Marş Basıyor Ama Araba Çalışmıyor

 Bir sürücünün başına gelebilecek en kötü şeylerden bir tanesi arabanın çalışmamasıdır. Bazen aracınız marşa basmanıza rağmen hiç tepki vermezken bazende araba marş yapar ancak motor çalışmaz.

Eğer aracınız marş yapıyor ve çalışmıyorsa bunun sorumlusu akü ve marş motoru değildir. Çünkü araba çalışması gerekli marşı alıyor ama motor kendi kendine çalışacak hale gelemiyordur. 

Bir motorun marş alıp yani kranklayıp çalışmamasının nedenleri arasında; yakıt dağıtım sistemiyle ilgili sorunlar, motorun zamanlamasında bir sorun, bir veya daha fazla motor sensöründe arıza veya motor kompresyonunda bir sorun olduğu anlamına gelir. 

Marş Yapmasına Rağmen Aracınız Çalışmıyorsa Şunları Kontrol Edin

1- Bir kod okuyucu yardımıyla aracınızın tarayın

Otomobillerin motor dahil pek çok yerinde sensörler bulunur ve bu sensörler ECU adı verilen bir bilgisayar tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Eğer aracınız marş alıyor ama çalışmıyorsa aracınızı OBD-2 tarayıcısına bağlayın ve motor sensörleriyle ilgili bir diyagnostik arıza kodu verip vermediğini kontrol edin. Hangi kod çıkıyorsa sorunun çözümüne yönelin. 

2. Aküyü Kontrol Edin

Bitmiş veya enerjisi azalmış bir akü bazen arabanın çalışmasını engelleyebilir. Bir multimetre yardımıyla, akünün voltajının 13 voltun altına düşüp düşmediğini kontrol edin. Bir okuyucu size kontak açıldığında marş amperinin derecesini söyleyecek ve akünü iyi olup olmadığını size gösterecektir. 

3- Sigortaları Kontrol Edin

Eğer aracınız marş alıyor ama motor çalışmıyorsa, atmış bir sigorta olabilir. Aracınızın sigorta panelini bulun. Yanmış veya atmış bir sigorta olup olmadığını kontrol edin. Özellikle motor aksamının sigortaları motorun çalışmasını engelleyebilir.

Marş Almasına Rağmen Motorun Çalışmamasının Nedenleri

1- Yakıt Bitmiş Olabilir

Bir otomobilin motorunun çalışması için yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Eğer aracınızda yakıt kalmadıysa motor marş alacak ancak çalışmayacaktır. Ayrıca aracınızda yakıt olmasına rağmen, bazı arızalarda motora yakıt gidemez. Bu da motorun marş almasına rağmen çalışmamasına neden olabilir. Örneğin tıkalı bir yakıt filtresi, zayıf veya arızalı bir yakıt pompası veya kirli yakıt varsa motor çalışmayabilir. Bu sorunun çözmenin en kolay yolu aracınızı ECU ile bağlayıp yakıt sistemiyle alakalı arıza kodlarından hangisini verdiğini öğrenmektir. Yakıt hatlarında veya yakıt filtresinde bir tıkanma varsa bu arıza koduyla bulunamaz. Genellikle elle bir inceleme gerektirir. Arızalı veya tıkalı yakıt enjektörleri de motorunuzun yakıtsız kalmasına neden olabilir. Yakıt enjektörleri yakıt içerisinde bulunan tortu ve kir nedeniyle zamanla tıkanıp arıza yapabilir. En yaygın yakıt enjektörü arıza kodları arasında P0261, P0266 ve P0253 bulunur. Bir tek arızalı enjektör motorun çalışmasını engellemeyebilir. Bazen motor çalışır ancak rölantide dalgalanma olabilir. 

2- Ateşleme Sistemi Arızaları

Aracın motorunda ilk ateşlemeyi bujiler sağlar. Bujilere gerekli elektrik ise buji kablosu tarafından iletilir. Eğer buji veya buji kablolarında bir sorun olursa aracınızın motoru marş almasına rağmen çalışmayacaktır. Eğer bujilerle alakalı bir sorundan şüpheleniyorsanız aracınız P0300, P0301 ve P0304 arıza kodlarını verecektir. Buji uçları bazen karbon kalıntısı, yağ veya pas ile kaplanıp ateşlemeyi kesebilir. Bu durumda en iyi yapılacak şey bujilerin değiştirilmesi olacaktır.

3- Motor Zamanlama Sorunları

Bir motorun çalışmasını engelleyen diğer bir husus ise motor zamanlamasının bozulmasıdır. Motorun zamanlamasını triger kayışı adı verilen bir kayış sağlar. Bu kayışın kopması genelde çok büyük bir maliyetli hasara neden olur. Veya bazen diş atlayıp zamanlamayı bozabilir. Bu durum motorun çalışmasını engeller. Eğer aracınızın motoru marş alıp çalışmıyorsa bunu  çok denemeyin çünkü kopan bir triger, siz marşa bastıkça motora daha fazla zarar verecektir. 

4- Akü Sorunları

Genellikle zayıf bir akü, çalışmayan motor ile ilişkilendirilebilir. Bazen marşa motorunu çevirmeye gücü yeten akünün gücü zayıf olduğu zaman ECU'ya ve yakıt pompasına gerekli gücü sağlamayabilir. 

5- Motor Hava Gelmemesi

Motorun çalışması için içerisinde küçük patlamalar olması gerekir. Bu patlamalar hava ve yakıt karışımının yanmasından kaynaklanır. Motora hava çekilemezse yanma gerçekleşemez ve motorun çalışmasını engeller. Hava filtresinin tıkanması motora hava çekilmesinin en büyük sorumlusudur. Bunu çözmenin en iyi yolu hava filtresini sökerek motoru çalıştırmayı yeniden denemektir. Bazen sorun arızalı bir kütle hava akış sensöründen kaynaklanıyor da olabilir. Bu sensör, emme manifolduna giren hava miktarını takip etmekten sorumludur. Arıza yapması durumunda ECU, yakıt beslemesini gerçekleştiremeyecektir.

6- Motor İçerisindeki Diğer Sensörlerin Arıza Yapması

Motor içerisinde onlarca sensör bulunur. Arabanızın motorunun çalışmasını engelleyebilecek sensörler kütle hava akış (MAF), manifold mutlak basınç (MAP), gaz kelebeği konum sensörü, eksantrik mili konum sensörü, krank mili konum sensörü gibi sensörler arıza yaptığında aracınızın motoru çalışmayabilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Aracımda son zamanlar motor vurma ve yağ eksiltme sorunları var. Acaba aracım motor istiyor olabilir mi?

BU YAZIYA YORUM EKLE