Termostat Ne İşe Yarar? Termostat Arızası Belirtileri ve Tamiri

Termostat bir otomobilin soğutma sisteminin en önemli parçasıdır. Hatta aracınızın kaloriferinin ısıtması bile termostata bağlıdır. Peki ya termostat nedir? Termostat arızası belirtileri ve tamiri nedir?

Basit bir deyişle, termostat motora yakın bir yerde bulunur. Motor içerisinde bulunan soğutma suyu soğukken kapalı, sıcakken açılıp suyu radyatöre göndermekle görevlidir. 

Termostat Nasıl Çalışır?

Termostat, içi mum gibi madde ile dolu yaylı bir silindirdir. Aracın motoru çalıştığında içerisindeki su ısınana kadar termostat kapalı durumdadır. Ancak motor sıcaklığı olması gereken çalışma sıcaklığına ulaşınca (90 derece) termostat silindirinin içindeki mum erir. Böylelikle bir yaylı valf açılır ve soğutma suyunun radyatöre gitmesine izin verilir. Termostat aracın soğutma suyunu ve motor sıcaklığını sürekli olarak 90 derecede sabit tutmaya çalışır.

Normal motor çalışması sırasında, termostat asla tamamen kapalı veya açık değildir. Durumu motorun çalışma durumuna bağlıdır. Termostatın, soğutma suyunu motordan radyatöre akışını kontrol eden bir sürgülü valf görevi gördüğünü unutmayın. Bu motorun mümkün olan en iyi sıcaklıkta çalışmasına yardımcı olur.

Termostat Arızası Belirtileri? 

Aracınızın termostatı arıza yaptığı zaman bunu mutlaka anlayacaksınız. Termostat açık konumda kaldığında o kadar tehlikeli değildir. Ama kapalı konumda arızalanırsa aracınızın motoru hararet yapacaktır. Bu sebeple aşağıdaki belirtilerden birden fazlası varsa termostat arızalı olabilir.

1- Arabanın Hararet Yapması

Aracınızın motorundaki su 90 dereceye ulaştıktan sonra radyatöre gönderilmesi için termostat açılır. Soğuyan su tekrardan motora gönderilir. Ancak termostat kapalı bir konumda kaldıysa motor içerisindeki su sürekli ısınır ve hararet yapmasına neden olur. 

2- Hararet İbresinin Yükselmemesi

Termostat genelde açık konumda arızalanır. Bu da aracınızın motorunun bir türlü ısınmamasına neden olacaktır. Eğer hararet ibresi yükselmiyorsa bu termostat arızasından kaynaklanıyordur.

3- Kaloriferin Isıtmaması

Aracınızın kalorifer sistemi sıcaklığını motor suyundan alır. Ancak termostat açık konumda takılı kalırsa su ısınmayacaktır. Bunun sonucunda aracınızın kaloriferi ısınmayacaktır ve siz sıcak konuma getirmenize rağmen soğuk üfleyecektir.

4- Vites boşta ve Yokuş Aşağı Giderken Hararetin Düşmesi

Arızalı termostatın en belirgin özelliklerindendir. Aracınızla yolda seyir ederken vitesi boşa aldığınızda veya yokuş aşağı giderken yani gaz vermediğiniz zamanlarda hararet ibresinin düşmesi termostat arızasının belirtilerindendir. 

5- Kötü Motor Performansı

Otomobillerin motorları genelde 90 derece sıcaklıkta en verimli halde çalışır. Ancak termostat arıza yaptığı zaman ya çok sıcak ya da çok soğuk çalışacaktır. Bu da aracınızın motor performansının düşmesine neden olacaktır. Ayrıca arızalı bir termostat aracın fazla yakıt tüketmesine neden olabilir.

Termostat Tamiri ve Termostat Fiyatları

Termostat arızası nasıl belli olur? : Aracınızın kaputunu açın ve radyatör kapağını çıkarın. Arabanızı çalıştırın ve motorun rölantide çalışmasına izin verin.

Radyatörün doldurma boynunun içine bakınca motor suyunun radyatöre akıp akmadığını kontrol edin. Motor ısınana kadar radyatöre herhangi bir su akmadığından emin olun. Su akıyorsa termostat valfinin açık olduğu anlamına gelir. 

Akam su görmüyorsanız motorun ısınmasını bekleyin. Motor ısındıktan sonra soğutucunun radyatöre girdiğini görmelisiniz. Radyatöre su akmıyorsa ve fan açmıyorsa termostat arızalı olabilir.

Termostat tamir olabilen bir parça değildir. Bu sebeple 100 lira işçilik ücreti ve termostat parça fiyatı karşılığında ustanız kolayca değiştirebilecektir. Termostat fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 100 ile 500 lira arasında değişmektedir. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

benim bozulmuştu keşke buraya daha önce baksaydım çok yararlı olurdu

BU YAZIYA YORUM EKLE