Ön Tekerin Altına Neden Yağ Damlar?

Sabah aracınızın başına giderken altına yağ damlamış olması pek kişinin canını sıkar. Arabanın altında yağın damladığı yer çok önemlidir. Peki ya ön teker altına neden yağ akar?

Otomobillerin motor dahil pek çok parçasında yağ kullanılır. Bu yağlar arasında şanzıman yağı, motor yağı, fren hidrolik yağı, direksiyon hidrolik yağı bulunmaktadır. Bu yağlardan motor yağı, arabanın hemen hemen tam ortasına, direksiyon hidrolik yağı ön tarafa doğru, şanzıman yağı ise arabanın arka tarafına doğru damlar. Peki sağ ve sol tekerlerin altına damlayan yağ nedir? Sağ ve sol teker altına yağ neden damlar?

1- Amortisör Patlaması

Otomobillerin tekerlerinin hepsinde birer amortisör bulunur. Amortisörlerin içerisinde basınçlı yağ bulunmaktadır. Engebelerden geçişlerde bu yağ sıkışarak engebenin aracın içerisine en az şekilde hissedilmesini sağlar. Ancak amortisörler kasislerden ve çukurlardan sert geçişlerde patlayabilir. Bu durumda yağ kaçağı başlar. Eğer aracınızın tekerlerinin dibine yağ damlıyorsa bunun büyük ihtimal sorumlusu amortisör patlamasıdır. (Bkz: Amortisör arızası belirtileri ve tamiri)

2- Fren Hidrolik Yağının Damlaması

Otomobillerin ön tekerlerinde 40 yıldan bu yana disk fren kullanılmaktadır. Fren balataları hidrolik basınçla diski sıkar ve aracın durmasını sağlar. Ancak fren kaliperine gelen hortum patladığı zaman fren hidroliği aracın tekerleğinin altına sızar. Eğer aracınızın sağ veya sol tekerinin yanına yağ damlıyorsa mutlaka fren hidrolik seviyesini kontrol edin. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE