Otomatik Far Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır?

Aracınızla yolda seyrederken veya bir tünele girdiğinizde farlarınız otomatik olarak çalışıyorsa, otomobilinizde far sensörü var demektir.

Otomatik farlar yani far sensörü ilk olarak 1956 yılında Oldsmobile tarafından kullanılmıştır. Ancak yaygın biçimde kullanılması 90'lı yılların sonundan itibaren başlamıştır. Günümüzde üretilen neredeyse her otomobilde far sensörü bulunmaktadır.

Far Sensörü Nedir ? 

Far sensörü, aracın kısa hüzmeli aydınlayma ışıklarının kendi kendine otomatik olarak yanmasını sağlayan bir sensördür. Hava kararmaya başladığında veya bir tünelden geçerken, farların otomatik olarak yanmasıını sağlayan sistemdir. 

Far Sensörü Nasıl Çalışır?

Otomobilin ön camının hemen altında ön göğüsün üstüne bir sensör bulunur. Bu sensörde camdan geçecek şekilde sürekli olarak kızılötesi ışık yollanılır. Sensörün üstünde bulunan bir cam kızılötesi ışığı hava aydınlıkken dışarı yansıtır. Ancak hava karardığı zaman ışık cama yansır ve yeniden sensöre gelir. Bunu algılayan sensör farların otomatik yanması için talimat verir. 

Far sensörü ayarı bazı otomobillerde sürücü tarafından yapılırken, çoğu otomobilde fabrika tarafından ayarlanmıştır.

Bir otomobile sonradan otomatik far sensörü taktırmak mümkündür. Piyasada bulunan bir aparat yardımıyla far sensörü her türlü araca uygulanabilmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE