Ford Mondeo MK1 (1993 -1996) Nasıl Bir Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

 Ford'un D segmenetindeki otomobili olan Mondeo'nun çıkış kasası olan MK1 nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

1992 yılında Ford, yeni bir model çıkaracağını duyurdu ve aynı yıl mondeo'u resmen tanıttı. Mondeo, donanım, sağlamlık ve performansıyla çıktığı ilk günden itibaren dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 

Ford Mondeo MK1 Nasıl Bir Araba?

Benimde 2 yıl boyunca sahip olduğum bir otomobil. Donanım olarak hava yastığı, abs, klima, dört cam otomatiği ve bazılarında hız sabitleyici bile vardır.  Mondeo'nun 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel vitesli seçenekleri mevcuttur. Mondeo mk1 üretildiği yıllarda sınıfının en lük otomobillerinden bir tanesiydi. Yaşı yetenler bilir. Yolda bir mondeo görünce dönüp tekrar bakılırdı. Mondeo, ülkemize 4 farklı motor seçeneği ile gelmiştir. Bu motorların teknik özelliklerine göz atacak olursak;

1.6 benzinli : 1.6 litrelik 16 valf gücündeki zetec motor 90 beygir ve 135 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 11, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi var. Mondeo'nun kasasına zayıf kaldığı için çok fazla performans beklemeyin. Zaten çok fazla satılmamıştır. LPG ile uyumlu bir motordur. Ghia ve CLX olmak üzere iki donanım paketi vardır. 

1.8 benzinli : 1.8 litre 16 valf motor 115 beygir ve 155 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 12, şehir dışında ise 7.5 litre yakıt tüketimi var. 

2.0 Benzinli : 2.0 litre hacimli 16 valf motor 130 beygir ve 178 Nm tok güç üretiyor. Mondeo mk1'in en tutulan ve kasasıyla en uyumlu motordur. Şehir içinde 12, şehir dışında ise 6.7 litre yakıt tüketiyor.

Ayrıca çok az sayıda olsa da turbo dizel motorlu mondeolar Türkiye'de satılmıştır. Mondeo mk1'in sedan, liftback ve stationwagon kasa tipleri mevcuttur.

Ford Mondeo MK1 Kullanıcı Yorumu

2 yıl boyunca kullandığım bu otomobil bana öyle pek çok sorun çıkarmadı. Zetec motor zaten çok dayanlı ancak soğutma sistemine ayrı bir özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü alüminyum alaşımlı motor hararet yaptığı zaman çok büyük sorunlar çıkarıyor. Mondeo'nun daha içine oturduğunuz anda çok kaliteli bir malzeme ile karşılaşıyorsunuz. Benim kullandığım ghia sen full donanım paketli olanıydı ve elektrikli koltuklara kadar vardı. Ön göğüste ve kapı kolların yumuşak kaliteli bir plastik malzeme kullanılmış. İçerisi çok geniş, ön koltukları kendime göre ayarladığımda arka koltuklarda hala diz mesafesi kalıyordu. 480 litre gibi devasa bir bagaj hacmi var. 2.0 motor şehir içi performansı çok güzel. Mondeo'u kısa mesafede ve dik yokuşlarda kolayca ivmelendirebiliyor. Ancak mondeo mk1'i özellikle uzun yolda görmelisiniz. Yola adeta yapışıyor ve çok sessiz bir motoru var. Yol tutuşu çok üstün, çok keskin virajlara bile yüksek hızlarda girebiliyorsunuz. Koltukları çok rahat olduğu için insanı saatlerce kullanmaya rağmen yormuyor. Ben 200 km/s hıza kadar çıktım ve arabada en ufak bir zorlanma ve titreme yoktu. 

Ford Mondeo MK1 Alınır Mı?

Şimdi geldik en önemli soruya. Mondeo zaten çok tutulan bir modeli değildir ve birinci nesil kasasını trafikte çok nadiren görürsünüz. Ancak bugün için böylesine kaliteli bir otomobilin satıldığı paralara tofaş ve reno 9 veriyorlar. Yani verdiğiniz parayla çok fazla şey alıyor olacaksınız. Yedek parça sorunu motor ve mekanik aksam için bulunmuyor. Ama kaporta aksamının parçaları biraz pahalı onu bilin. Eğer az para ile konforlu ve donanımlı bir otomobil arıyorsanız mondeo mk1 kasa tam size göre diyebilirim.

otomobil


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

2 yorum

Guzel site cok tesekkur ederim

2.0 motorun motor parçaları bulunuyormu

BU YAZIYA YORUM EKLE