Elektrikli ve Hidrolik Direksiyon Arasındaki Farklar

 Günümüzde hidrolik olarak tanıtılan direksiyon sistemlerinin bir çoğu aslında elektrikli direksiyonlardır. Hidrolik direksiyon artık geçmişte kalmaya başladı. Peki ya elektrikli ve hidrolik direksiyon arasında ne fark vardır.

Otomobil teknolojisi icat edildiği günden bu zamana kadar hiç durmadan ilerliyor. Güvenlik, performans ve konfor olarak üç farklı dalda otomobil teknolojisi sürekli olarak gelişiyor. Hidrolik direksiyon da  1970'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan bir konfor donanımıdır. Günümüzdeki otomobillerin bir çoğu elektrikli direksiyon sistemine sahiptir. Ancak daha eskileri hidrolik, ondanda eskileri kramyerli yani kara direksiyon olarak bilinmektedir.

Hidrolik Direksiyon Nasıl Çalışır?

Hidrolik direksiyon otomobil teknolojisi için eksi bir teknolojidir. Bu sistem pompa, kasnak, tahrik kayışı, hortumlar ve hidrolik direksiyon yağı gibi bileşenlerden oluşur. Bu parçaların hepsi sürücünün direksiyonu çevirmek için fazla güç sarf etmemesini sağlamak için yapılmıştır.

Hidrolik direksiyon çalışma prensini basittir. Sürücü direksiyonu bir yöne çevirmeye başladığında bir mil, hidrolik valflerini iter. Bu valfler hidrolik pompasının çalışmasını sağlar. Sürücünün direksiyonu çevirdiği kadar valfler ittirilir. Bu itme sırasında bir o kadar hidrolik yağ, direksiyon milinin çevirir. Sonuç olarak bir pompa sürücünün harcaması gereken gücü harcar ve tekeler sağa ve sola dönmesini sağlar. 

Elektrik Destekli Direksiyon Nasıl Çalışır?

Elektrik destekli ve hidrolik direksiyon arasındaki farkı sürücü aslında çok fark edemez. Ancak Elektrikli (servo) direksiyon daha sağlam bir yapıdadır. Sürücü direksiyonu çevirmeye başladığında bir sensör, direksiyonun kaç tur döndüğünü algılar ve bunu bir motora bildirir. Motorda direksiyon pompasındaki yağı valflere o derece basar. Sonuç olarak sürücünün çevirdiği kadar tekerler sağa ve sola dönerler.

Hidrolik ve Elektrikli Direksiyon Arasındaki Farklar

  • Hidrolik direksiyonda sürücünün gücü kullanırken, elektrikli direksiyonda bu güç bir motor tarafından sağlanır
  • Hidrolik direksiyonda yağ sızıntısı daha fazla olurken, elektrikli direksiyonda bu daha zordur.
  • Hidrolik sistem çok fazla mil içerdiği için daha kolay arıza yapar, elektrikli direksiyon sistemi daha az parça içerdiği için daha zor arıza yapar
  • Hidrolik direksiyon, elektrikli direksiyona göre daha ağırdır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE