Vuruntu Sensörü Ne İşe Yarar?

Vurutu sensörü bir otomobilin motorunun sağlığını kontrol eden bir parçadır. Peki ya vuruntu sensörü nedir ve ne işe yarar? Vuruntu sensörü nerededir?

Günümüz otomobillerinin motorunda ters gidebilecek binlerce şey vardır. Eski zamanlarda bir aracın motorunda bir arıza meydana geldiği zaman ya sürücü ya da bir usta arıza olduğunu anlardı. Ancak çoğu zaman geç kalınmış ve maliyetli sonuçlara neden olmuş oluyordu. Günümüzde otomobiller o kadar akıllı hale geldi ki, arızalar meydana gelmeye başladığı anda bunu sürücüye bildiriyorlar. Aracın herhangi bir yerinde arıza meydana geldiğini ise sensörler algılıyor. 

Bir otomobilin her yerinde, sürekli olarak otomobilin işlevselliğini ve sağlığını kontrol eden onlarca sensör vardır. Bazıları oksijen, hava veya sıcaklık seviyelerini okurken, bazıları da motorun çalışma şeklini sürekli olarak takip ederler. Vuruntu sensörü'de motor içerisindeki titremleri kontrol eden bir parçadır. 

Vuruntu Nedir?

Aracımızın motorunun çalışması için doğru miktarda hava yakıt karışımının yanması gerekir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan enerji pistonları aşağı iter ve krank milinin dönmesini sağlar. Böylelikle aracınızın hareket etmesi için gerekli olan enerji sağlanmış olur. Aracınızın pistonları aşağı ve yukarı hareket ederken alt ve üste vurmamalıdır. Eğer pistonlardan vurma sesi geliyorsa bu iyi bir şey değildir. 

Vuruntu Sensörü Nedir?

Vuruntu sensörü, motor bloğu içinden gelen düzensiz titrelimleri ve sesleri algılaya, motorun içinde veya üzerinde bulunan küçük bir "dinleme" cihazıdır.  

Vuruntu sensörü, motor bloğundan gelen titreşim ve sesi alır, bunu elektrik sinyaline dönüştürür ve bu sinyali motor kontrol ünitesi (ECU)'ya bildirir. Aracın bilgisayarı daha sonra vuruntu sensöründen gelen bilgileri değerlendirir ve ateşleme zamanlamasının değiştirilip değiştirilmeyeceğini belirler.

Vuruntu Sensörü Nerede Bulunur

Vuruntu sensörünün yeri genel olarak doğrudan motor bloğunun dışında yer alır. Ancak bazı marka ve modellerde emme manifoldu altında bulunur.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
Sonraki

1 yorum:

Aracımın motorunda sürekli olarak vuruntu hissediyorum. Ayrıca motor sesi son günlerde baya bir arttı sebebi nedir acaba?

BU YAZIYA YORUM EKLE