Elektrikli Koltuk Nedir ve Elektrikli Koltuk Nasıl Çalışır?

Günümüz otomobillerinde artık kullanıcıları hiç bir kas gücü sarf etmeden otomobillerinin bazı parçalarını istedikleri gibi ayarlayabiliyorlar.

Aynalar, direksiyon ve koltuklar. Artık hepsi bir kumanda tarafından kontrol ediliyor ve sürücü kolaylıkla bir düğmeye basarak bunları ayarlayabiliyor. Eski sistem araba koltuklarında sürücü koltuğu ileri geri hareket ettirmek için bir kolu çeker ve kendini koltuğun gitmek istediği yönde ittirirdi. Ancak günümüz otomobillerinin bir çoğunda sürücünün kas gücü yerine bir motor bu işlemi görüyor.

Elektrikli Koltuk Nedir?

Elektrikli koltuk adından da anlaşılabileceği gibi ileri, geri veya yukarı aşağı yönde bir kumanda yardımıyla otomatik olarak ayarlanabilen koltuklara denilir. Günümüzde pek çok otomobil markası sürücü ve yolcuların konforu için elektrikli koltuk kullanıyor. Hatta bazı premium markalarda arka koltuklar bile elektrikli olabiliyor. 

Elektrikli Koltuk Nasıl Çalışır?

Elektrikli koltuklar bir motor gücünden yararlanarak ileri ve geri hareket ederler. Koltuk alt kızağında bulunan uzunca bir vida üzerinde koltuk yerleştirilmiştir. Bunu aynı işkence prese benzetebiliriz. Normalde kas gücüyle sıkıştırılamayacak olan bir şey. Bir vidanın çevrilmesiyle çok daha baskı uygular. İşte elektrikli koltukta aynı prensiple çalışır. Normalde motorun gücü bir insanın ağırlığını ileri geri hareket ettirmeye yetmezken, burgu üzerinde yer alan somun döndürülür ve koltuk istenilen ayarda ileri ve geri gider. Hatta bazı koltuklar elektrikli olarak yukarı aşağı, sırtı kısmı istenilen düzeyde geriye yatmaktadır. Bunların çalışma prensibi hep aynıdır. Az enerji ile yüksek güç üretmeye yarar.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Elektrikli koltuklar 90lardan sonra yaygınlaşmaya başlayan bir özellik öncesinde özellikle Alman ve Amerikan menşei araçlarda görülebilir genelde ön koltuklarda ve makam araçlarda sağ arka koltukta olabiliyor koltuğa ileri geri ve yukarı aşağı hareket sağlayan iki motor ve hareket sistemi bulunmaktadır

BU YAZIYA YORUM EKLE