Cam Açma Düğmesinin Çalışmamasının Nedenleri ve Tamiri

 Günümüzde otomobillerde en büyük konfor ekipmanlarından bir tanesi de otomatik camlardır. Peki ya cam açma düğmeleri neden çalışmaz? Cam açma düğmesi çalışmıyor diyorsanız mutlaka yazımıza göz atın.

1970'li yıllardan itibaren otomobillerde otomatik camlar kullanılmaya başladı. Otomatik cam çalışma prensibi çok basittir. Siz cam açma düğmesinin yukarı doğru bastığınızda bir motor kriko üzerindeki camı yukarıya doğru ittirir. Aşağı bastığınızda ise motor tam tersi yönde dönerek camların aşağı inmesini sağlar. 

Elektrikli camlar çok kullanışlı ekipmanlardır. Çünkü aracınızın camlarını açmak için bir düğmeye basmanız yeterlidir. Eskiden olsa bir çevirme koluyla camlar açılıp kapanırdı. Ama artık sadece bir düğmeye basarak camları kolaylıkla açıp kapatabiliyorsunuz.

Peki ya cam açma düğmesinin çalışmamasının sebepleri nedir? Şimdi bunlara madde madde göz atalım.

Cam Açma Düğmesinin Çalışmamasının Nedenleri

1- Düğmenin Tırnağının Kırılması

Cam açma düğmesi bildiğiniz basit bir anahtardır. Siz düğmeye bastığınız yönde elektrik devresi tamamlanır ve cam istediğiniz yönde açılır. Ancak cam açılıp kapana zamanla bu düğmenin içindeki tırnak kırılır. Kırıldığı zaman ise cam açma düğmesi çalışmaz. Bazı durumlarda ise sadece bir yöne çalışabilir. Örneğin camlar sadece yukarı kalkıp aşağıya inmez. Veya Aşağı inip cam açık kalıp yukarı kaldırmaz. Bunlar cam açma düğmesinin arıza yapmasından kaynaklanan bir sorun olabilir. En basit çözümü düğmeyi değiştirmektir. Zaten cam açma düğmeleri ucuz ve değiştirilmesi kolay parçalardır.

2- Cam Motorunun Yanması

Camları aşağı yukarı indirip kaldıran gücü bir elektrik motoru sağlar. Bu motorun bir çalışma süresi vardır. Her motor gibi zamanla içindeki mıknatıslar eskir ve cam motoru bozulur. Buna sanayi ağzıyla cam açma motoru yanması denilir. Bu motorların tamiri mümkündür ama çok zordur ve hiç bir usta bu cam motorunu tamir etmekle uğraşmak istemez. Bu sebeple değiştirmek en kolay ve basit yöntemdir.

3- Camların Buz Tutması

Kış aylarında neredeyse tüm ülkemizde hava sıcaklıkları sıfır derecenin altında seyreder. Kar yağdığında veya cam fitillerinin kenarları buz tuttuğunda, cam fitiline camlar yapışır. Bu donma o kadar şiddetlidir ki cam motorunun gücü buz tutan camı hareket ettiremez. Bu durumda cam açma düğmesine basmanıza rağmen camlar açılmaz. Buz tutan camı açmak için düğmeye basmak cam açma motorunu yakabilir. Bu sebeple camların buzu çözülmeden zorlanmamalıdır.

4- Cam Krikosunun Bozulması

Cam açma motoru, cam açma krikosu denilen bir mekanizma sayesinde camları aşağı ve yukarı hareket ettirir. Bu kriko kırıldığı zaman veya arızalandığı zaman camlar açılıp kapanmaz. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

3 yorum

Camları otomotiv düğmeyi çıkartıp normal bir kablo ile temas ettirdigimde camlar aşağı yukarı inip kalkıyor düğmeyi taktigimda sadece şoför tarafa ve arkasındaki cam kalkıp iniyor diğerleri düğme ile kalkmıyor sağ taraf camların düğmelerine bastığımda yine çalışmıyor sorun ne olabilir acaba teşekkürler

Kısa devre yapmış olabilir içine su vs girmiş oksitlenme olmuştur iyice temizleyin kaliteli marka oksit sökücü vs yararlı olacaktır

Cam kriko motoruna 12v+ ve - temas etdirdigim zaman kısa devre yapıyor motor bunun sebebi ne olabilir tamiri yapilirmi?

BU YAZIYA YORUM EKLE