Arabam Nasıl Daha Az Yakar? Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları

Türkiye dünyanın en pahalı yakıtını kullanan ülkelerden bir tanesi. Otomobillerimizde yakıtla çalıştığına göre sürekli olarak tüketirler. Peki ya yakıt tasarrufu yapmak için neler yapılmalı?

Yapacağınız ufak tefek işlerle aracınızda yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunun için aracınızı iyi tanımalısınız ve nasıl kullanmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Nasıl daha az yaktırırım diye soruyorsanız, işte otomobilinizin az yakmasını sağlayacak ipuçları.

Yakıttan Tasarruf Etmenin Yolları

1- Hızlanırken Gaza Çok Yüklenmeyin

Ortalama bir otomobil 1 tondan daha ağırdır. Özellikle kalkışlarda gaza yüklenip birden kalkmak aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır. Çünkü motor bir tonluk ağırlığı bir anda yüksek hızlara çıkarabilmek için daha fazla hava ve yakıt çekecektir. Bunun yerine kalkışlarda motoru çok zorlamadan ağır ağır ivmelenmek daha az yakıt harcar.

2- Arabayı Doğru Devirde Kullanın

Aracınızla yolculuk yaparken düşük vites yüksek devirde kullanmaktan kaçının. Aracınız 2200 ile 2600 devir arasında en az yakıtı tüketir. Bu sebeple aracınızı 2500 RPM civarlarında kullanmanız yakıt tüketiminin düşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca ara hızlanmalardan kaçınmanızda tasarruf sağlayacaktır.

3- Bir Hızlanıp, Bir Yavaşlamaktan Kaçının

Otomobilinizle seyir ederken bir anda hızlanıp bir anda yavaşlamaktan kaçının. Hızlanma sırasında motor yüzde 70 daha fazla yakıt tüketir. Bunun yerine orta şeritte sabit bir hızda gitmek her zaman yakıt tüketiminin  düşük olmasını sağlayacaktır. 

4- Klimayı Kapatın

Klima arabaya fazladan iki kişi almış gibi yakıt tüketimini artırır. Klimayı çok mecbur kalmadıkça kullanmayın. Örneğin sıcak yaz aylarında sıkışık dur kalklı trafiklerde açmak zorundasınız. Ancak aracınız akan bir trafikte gidiyorsa camları üstten hafif açmak içeriye rüzgar girip serinlemesine yetecektir. Bu aracınızın yakıt tüketiminin düşmesini sağlayacaktır.

5- Lastik Basıncını Mutlaka Her Hafta Kontrol Edin

Aracınızın lastiklerinin basıncının kaç bar olması gerektiği kapı içlerinde yazmaktadır. Arabam nasıl daha az yakar diye soracak olursanız, ilk olarak lastiklerin basıncının doğru olduğundan emin olun. düşük basınçlı lastikler daha fazla yakıt tüketilmesine neden olur. 

6- Gereksiz Ağırlıklardan Kurtulun

Sürücülerin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi de sürücülerin araçlarında gereksiz ağırlık taşımalarıdır. Şahsen ben bagajından hiç bir zaman tüp, su bidonları ve çeşitli malzemeler eksik etmeyen sürücüler gördüm. Aracınıza aldığınız her fazla yük yakıt tüketimini artıracaktır.

7- Trafiğin Yoğun Olduğu Saatlerde Yola Çıkmayın

Dur kalklı ve sıkışık trafikler aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Çok zorunlu olmadıkça trafiğin daha sakin olduğu sabah 10.00 ile 16.00 arasında veya 20.00'dan sonra trafiğe çıkmanız yakıt tüketiminden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

8- Aracınızın Bakımlarını Aksatmayın

Otomobilinize benzinli ise her en fazla 10 bin, dizel ise en fazla 15 bin kilometrede bir yağ ve filtre bakımı yaptırmalısınız. Eğer bakımlarını aksatırsanız yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Örneğin hava filtresi zamanında değiştirilmezse tıkanır. Motora istenilen miktarda havayı göndermez. Bu durumda aracınız arabayı hızlandırmak için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE