P0105, P0106, P107, P0108, P0109 Arıza Kodu Nedir?

Manifold Mutlak Basınç (MAP) sensörü aracın doğru çalışması için çok önemli bir parçadır. Arıza yaptığı zamanlarda 5 farklı arıza kodu verebilir. Peki MAP sensörü nedir, Arıza yaptığında ne gibi belirtiler verir?
Aracımızın motorunda sağlıklı bir performans için doğru miktarlarda hava/yakıt karşımı bulunması gerekir. Yakıt yandıktan sonra motor içerisinde bir basınç oluşturur. Bu basıncın kuvvetiyle pistonlar itilir ve aracın hareket etmesi için gerekli enerji sağlanmış olur.
MAP Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar? : Manifold Mutlak Basınç, (Manifold Absolute Pressure) adı da verilen bu sensör aracımızın motorunun içerisinde yer alır. Motorun çıkışında bulunan manifolda bağlı bir halde bulunan MAP sensörü, motorda meydana gelen yanması sonrası oluşan basıncı ölçer. Yani motora alınan yakıtın doğru bir şekilde yakılıp yakılmadığını basınç seviyesiyle algılarayarak, Güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM)'ye bilgi verir. MAP sensörünün diğer bir görevi motora binen yükün PCM'ye bildirilmesidir. Yani aracınız yokuş yukarı çıkarken daha fazla yakıt tüketmesi gerekir ki araba çeksin. İşte bu yakıt miktarının belirlenmesi için gerekli bilgiyi MAP sensörü verir.  Manifold Mutlak Basınç / Barometrik Basınç Devresi ile ilgili beş arıza kodu mevcuttur. Şimdi bu hata kodlarının ne anlama geldiklerine bakalım.

P0105 Manifold Mutlak Basıncı (MAP) / Barometrik Basınç Devresi Arıza Kodu Nedir?

Aracınızın güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM), gaz kelebeği konum sensörü ile birlikte MAP sensörünü izler. Yani sürücü gaza bastığı anda motora daha fazla hava ve yakıt gönderilmesi için komut verir. Ancak MAP sensöründe aracın motoruna gaz verilmesine rağmen basınç değişikliği gözlenmezse, PCM tarafından P0105 arıza kodu verilir.

P0106 Manifold Mutlak Basıncı / Barometrik Basınç Devresi Aralığı / Performans Sorunu Arıza Kodu Nedir?

PCM tarafından, MAP sensörüne motorun yüküne göre değişen oranlarda 1.5 ile 5 volt aralığında bir elektrik sinyali gönderilir. Motora yük bindiği zaman PCM tarafından Egzoz Gazı Devirdaimi (EGR), Gaz Kelebeği Konumu (TPS) ve Motor hızını izler. Bunların hepsini analiz ettikten sonra son olarak MAP sensörünün gönderdiği verileri analiz eder. Ancak diğer tüm sensörler aynı performansta çalışırken, MAP sensöründe bir farklılık görmezse P0106 arıza kodunu verir.

P0107 Manifold Mutlak Basıncı / Barometrik Basınç Devresi Düşük Giriş Arızası

PCM tarafından pek çok sensör aynı anda izlenir. MAP sensöründen gelen verileri analiz ederek aracın yakıt düzeyini ayarlar. Bunu da elektrik sinyalleri yardımıyla gerçekleştirir. Motor yük altındayken MAP sensöründen gelen sinyalin daha fazla olması gerekir. Ancak 0.25 volttan daha büyük bir farklılık olursa, aracınız P0107 diyagnostik hata kodunu verir.

P0108 Manifold Mutlak Basıncı / Barometrik Basınç Devresi Yüksek Giriş Arızası

Bu OBD-II kodu yukarıda açıkladığımız hatanın tam tersidir. Biraz açmak gerekirse PCM tarafından MAP sensörüne 5 voltluk bir sinyal gönderilir. MAP sensörü de bu voltaja karşılık olarak motorun çalışma yüküne göre 1.5 ile 5 volt aralığında dönüş yapar. Güç aktarım sistemi kontrol modülüne daha önceden eklenen veriler vardır. Örneğin aracınız dik bir yokuş çıkarken olması gereken sinyalden daha yüksek bir sinyal algılanırsa P0108 hata kodu verilir.

P0109 Manifold Mutlak Basıncı / Barometrik Basınç Devresi Aralıklı Arıza Kodu

PCM, MAP sensöründen sinyal alırken bunları sürekli olarak algılar. Ancak MAP sensöründen gelen sinyallerde bir kesinti görülürse P0109 hata kodu verilir. Örneğin MAP sensöründen 3 voltluk bir sinyal geldiğini varsayalım Bu sinyal anlık olarak 1 volta düşüp tekrar 2 volta çıkıyorsa bu arıza kodu verilir.

MAP Sensörü Arızası Belirtileri

Aracınızda P0105, P0106, P0107, P0108 ve P0109 arıza kodlarından biri veya bir kaçı varsa aşağıda saydığımız belirtileri verecektir.
  • Motor çekişinde azalma görülür
  • Araç rölantideyken dalgalanma olabilir
  • Egzoz borusunda patlama olabilir
  • Gösterge panelinde motor arıza lambası işareti yanar
  • Bazı durumlarda sadece arıza lambası yanar ve başka belirti olmayabilir.
  • Egzozdan siyah duman çıkabilir.
  • Aracın yakıt tüketimi artabilir
  • Araç hızlanma sorunları yaşayabilir.
  • Egzoz gazında yakıt kokusu daha fazla olabilir.

MAP Sensörü Arızası Nedenleri

Aracınızda P0105, P0106, P0107, P0108 ve P0109 arıza kodlarından biri veya bir kaçı varsa aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir.
  • MAP sensörüne gelen kablolarda bir kısa devre, kopma veya açıklık olabilir.
  • MAP sensörünün kendisi arızalanmış olabilir.
  • Gaz Kelebeği Konum sensörü gibi diğer sensörler arıza yapmış olabilir.
  • PCM'de bir program hatası olabilir veya PCM arıza yapmış olabilir.

MAP Sensörü Arızası Onarım tamir ve çözümü

Aracınızı bir OBD-II tarayıcısı olan bilgisayara ECU bağlatısı ile bağladığınızda P0105, P0106, P0107, P0108 ve P0109 arıza kodlarından biri veya birkaçıyla karşılaştıysanız ilk olarak MAP sensörünün kontrol edilmesi gerekir. MAP sensörünün yerini bulduktan sonra sensöre gelen kabloların sağlam olduğundan emin olun. Eğer kablolarda bir sıkıntı yoksa MAP sensörünü yerinden çıkarın ve bir voltmetre yardımıyla MAP sensörünün direncini ölçün. Sorun büyük ihtimal sensör kaynaklı olacaktır. MAP sensöründe bir arıza olmaması durumunda PCM ve diğer başka sensörülerinde kontrol edilmesi gerekir. Bu özel ustalık isteyen bir işlem olduğu için aracınızı vakit kaybetmeden iyi bir servise götürmek sizin için faydalı olacaktır.

Otomobil / otohocam.com

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE