Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası Belirtileri ve Tamiri

Günümüz otomobillerinin hemen her yerinde sensörler bulunur. Bu sensörler yardımıyla otomobilin her yeri bir bilgisayar tarafından kontrol altında tutulur. Gaz kelebeği konum sensörü de bu sensörlerden bir tanesidir.

Gaz kelebeği konum sensörünün (TPS) yeri otomobillerin gaz kelebeğinin hemen üstüne monteli bir şekildedir. 

Gaz kelebeği konum sensörü ne işe yarar? : Siz aracınızın gaz pedalına bastığınız anda, motora hava verilmesi için gaz kelebeğinin kanatları açılır. Veya gazdan ayağınızı çektiğinizde kapanır. Bu gaz kelebeğinin konumuna göre, motora ne kadar yakıt gönderileceği aracın motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından belirlenir. İşte gaz kelebeği konum sensörü (Throttle Position Sensor), kelebek açısı hakkında ECU'ya sürekli bilgi vermeye yarar

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası Belirtileri

Aracınızda arızalı bir gaz kelebeği konum sensörü varsa, ECU gaz kelebeğinin konumunu belirleyemeyecektir. Sonuç olarak motor kontrol ünitesi (ECU) motora giren hava miktarını düzgün bir şekilde ayarlayamayacak ve böylece düzgün bir yanma oluşmayacaktır. Arızalı veya eskimiş bir gaz kelebeği konum sensörü varsa bunun belirtilerini hemen fark edeceksiniz. Aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasını aracınızda görüyorsanız, muhtelemen gaz kelebeği konum sensörü arızalı demektir.

1- Motor Arıza Lambasının Yanması

Aracımızda bulunan sensörlerden herhangi birisi arıza yaptığı zaman, ECU bu durumu hemen algılar. Sürücüye haber vermek için gösterge panelinde motor arıza ışığı yanar. TPS arızasında da aracınızda bir şeylerin ters gittiğini bildirmek için motor arıza lambası yanacaktır.

2- Aracın Zor Hızlanması

Gaz Kelebeği konum sensörü arıza yaptığı zaman ECU, motora ne derecede hava ve yakıt gönderileceğini belirleyemez. Genelde düşük yakıt gönderdiği için aracınız çekişten düşecektir. 

3- Rölantide Dalgalanma

Aracınızı hareket ettirmeden rölantide 600 ile 900 RPM arasında bir devirde durması gerekmektedir. Ve rölantinin sürekli sabit kalması gerekir. Ancak 900 RPM'nin üzerinde duruyor veya rölanti bir azalıp bir artıyorsa bunun sorumlusu gaz kelebeği konum sensörü olabilir.

4- Fazla Yakıt Tüketimi

Aracınızda sensörlerden herhangi birisi arıza yaptığı zaman ilk karşılaşılacak sorunlardan bir tanesi de yakıt tüketimin artmasıdır. Gaz kelebeği konum sensörü arıza yaptığı zaman aracınızda olması gerekenden fazla hava ve yakıt olacaktır. Bu durum aracınızın yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır.

5- Arabanın Kendi Kendine Hızlanması

Gaz kelebeği konum sensörü arıza yaptığı zaman, ECU'ya olmaması gereken sinyaller gönderecektir. Siz gaza basmasanız bile gaza bastığınız yönünde ECU'ya bilgi gönderebilir. ECU'da sizin gaza bastığınızı anlayarak motora daha fazla yakıt ve hava gönderir. Bu durum siz gaza basmamanıza rağmen aracın kendi kendine hızlanmasına neden olur.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Fiyatı ve Değişim Ücreti

Gaz kelebeği konum sensörü tamiri mümkün olmayan bir parçadır. Ustanız bu sensörün arızalandığını aracınızı bilgisayara bağlayarak kolaylıkla bulabilir. Gaz kelebeği konum sensörü fiyatı (ford focus, renault megane, Toyota Corolla, Honda Civic) gibi orta segment otomobiller için 80 ile 120 lira arasında bir fiyata değişmektedir. Ustanız en fazla 50 lira işçilik karşılığında gaz kelebeği konum sensörünü değiştirecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

Benim aracım Kia opirus otomatik vites benzinli ve gazlı 2000devirden 3000 devire geçmiyor ve geçerken motorcok silkeleniyor

Aracı fiat brava usta ;gaz sensörü bu araçlarda değişmez , komple kelebek boğazı yenilenmeli dedi .Gaz kelebeği nin sensörleri çıkarılabilir cinsten değilmiş bu bilgi doğrumu

Opel Zafira 1 aydan beri yukarıda sayılan arızalar var Temizlemekle düzelmez mi

Merhaba aracım Peugeot partner motor arıza lambası sürekli bir yanıyor bir sönüyor kontrolsüz arıza konum sensörü veriyor nedir bu

BU YAZIYA YORUM EKLE