Citroën C5 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Citroen'in D segmenti otomobili C5 asıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz. 

Citroen, ülkemizde her ne kadar çok tutulmasa da aslında çok kaliteli otomobiller üretmektedir. C5'te bu markalardan bir tanesidir. İlk olarak 2001 yılında piyasaya sürülen C5'in 2015 yılında Türkiye'de ki satışı durdurulmuştur. 

D segmenti otomobil piyasasının en acımasız olduğu alanlardan bir tanesidir. Nice kaliteli otomobiller bu sınıfta tutulmadığı için hiç olup gitmiştir. (örneğin : Toyota Avensis, Ford Mondeo, Mazda 6) Neyse konumuza dönelim;

Citroenn C5 Nasıl Bir Araba?

2001 yılında sedan ve stationwagon kasa olarak piyasaya sürülmüştür. Bende 2 farklı C5 sahibi oldum size her şeyinden kullanıcı yorumlarından bahsedeceğim. C5'in "Dynamique, Exclusive, Hdi, SX, SX PK" donanım paketleri vardır. Aklınıza gelebilecek her türlü donanımı vardır. Koltuk ısıtması, ABS, ESP, hava yastıkları, hız sabitleyici, yol bilgisayarı ve elektrikli koltuklar gibi pek çok özellik bulunmaktadır. C5 motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.6 e-HDi : 2009 yılının son aylarında C5'lerde satılmaya başlamıştır. 115 beygir ve 270 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5.2, şehir dışında ise 4.1 litre yakıt tüketmektedir. Çok fazla bir performans beklemeyin ama çok kötü bir motor da değil. e-hdi teknolojisi Citroen'in kullandığı en son teknolojili bir motordur.

1.6 HDi : 2005 ile 2014 yılları arasında satılan C5'lerde bulabilen motordur. 110 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. Turbo önce çok düşük performansı olan bu motor, yüksek devirlerde daha güçlü bir performans çiziyor. Şehir içinde 7, şehir dışında ise 4.9 litre yakıt tüketiyor. Öyle çok fazla bir performans beklemeyin. Zaten Türkiye'de ekonomik vergisi nedeniyle satılmıştır. 

1.6 THP : 2011 ile 2012 yılları arasında üretilen C5'lerde mevcuttur. THP motor çok performanslı bir motordur. 156 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu değildir. Zaten performans motorudur. Şehir içi 11, şehir dışı ise 6 litre yakıt tüketimi var.

2.0 Benzinli : Citroen'in kullanmış olduğu eski teknolojili bir motordur. 2002 - 2007 yılları arasında satılan Citreon C5'lerde kullanılmıştır. 140 beygir ve 200 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 13, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi var. 

2.0 HDi : 2001-2012 yılları arasında kullanılmıştır. İki farklı güce sahip olan versiyonu vardır. Birinci eski teknoloji olan 109 beygirlik ikincisi ise en yeni teknoloji olan 163 beygirlik bir canavardır. 163 beygir harika bir performans sağlıyor.

Citroen C5'in model yılına göre değişmekle birlikte 5 ve 6 ileri manuel ile otomatik şanzımanlı vites seçenekleri vardır.

Citroen C5 Kullanıcı Yorumu 

Yazımın Başında da dediğim gibi 2 farklı C5 sahibi oldum. Şimdi bunlardan ayrı ayrı bahsedeceğim.

1. Nesil C5 : Ön tasarımı güzel ama arka stop farklarının diklemesine dikdörtgen olması bana göre çirkin olmuş. Emsali olan bir passattan veya 2001 model Toyota Avensis'ten hiç bir eksiği yok. Ses yalıtımı harika, yol tutuşu üstün. Frenleri çok güçlü bir otomobil. Kaporta ve aksesur yani plastik aksamının parçaları çok pahalı.

Birinci Nesil C5 Arkadan Görünüşü

2. Nesil C5 : Değiştirilen bu kasa arka stop farları yatay hale getirildi. Ayrıca ön havalandırma ızgarası ve farları da değiştirildi. Eğer 2.0 HDi motorlu olanını alırsanız performans olarak çok memnun kalırsınız. Sportif bir havası var. Çok kaliteli bir araba. Yol tutuşu çok üstün, hatta sınıfındaki diğer her otomobili geride bırakır diyebilirim. Öyle çok sorunlu bir araba değil. Ama dediğim gibi parça fiyatları biraz pahalı.

C5'ten genel olarak bahsedecek olursak, kaliteli premium otomobil hissi veren bir araba. Hani Alman otomobillerinden alışık olduğumuz tok kapı sesi bunlarda da vardır. Motoru çalıştığı zaman içeriye hiç ses almıyor. Ön tarafının genişliği güzel. Ön koltuklarını kendime göre ayarladığımda arka diz mesafesi çok rahat kalıyordu. Bu araba ile 5 kişi rahatlıkla uzun yolculuk yapabiliyorduk. Çok keskin virajlara bile yüksek hızlarla girebiliyor. Şimdiye kadar benim kullanmış olduğum d segmenti araçlar içerisinde en kaliteli olanlardan bir tanesi. C5'in bilinen kronik sorunları yok. İç mekanında kullanılan malzeme çok kaliteli.

Citroen C5 Alınır Mı?

C5'in ikinci el piyasası çok güçlü değil. Ama bu bana göre bir avantaj. Çünkü az para ile hem d segmenti hem de çok kaliteli bir otomobile binebiliyorsunuz. Yedek parça ve servis sıkıntısı Türkiye'nin hiç bir yerinde yok. Ancak yazımın içinde de bahsettiğim gibi kaporta ve aksesuar parçaları biraz pahalı. Bana soracak olursanız şöyle temiz kullanılmış bir tanesi alınıp konforlu bir şekilde binilebilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

7 yorum

Salı günü nasip olursa 2012 2.0hdi C5 alacagim hem biraz binip satmak için bakalım nasıl olacak umarım memnun kalırım yorumlar beni umutlandiriyor hayırlısı artık

bence tasarımı olan güçlü araba citroen c5 ama yineden alınınr

bugün ben birtane rastladım çok güzel araba

Evet bende yeni bir c 4 aldım gerçekten güzel bir araç bu paralara alınabilecek fevkalade araç günümüzde şahin gibi benzeri araçların 80 90 bin tl istediklerini göz önüne almak lazım

Ben aldım millet tenekelere 500 bin istiyor hiç düşünmeden alın güven veriyor yol tutuşu efsane savrulma kesinlikle yok direk eps devreye giriyor

BU YAZIYA YORUM EKLE