P0195, P0196, P0197, P0198 ve P0199 Motor Yağı Sıcaklık Sensörü Arızası

Bu arıza kodları genel bir sorunu belirtmesine rağmen, bazı marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden aracınızda bu arıza kodlarından biri veya daha fazlası varsa mutlaka önce aracınızın servis el kitabına göz gezdirin.

Motor Yağı Sıcaklık Sensörü Ne İşe Yarar? : Motor yağı sıcaklık (EOT) sensörü, motor kontrol modülü (ECU) tarafından yakıt kalitesini, enjeksiyon zamanlamasını ve kızdırma bujisi çalışmasını hesağlamak amacıyla kullanılan bir sensördür. Motor yağı sıcaklık sensöründen gelen veriler, ECU tarafından emme havası sıcaklık sensörü ve motor soğutma suyu sıcaklık sensöründen gelen sinyallerle karşılaştırılı. Motor yağı sıcaklık sensörü genellikle dizel motorlu araçlarda bulunur. 

ECU tarafından motor yağı sıcaklık sensörüne 5 voltluk bir referans sinyali gönderilir. EOT'de motor yağının sıcaklığına göre, 1.5 ile 5 volt aralığında bir sinyalle geri dönüş verir. Motor yağı soğukken 5 volt, sıcakken 1.5 volta düşer. 

P0195 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

ECU, tarafından sensör devresinde bir arıza tespit edilirse, aracınız P0195 motor yağı sıcaklık devresinde arıza (Engine Oil Temperature Sensor Malfunction) kodunu verir.

P0196 arıza koduyla, P0195 arıza kodu aynı anlama gelmektedir. 

P0197 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Motor yağı en sıcak noktaya ulaştığında, sensörden ECU'ya 1.5 volt elektrik sinyali gönderilir. Ancak bu voltajın 1.5 altına düşmemesi gerekir. Eğer voltaj bu değerin altına düşerse P0197 motor yağı sıcaklık sensörü giriş sinyali düşük (Engine Oil Temperature Sensor Low) arıza kodu verilir.

P0198 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Dizel aracınız sabah ilk çalıştırdığınızda yağ en soğuk değerdedir. Özellikle kış aylarında yağın sıcaklığı sıfır derecenin altına düşer. Bu durumda sensörden ECU'ya en yüksek değer olan 5 voltluk sinyal gelir. Motor yağı ısındıkça, voltajda düşmeye başlar. Ancak sensörden, ECU'ya gelen elektrik sinyali 5 voltun üzerine çıkarsa P0198 Motor Yağı Isı Sensörü Giriş Sinyali Yüksek (Engine Oil Temperature Sensor High) arıza kodu verilir

P0199 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

EOT sensöründen, ECU'ya gelen sinyal değeri kaç olursa olsun sürekli olması beklenir. Ancak gelen sinyalde kesintiler oluyorsa aracınız P0199 Motor Yağı Isı Sensörü Giriş Sinyali Aralıklı (Engine Oil Temperature Sensor Intermittent) arıza kodu verilir.

Motor Yağı Sıcaklık Sensörü


P0195, P0196, P0197, P0198 ve P0199 Arıza Kodu Belirtileri

Motor yağı sıcaklık sensörüyle alakalı belirtiler hiç olmayabilir. Ancak soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası varsa belirtiler belirgin olur. Sadece EOT sensörüyle alakalı arıza varsa sadece motor arıza lambası yanacaktır.

P0195, P0196, P0197, P0198 ve P0199 Arıza Kodu Nedenleri

  1. Arızalı motor yağı sıcaklık sensörü
  2. Motor soğutma sistemi arızaları
  3. Sensör kablolarında arızalar
  4. Arızalı ECU programlaması

Tamir, Onarım ve Çözümü

Aracınızda P0195, P0196, P0197, P0198 ve P0199 kodlarından bir veya bir kaçını alıyorsanız mutlaka sensörün kendisi arızalı demektir. Yağ ısı sensörünün değiştirmeniz durumunda sorun ortadan kalkacaktır. Ancak bu arıza kodları genelde soğutma sistemi arıza kodlarıyla birlikte çıkar. Böyle durumda aracınızı bilgisayara bağlayarak hangi arıza kodlarının olduğunu bulun. Soruna soğutma sistemi arıza kodlarının çözümüyle başlayın.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE