Şanzıman Kontrol Modülü Arızası Belirtileri ve Tamiri

Günümüzde üretilen otomatik şanzımanlı otomobillerde şanzıman kontrol modülü adı verilen bir sistem kullanılır.

Şanzıman kontrol modülü (transmission control module) TCM olarak adlandırılır. Yaklaşık 20 yıldan daha uzun bir süredir üretilen otomatik vitesli otomobillerde yer alır. 

Şanzıman kontrol modülü ne işe yarar?: Eski sistem otomatik vitesli araçlarda şanzıman kontrolü mekanik veya hidrolik olarak yapılmaktaydı. Ancak daha sonra gelişen otomobil teknolojisi ile şanzıman kontrolü, elektronik olarak izlenmeye başladı. Ve böylelikle şanzıman kontrol modülü ortaya çıkmış oldu. 

Şanzıman kontrol modülü kolay arıza yapan bir parça değildir. Genellikle otomobilin ömrü boyunca hiç bir zaman değiştirilmesi gerekmeyebilir.  

Şanzıman kontrol modülünün görevi aracın herhangi bir zamanda en uygun vites aralığında gitmesini sağlamaktır. 

Şanzıman modülünün yeri genellikle şazıman kutusunun arkasında kapağın altında bulunur. Ancak bazen iç kısımda orta konsolun altında yer alır. Bazı otomobillerde ise akünün veya iç çamurluk panelinin yanındaki kaportanın altında bulunur. 

Şanzıman kontrol modülünde bir arıza yaşamanız durumunda hemen kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Arızalı bir TCM aracızın sürüşü için sorunlar oluşturacaktır. Şanzıman kontrol modülü arıza yaptığı zaman fark edebileceğiniz bazı belirtiler verir.

Şanzıman Kontrol Modülü Arızası Belirtileri

1- Arıza Lambasının Yanması

Günümüz otomobillerinde motor kontrol modülü (ECU) sistemi kullanılır. ECU aracın herahngi bir yerinde arıza olduğu zaman bunu sürücüye bildirmek amacıyla arıza lambasını yakar. Eğer şanzıman kontrol modülü arıza yaparsa aracınızın gösterge panelinde arıza lambası işareti yanacaktır. Sorunun neyden kaynaklandığını anlamak için aracınızı bilgisayara bağlatıp hangi OBD-2 arıza kodlarını verdiğini bulmanız gerekmektedir. P0700 arıza kodu genelde şanzıman kontrol modülü arızasını işaret eder. 

2- Anormal Vites Değiştirme

Eğer şanzıman kontrol modülü arıza yaparsa, vites geçişlerinde sorun yaşanacaktır. Örneğin vites yükseltilmesi gerekmesine rağmen, aracınız vites küçültüyorsa, veya çok bağırmasına rağmen vites yükselmiyorsa aracınızın şanzıman kontrol modülünde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

3- Yüksek Viteslere Geçişte Sorunlar

Aracınızın hızı arttıkça aracınızın vitesleri büyümelidir ki otomobil kolaylıkla hızlanabilsin. Aracınızın RPM'si büyüdükçe viteslerinin de büyümesi gerekir. Her vitesin gidebileceği maksimum bir hızı olduğundan arızalı bir TCM (şanzıman kontrol modülü) yüksek viteslere geçmeyi reddedecektir. Böylelikle aracınızın hızlanmasında sorun olacaktır. Yani aracınız yüksek vitese geçemeyeceği için düşük hızlarda kalacaktır. 

4- Vites Küçültme Sorunları 

Yukarıda yazdığımızın tam tersi bir durumdur. Aracınızın vites küçültmesi gerekirken, hala yüksek viteste kalacaktır. Örneğin 20 km/s hıza düşmenize rağmen otomobiliniz 5. viteste takılıkalabilir. Bu da aracınızın stop etmesine neden olabilir.

5- Aracın aynı Viteste Kalması

Şanzıman kontrol modülü arızasının diğer bir belirtisi de aracınızın vitesinin herhangi birinde takılı kalmasıdır. Örneğin aracınız 3. viteste takılı kalabilir. Ne vites düşürür ne de vites yükseltir. TCM arızasının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir. 

6- Viteslerin Geç Değişmesi

Otomobilinizin hızı uygun zamanlarda çeşitli viteslere geçmeye bağlıdır. Arızalı bir TCM varsa bir sonraki vitese geç geçecektir. Bu durum aracınızın hızlanmasını etkileyecek ve hızlanmak yerine hızınızı kaybetmenize neden oalcaktır. Örneğin bir yokuş çıkarken aracınızın vites küçültmesi beklenirken, bu küçültmeler olması gerekenden daha az sonra yani geç olabilir. Veya tek şeritli bir yolda bir aracı geçmek istediğinizde gaza tam bastığınızda aracınız vites küçültüp kısa sürede hızlanması gerekir. Ancak vites küçülmez ise bu aracınızın hızlanmasını engelleyecektir. 

7- Yakıt Tüketiminde Artış

Yukarıda saydığımız tüm maddeler, arızalı bir şanzıman konrol modülünün belirtileriydi. Şanzıman sistemi aktarma organı olduğu için arıza yapması durumunda motora aşırı yük bindirecektir. Bu durum aracınızın yakıt tüketiminde artışa neden olacaktır. 

Şanzıman Kontrol Modülü Fiyatı ve Değiştirme Ücreti

Aracınızda TCM ile alakalı bir sorun olduğu ustaız tarafından belirlenirse, ilk olarak modül yeniden programlanma yoluna gidilecektir. Ustanız bu durum için 200 lira işçilik ücretinin yanı sıra 400 lira civarında yeniden programlama ücreti alacaktır. Ancak şanzıman kontrol modülü yeniden programlanayamacak kadar arıza çıkardıysa değiştirilmesi gerekir. Yine 200 lira işçilik ücreti karşılığında TCM değiştirilecektir. Şanzıman kontrol modülü fiyatı 2000 ile 5000 ilra arasında değişmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

Mercedes vaneo aracim p0702 ariza kodu veriyor sorhn nedir

Citroen c3 1 4 benzinli 2004 model aracım şanzıman kontrol modu arızası veriyor, bu parça yı piyasa da bulabilir miyiz

Kolaylıkla bulabilirsiniz İstanbul İkitelli veya bostancı eğer yoksa Ankara Ostim

Anlattığınız ve bahsettiğiniz sorun bende de var P0700 sorunu
Ankara güvenilir bir usta varmı helalinden işini yapan yardımcı olursanız sevinirim

BU YAZIYA YORUM EKLE