Fiat Motoru Kontrol Ettirin Uyarısı Neden Çıkar?

 Fiat grubu otomobillerde bir sorun olduğu zaman motoru kontrol edin uyarı ile karşılaşırsınız. Peki ya bu uyarı neden çıkar? Motoru kontrol ettirin uyarı ne anlama geliyor?

1996 yılından itibaren üretilen otomobillerde halk arasında "beyin, bilgisayar" denilen, ancak gerçek adı "motor kontrol ünitesi (ECU)" olan bir sistem vardır. Bu sistem sayesinde otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörler sürekli olarak takip edilir. Bu sensörlerden alınan veriler ECU tarafından analiz edilir ve otomobilin en verimli şekilde çalışması sağlanır. 

ECU otomobilin herhangi bir yerinde bir sorun algılarsa durumu sürücüye bildirmek için motor arıza lambasını yakar. Bu sayede sürücüler araçlarının motorunda bir şeylerin ters gittiğini öğrenirler. 

Fiat grubu (linea, punto, egea, 500 serisi, alfa romeo) otomobiller ise yol bilgisayarında " motoru kontrol ettirin" uyarısı verir. Yani sadece motor arıza lambasını yakmaz, sürücüye bunu yazılı olarak ta bildirir. 

Fiat sahibi kullanıcıların yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi "motoru kontrol ettirin" uyarısını sildirmektir. Bunu yapmak motordaki sorunun çözülmesini sağlamaz. Sadece uyarının bir süreliğine ortadan kalkmasını sağlar. Sonuç olarak arıza devam eder ve bir süre sonra bu uyarı tekrardan çıkar.

Motoru kontrol ettirin uyarısını sildirmek bir çözüm değildir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey. Aracınızı bilgisayara bağlattırarak hangi OBD-2 arıza kodlarını verdiğini bulmaktadır. İlgili arıza kodunun tamiri tamamlandıktan sonra, zaten "motoru kontrol ettirin uyarı" kendiliğinden ortadan kalkacaktır.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

8 yorum

Motoru kontrol ediniz uyarı geliyor cihaza bağladık hata yok arızayı nasıl bulacağız hocam

motor tipi önemli genellikle egr yada katalizör kaynaklı olabiliyor

2019 egea aracım motor arza lambası yaktı yetkili servise getirdim nox sensörü arzalı dedililer ve garantidende deyiştirmediler ama arabam adbulue arzası vermedi ekranda nox sensörüde adblue ile bağlantılı deyilmi bilgi verirseniz sevinirim

Benimde aynı şey başıma geldi motoru kontrol ettirin uyarısı ne olduysa 60bin bakımından sonra geldi servis hatayı bulamadı başka bı özel servise götürdüm bobinlerden dedi iki bobini değiştim yan sanayi takmıştı düzel di araç bir iki hafta sonra yine aynı hatayı bu verdi bu kez de bobinleri hepsini orjinaliyla değiştirdim araç yine düzeldi bir kaç gün sonra yine aynı hatayı Verde buseferde bobinlere giden sokette var dedi usta soketlerin dordunude değiştik bir hafta sonra yine aynı hatayı verdi araç ne yapacağımı şaşırdım bobinlerin orjinali takmadan önce araç tekliyordu şuan teklemiyo ama araç çekmiyor beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

Oksijen sensörü arızası vermiştir katalizörün üstünde sensör var ondan kaynaklanıyor

merhaba oksijen sensörü değiştirdiniz mi aynı sorun bende de var ve çözüm bulamıyoruz..

Aynı sorun bendede var benimde bobinler değişti 1 hafta sonra yine aynı sıkıntı çıktı sorunu bulabildinizmi

Arkadaşlar ben de oksijen sensörünü temizledim ve araba motor arıza yaktı motoru kontrol ettirin dedi. Motor beynini resetleyince arıza da kayboldu. Nasıl resetleyeceğiz derseniz anlatayım. Arabadaki elektrikle çalışan her şeyi kapatın iç lamba, fan ayarı, rezistans falan kapatabilinen her şeyi kapatın. Ardından sadece şöför camını açın, anahtarı arabanın üzerinde bırakın ama kontak kapalı kalsın, akünün eksi yani siyah olan kutbunu sökün ve 20 dakika bu şekilde bekleyin sonra kolunuzu şöför kapısından uzatarak arabayı çalıştırın. Dikkat edin araba viteste olmasın maazallah kötü sonuçlar doğurmasın. Bu şekilde ecu yu resetlemiş oluruz ve inşallah motor arıza gider. Bir de arkadaşlar bazı arabalarda aküyü sökünce teyp kodu istiyor benim aracımda da istedi buna dikkat edin, teyp kodunuzu bilmiyorsanız yapmayın onun dışında arabada başka bir değişiklik olmuyor, arabaya herhangi bir zararı da olmuyor sadece tarih saat ayarı falan sıfırlanıyor bunlar basit şeyler tabi. Son olarak arkadaşlar yazdıklarımı anlamayanlar, hatta anlayanlar da youtubeye ecu sıfırlama yazıp oto klinik kanalında izlerseniz daha iyi olur çünkü ben de ordan bakmıştım, iyi günler

BU YAZIYA YORUM EKLE