Hızlanırken Arabanın Teklemesinin Nedeni Nedir

Otomobiller yıllar içinde giderek daha karmaşık hale geldiler. Bu karmaşıklık bir çok arıza ortaya çıkmasına da neden oldu. Neyse ki bu arızaların pek çoğu özel bir ekipman olmadan teşhis edilebilir hale geldi. 
Aracınızla yolda seyir halindeyken gaza bastığınızda tekleme yapıyorsa bunun birçok nedeni olabilir. Bu yazımızda hızlanırken aracın titremesinin nedeni olabilecek şeyleri sıralayacağız. 

Gaza Bastığınızda Yani Hızlanırken Arabanız Neden Tekliyor, Sarsılıyor veya Titriyor?


Gaz pedalına bastıktan sonra aracınızın titrediğini, sallandığını veya kekeliyormuş gibi hissettiğinizde bu genellikle yanma işlemi sırasında yetersiz yakıt, hava veya ateşlemeden kaynaklanır. Ancak hızlanırken arabanın teklemesinin nedeni olabilecek daha başka şeylerde olabilir. Eğer aracınızda gaza bastığınız tekleme oluyorsa bu durum acil olarak ele alınmalıdır. Çünkü çok daha başka ağır zararlara yol açabilir. 

1- Tıkalı veya Kirli Yakıt Enjektörleri


Yakıt enjektörleri motorun yanma odasına gerekli miktarda yakıt püskürtmekle görevli parçalardır. Silindir başına bir tane yakıt enjektörü bulunmaktadır. Yakıt içerisindeki tortular nedeniyle zamanla yakıt enjektörleri kirlenir ve meme uçları tıkanır. Bu da aracınızın motoruna eksik yakıt püskürtülmesine neden olur. Eğer yakıt enjektörü tıkalı veya kirliyle gaza bastığınızda aracın teklemesine neden olacaktır.

2- Katalitik Konvertörün Tıkanması



Katalitik konvertör yani katalizör aracın egzozunda zehirleri gazları süzerek çevreye daha az zararlı gaz salınmasına yarayan parçadır. Hava/yakıt karışımında yakıt miktarı fazla olduğu zaman, katalitik konvertörde tıkanma meydana gelir. Bu egzoz sisteminin hava akışının bozulması demektir. Bu durum gaza bastığınızda aracınızın sarsılmasına ve teklemesine neden olabilir. Teklemenin yanı sıra katalitik konvertör tıkalı ise çürük yumurta kokusu (hidrojen sülfür) arabanın yakıt tüketiminde artış ve motor kontrol ışığı yanabilir. İlk olarak kaliteli bir katalitik konvertör temizleyici kullanarak küçük tıkanıklıkları giderebilirsiniz. Bu işe yaramaza katalitik konvertörün değiştirilmesi gerekebilir. 

3- Arızalı Kütle Hava Akış (MAF) Sensörü


Aracınızı yüksek hızlarda yığıldığını, teklediğini veya titrediğini fark ederseniz bunun nedeni kütle hava akış sensörünün arızalanması olabilir. MAF sensörünün görevi motora giren hava miktarını ölçmek ve bu bilgiyi aracın motor kontrol ünitesi (ECU)'ya bildirmektir. ECU bu bilgileri motora ne kadar hava/yakıt çekileceği yönünde kullanır. Eğer MAF sensörü arıza yaparsa motorda eksik yakıt olabilir. Bu da aracınızın hızlanırken titremesine neden olabilir. MAF sensörü arızasını en çok otobanda yüksek hızlarda seyrederken aracın titrediğini veya ileri fırladığını görerek teşhis edebilirsiniz.
Kütle hava akış sensörü (MAF) arızalı olduğunda motor kontrol ışığı yanar. Aracınızı bilgisayara bağlayarak OBD2 tarayıcısı ile kolayca öğrenebilirsiniz.

4- Arızalı Yakıt Pompası ve Tıkalı Yakıt Filtresi


Benzin pompası aracınızın deposundan motora kadar giden yakıtı pompalamakla görevli bir motordur. Ancak zamanla bu pompa basınç gücünü yitirir. Siz gaza bastığınızda motora yeteri kadar yakıt pompalayamaz. Olması gereken hava/yakıt karışımındaki yakıt miktarı eksik kalır. Bu da aracınızın gaza bastığınızda teklemesine neden olabilir. Ek olarak, motora çekilen yakıt yabancı maddelerden temizlenmek için yakıt filtresi denilen bir parça tarafından süzülür. Ancak yakıt ve depo içerisindeki tortular zamanla bu filtrenin dolmasına neden olur. Tıkalı bir yakıt filtresi motora yakıt akışı miktarını bozacaktır. Bu da aracınızın gaza bastığınız anda teklemesine yani titremesine neden olacaktır. Yakıt filtresi her iki bakımda bir mutlaka değiştirilmelidir.

5- Tıkalı Hava Filtresi


Motorda doğru yanma oluşabilmesi için yeteri miktarda yakıt ve hava karışımı gereklidir. Motor çekilecek hava motora girmeden önce yabancı madde olabilmesini engellemek için hava filtresinden geçirilerek gönderilir. Böylelikle havanın içerisinde toz ve kir gibi maddeler bulunmaz. Hava filtresi zamanla kir nedeniyle tıkanır ve hava çekemez hale gelir. Siz gaza bastığınız anda motora hava eksik çekilirse aracınızı titrediğini fark edebilirsiniz.

6- Arızalı Bujiler ve Buji Kabloları


Siz gaz pedalına bastığınızda silindir yanma odasındaki yakıtı tutuşturmak için bujiler tarafından kıvılcımlar oluşturulur. Bujilerin uç kısımları zamanla aşınır ve ateşleme yapamaz hale gelir. Bu da aracınızla hızlanırken titreme meydana gelmesine neden olur. Özellikle düşük devirlerde aracınız gaza bastığında tekliyorsa bunun sebebi buji veya buji kabloları olabilir. Buji kabloları, bujilerin kıvılcım çıkarabilmesi için gerekli elektriği ileten kablolardır. Bujilerin en faz 30 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekir. Eğer bujilerin ne zaman değiştirildiğini bilmiyorsanız hepsini değiştirmek en basit ve ucuz yöntemdir.

7- Distribütör Kapağının Nemlenmesi veya Islanması


Özellikle kış ve yağmurlu havalarda motorun alt kısmında distribütör kapağına su kaçar. Yağmurlu havalarda oluşan nem distribütör kapağının altında nem oluşmasına neden olur. Bu durumda aracınızın hızlanırken teklemesine neden olur. Özellikle düşük devirlerde bir titreme oluyorsa bunun sebebi distrübitör kapağının nemlenmesi olabilir. Aracınızı sürmeye devam ettikçe motor ısınacaktır. Oluşan sıcaklık distribütör kapağının kurumasını sağlayacaktır ve sorun ortadan kalkacaktır.

8- Gaz Telinin Aşınması


Günümüzde üretilen son teknoloji otomobillerde elektronik gaz kelebeği kontrolü kullanılmaktadır. Ancak özellikle eski otomobillerde hızlanmak için gaz teli kullanılmaktadır. Gaz teli aşındığı zaman siz gaza bastığınızda gaz kelebeğini geç hareket ettirir. Bu durumda aracınızda siz gaz bastığınızda tekleme meydana gelecektir.

9-Arızalı Şanzıman Kontrol Modülü


Otomatik vitesli bir otomobil kullanıyorsanız ve şanzımanın vites değişimlerinde aracınızın sarsıldığını fark ederseniz, arızalı bir şanzıman kontrol modülüne işaret etmektedir. Özellikle araç hızlanırken vites değişimlerinde titreme meydana gelirse bu şanzıman kontrol modülünün arıza yapmasından kaynaklanıyor olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Benim aracım yokuş çıkarken tekliyor. Özellikle motor ısınınca yokuş çıkarken tekleme yapıyor sebebi nedir. Yardımcı olursanız sevinirim. Aracım 1.6 Tofaş Şahin

BU YAZIYA YORUM EKLE