Karter Tapası Değişimi ve Diş Açma Ücreti

Karter tapası değiştirilirken bazen yalama olabilir. Yalama olduğu zaman yeniden diş açmak gerekir. Peki karter tapası değişimi nasıl yapılır. Karter tapası dişi nasıl açılır. Ayrıca diş açma ücreti ne kadardır.

Otomobilleri her 10 bin kilometrede bir bakım için sanayiye veya servise götürürüz. Burada aracımızın yağ ve filtreler gibi pek çok parçası değişirler. Arabanın motorunda bulunan eski yağın boşaltılması için karter tapasının açılması gerekir. Karter tapası kalın bir cıvatadır. Karter tapasının yeri motorun altında karterin alt kısmına doğrudur. Yerinden söküldüğü anda karter içerisinde bulunan tüm yağ aşağıya boşalır. Karter tapasının yağ sızdırmasını önlemek için karter ile cıvata arasında conta bulunur. Bu karter tapası contasının mutlaka her yağ değişiminde değiştirilmesi gerekir. 

Karter, ince genel alüminyum malzemeden yapılmıştır. Bu da karter metalinin yumuşak olduğu anlamına gelir. Ustanız tarafından yağ değişimi için tapa sökülürken yalama olabilir. Bu durumda karter tapası yerine takılamaz. Bunun çözümü için kartere yeniden diş açmak gerekecektir. Kartere diş açmak bir tornacı tarafından özel bir aletle yapılır. Tornacı bugün için 75 lira işçilik ücreti karşılığında kolayca karter tapası için yeni diş açacaktır. 

Eğer aracınızın yağını kendiniz değiştiriyorsanız, tapa yerine girmediğinde hiç zorlanmamalıdır. Çünkü siz tapayı yerine taktığınızı düşünürken, aslında diş atmış yani yalama olmuş olabilir. Bu da aracınızın yağ kaçırmasına neden olacaktır. Ayrıca bazen sızıntı deliği çok büyük olabileceğinden motor kısa sürede yağsız kalıp daha ciddi sorunlara neden olacaktır. 

Karter Diş Açma Aleti

otomobil


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE