bugün Türkiye, Avrupa ve Amerika'da sıfır otomobil üretimi neredeyse sıfır. Otomobil üretilmeyince de fiyatlar artacaktır. Ayrıca dolar ve euro kurunun hızlı yükselişi sıfır otomobil fiyatlarını oldukça artıracaktır. Virüsün etkileri geçtiği zaman otomobil piyasasında büyük bir talep oluşacaktır. Ayrıca kur yüksekliği ve sıfır otomobil azlığından dolayı ikinci el piyasası da uzun vadede yükselecektir.

Ancak bu yükselişin ne zaman başlayacağını kestirmek çok zor. Uzmanlara göre aşının çıkması bir yılı geçebilir. Bu belirsizlik otomobil piyasasını olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE