Helezon Yayı Nedir? Helezon Yayı Arızası Belirtileri ve Değiştirme Ücreti

Bir otomobilde konforlu bir yolculuk yapabilmek için pek çok parça bulunur. Tekerlekler sürekli yola temas ettikleri için çok fazla engebeli yola maruz kalırlar. Bu engebeleri araç içerisinde bulunanlara hissettirmemek için bir çok parça bir arada çalışır.

Helezon yayı da bu parçalardan bir tanesidir. Helezon yayının içerisinden amortisör geçer. Yani helezon yayı bir bobin gibi amortisörün üzerinde sarmal şekilde durmaktadır.

Helezon Yayı Ne İşe Yarar?

Helezon yaylı süspansiyon, aracınızın süspansiyon sisteminde bulunmaktadır. Helezon yayın diğer ismi sıkıştırma yayıdır. Çünkü bu yaylar şoku emmeye yardımcı olmak için varlardır. Aracın her tekerleğinde birer tane helezon yayı bulunur. Helezonlar yolda sürüş sırasında tümsek ve titreşimleri emmekle görevli parçalardır. Helezon yayının bir diğer görevi de aracın dört bir tarafında eşit ağırlıkta denge sağlamaktır. 

Helezon Yayı Arızası Belirtileri

1- Aracın Bir Tarafa Eğik Durması

Helezon yayları aracın ağırlığı dört tekerleğe eşit olarak aktarırlar. Ancak içlerinden bir tanesi kırılır veya çok fazla esnerse aracınız o yöne doğru eğik duracaktır. Yani aracınız eğik duruyorsa bunun sorumlusu helezon yayı olabilir.

2- Lastiklerin Çabuk Aşınması

Aracınızın lastiklerinin elbette bir kullanım ömrü vardır. Ancak aracınızın bir tarafında lastikler daha çabuk aşınıyorsa bu helezon yayının aracın yükünü eşit dağıtmaması nedeniyle ağırlığın bir tarafa binmesine neden olur. Sonuç olarak daha çok baskı altında olan taraftaki lastikler çok daha erken aşınırlar.

3- Arabanın Aşırı Zıplaması

Engebe ve tümseklerden geçerken aracınızın çok fazla zıplıyorsa bu helezon yaylarının arızası nedeniyledir. Helezon yayları aracınızın engebelerden geçerken oluşan titreşimleri emmesi gerekirken, kırılması sonucunda titreşim emilemez. Sonuç olarak aracınız çok fazla zıplar.

4- Tıkırtı Sesi Gelmesi

Helezon yayı arızasının en belirgin özelliklerinden bir tanesi de engebe ve tümseklerden geçerken arabanın altından tıkırtı sesi gelmesidir. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE