P0215 Motor Kapatma Solenoid Arızası Kodu

P0215 arıza kodu genel bir sorun olmasına rağmen bazı marka ve modellere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple aracınız P0215 OBD-2 arıza kodunu verdiyse mutlaka önce aracınızın servis el kitabına bakın.

Motor kapatma solenoidi ne işe yarar? : Otomobillerin motorunda yakıt ve hava karışımının tutuşması sonucunda ateşleme meydana gelir. Motor içerisinde yakıt bulunması demek her zaman için bir tehlike demektir. Yakıtın bir sebeple motor dışına çıkması durumunda başta yangın olmak üzere pek çok tehlikeli olay gerçekleşebilir.

Özellikle bir kaza, arabanın devrilmesi, aşırı hararet ve motorun aşırı yağ  kaybetmesi durumunda motor kapatma selenoidi devreye girerek, motora yakıt akışını keser. Yakıt hattı içerisinde bulunan yakıt ise geri yakıt deposuna gönderilir. Böylelikle oluşabilecek bir zararın önüne geçilmiş olur. Motor kapatma solenoidi, motora gelen yakıt hattına yerleştirilir. Elektronik olarak kontrol edilen bir valf tipi aktüatördür. 

P0215 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Motor Kontrol Ünitesi (ECU), motor çalışır konumdayken, motor kapatma solenoidi devresini (voltaj değişikliklerini) sürekli olarak izler. Solenoidden normal şartlar altında 1.5 ile 5 volt aralığında bir sinyal gelmesi gerekir. Ancak ECU, bu voltaj sinyalinden daha farklı (az veya çok) bir voltaj alırsa, P0215 Motor Kapatma Solenoidi Arızası (Motor Kapatma Solenoidi Arızası) kodu verilir.

Motor Kapatma Solenoidi Yeri

P0215 Arıza Kodu Belirtileri

P0215 arıza kodu genelde hiç bir belirti vermez. Aracınızı bilgisayara bağladığınızda tesadüfen görülebilir. Ancak nadiren 

  • Motor Çalışmıyor Olabilir
  • Yakıt sistemi  arıza kodları çıkabilir
  • Veya egzoz sistemi arıza kodları çıkabilir.

P0215 Arıza Kodu Nedenleri

  1. Motor Kapatma Solenoidi arızalı olabilir
  2. Motor kapatma rölesi arızalı olabilir
  3. Eğer varsa eğim açısı göstergesi arızalı olabilir.
  4. Motor kapatma sistemi devresinde bir kısa devre veya kopma olabilir.
  5. Yağ basınç sensörü arızalı olabilir.
  6. Motor sıcaklık sensörü arızalı olabilir

P0215 Arıza Kodu Çözüm, Onarım ve Tamir Aşamaları

Aracınızda P0215 arıza kodu varsa ilk olarak, diyagnostik tekniği ile ECU'ya bağlanın ve bilgisayarda motor yağ basıncı ve motor aşırı sıcaklık kodları mevcutsa öncelikle bu arıza kodlarını çözün. Motor kapatma sistemleri çok çeşitlidir. Motorun kapatılmasının garanti edilip edilmediğini belirlemek için ECU tarafından birçok farklı giriş sinyali kullanılır. Bazı motor kapatma solenoidileri, yağ basıncı seviyesini kullanır. Bu sistemler daha çok arazi araçlarında görülür.  Aracınızda sadece P0215 arıza kodu varsa öncelikle bu kodu silin. Tekrar çıkıyorsa motor kapatma solenoidi arızalı demektir ve değiştirilmesi gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE