Egzoz Manifold Contası Arızası Belirtileri ve Değişimi

Otomobillerimiz çok çeşitli parçaların bir araya gelmesiyle oluşur. Bu parçaların birleşim noktalarında conta adı verilen sızdırmazlığa yarayan malzemeler vardır. Egzoz manifold contası da otomobillerde bulunan onlarca contadan bir tanesidir.

Aracımızın motorunda hava ve yakıt karışımı yanar ve bir güç üretilir. Her yanmada olduğu gibi yakıt/hava karışımı yanmasından dolayı da bir gaz meydana çıkar. Motorda biriken bu egzoz subapları tarafından motordan atılır. Oldukça sıcak olan bu gaz bir metal boru aracılığıyla dışarıya salınır.

Egzoz Manifold Contası Ne İşe Yarar?

Motordan atılmak üzere gönderilen gaz, egzoz sistemine gönderilir. Egzoz sistemi manifold sayesinde motora birleşir. Bu birleşim noktasında bir sızıntı olmasını engellemek için egzoz manifold contası adı verilen parça kullanılır. Çok sıcak ortamda çalışan bu conta zamanla eskir ve kaçaklara neden olur. Egzoz Manifold Contası arıza yaptığı zaman belli başlı belirtiler verir. 

Egzoz Manifold Contası Arızası Belirtileri


1- Motorun Aşırı Gürültülü Çalışması

Egzoz sisteminin gazları dışarıya atmaktan başka motorun sesini kesmek gibi bir özelliğide vardır. Egzoz içerisinde susturucu adı verilen bir parça egzozdan ses gelmesini engeller. Ancak bu parça manifold'dan daha sonra bir yerlerde yer alır. Eğer egzoz manifoldu contası delinip kaçırmaya başlarsa, egzoz gazı susturucudan önce çıkmaya başlar. Bu aracınızın motorundan çok fazla ses gelmesine neden olur. Bu ses özellikle motor soğukken çalıştırmada ve hızlanmada daha fazla hissedilir.

2- Artan Yakıt Tüketimi ve Performans Kaybı

Aracımızın motorunda egzoz gazlarını ölçen pek çok sensör bulunmaktadır. Egzoz manifold contası delindiği zaman kaçağa neden olur. Egzoz içerisinde yer alan sensörler egzoz gazının olması gerektiğinden daha az karbon içerdiğini algılar ve durumu ECU'ya bildirir. Bu da aracınızın performansının düşmesine neden olur. Ayrıca egzoz gazı kaçağı aracın yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır.

3- Motordan Yanık Konusu Gelmesi

Egzoz manifoldu contasıyla ilgili bir diğer sorunda motor kısmından yanık kokusu gelmesidir. Eğer conta arızalanırsa, aşırı sıcak egzoz gazları motor bölgesindeki kablo gibi plastik parçaların yanmasına neden olabilir. Bu yanma sonucunda yanık kokusu gelebilir. Eğer motor çok fazla ısınırsa kokuyla birlikte duman çıkması da görülebilir. Her iki durumunda da aracınızı daha fazla kullanmayarak sorunun çözümüne odaklanmanız gerekmektedir. 

Egzoz Manifoldu Contası Nasıl Değiştirilir ve Değişim Ücreti

Egzoz manifoldu contası tüm egzoz sistemini sızdırmaz hale getirip, basınçlandıran ana contalardan bir tanesidir. Egzoz manifoldu contası arıza yaptığı zaman aracın performansı ve sürülebilirliğinde ciddi sorunlar oluşacaktır. Bu contanın tamir edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple en kısa sürede değiştirilmesi gerekiyor.
Bugün ortalama bir otomobilin egzoz manifoldu contasının fiyatı 50 ile 75 lira gibi bir fiyata satılmaktadır. Ustanız 50 lira işçilik ücreti karşılığında egzoz manifoldu contasını kolaylıkla değiştirecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE