Konjektör Nedir? Konjektör Arızası Belirtileri, Nedeni ve Fiyatı

Otomobillerimizde pek çok parça bulunur. Bir otomobilin hareket edip, belirli başlı elektronik parçaları çalıştırabilmesi için elektriğe ihtiyaç duymaktadır. Bu elektrik araç çalışmazken akü, araç çalıştığı zaman ise şarj dinamosu yanı alternatör tarafından sağlanır. 
Alternatör gücünü doğrudan motor gücünden alır. Alternatörün ürettiği elektrik voltajı genel olarak yüksektir. Ancak aracımızda bulunan bazı parçalar alternatörden gelen elektriğe doğrudan bağlı olsaydı, yüksek voltaj nedeniyle sürekli arıza yapardı. 
Konjektör Ne İşe Yarar ? : Konjektör (konnektör) nedir sorusuna gelecek olursak. Şarj dinamosundan (alternatör) çıkan elektrik voltajını sabitleyerek aracın elektronik bileşenlerine normalde 14.4 voltaj sağlayan parçaya verilen addır. Konjektörün diğer bir görevi ise aküyü sürekli olarak sabit bir voltajla şarj edilmesini sağlamaktır. Konjektör, voltaj regülatörü olarak adlandırılmaktadır.

Elektrik Konjektörü Arızası Nedenleri

Otomobillerin elektrik konjektörünün arıza yapmasının bir kaç nedeni vardır. Bu nedenlerden en çok görülen ikisi şunlardır:
1- Korozyon (Paslanma) : Aracımızın motoru her yerden hava almaktadır. Yazın aşırı sıcağa, kışın ise aşırı soğuğa maruz kalabilmektedir. Tüm bu hava koşullarına bağlı olarak konfejtör zamanla paslanır ve korozyona uğrar. Zamanla konjektör çalışmaz hale gelir.
2- Konjektör Kablolarının Eskimesi : Yine hava koşullarına bağlı olarak konjektöre gelen kablolar zamanla aşınır. Dış yüzeyi yırtılan kablolar kısa devre yapar. 

Konjektör Arızası Belirtileri

Eğer aracınızın konjektörü arızalandıysa aracınızda bir kaç parçayı hemen etkiler. İşte konjektör arızası belirtileri:
1- Far ve stop lambalarının sürekli patlaması : Konjektör arıza yaptığı zaman aracımızın ışıklandırma sistemine giden elektrik, ampüllerin kaldıramayacağı kadar yüksek olur. Bu durumda aracınız sürekli ampül patlatır. Eğer sürekli ampül patlıyorsa konjektör arızalı olabilir.
2- Aracın Zor Çalışması : Aracınızın bujileri elektrik akımıyla kıvılcım çıkarırlar. Bujilerin çalışması için 13-14 volt aralığında elektrik gelmesi gerekmektedir. Ancak daha yüksek ve düşük elektrik voltajı gelirse aracınızın bujileri doğru ateşleme yapmayacaktır. Aracınızı ilk çalıştırmada zorlanıyorsanız konjektör arızalı olabilir.
3- Kızdırma Bujileri : Kızdırma bujileri belirli bir elektrik voltajıyla dizel arabalarda motorun silindir odasının ısımasını sağlar. Ancak doğru akım gelmediği zaman dizel motor çalışmayacaktır.
4- Otomatik Şanzıman Arızaları : Şanzıman beynine giden elektrikte voltaj değişikliği olduğu zaman, aracınız vites geçişlerine geç tepkime verebilir. 

Konjektör Arızası Tamiri ve Onarım Ücreti

Eğer elektrik regülatörü (konjektör) arıza yaptıysa ustanız aracınızın şarj dinamosunu sökmek zorunda kalacaktır. Konjektör fiyatı ortalama bir otomobil için 200 ile 300 lira arasında bir fiyata sahiptir. Konjektör tamir edilemeyen bir parça olduğu için değiştirilmesi gerekmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Konnektör tamir edilemeyen bir parça denmiş son cümlede ve değiştirilmesi gerekliymiş işte bu biraz tartışmalı kömürleri bitmiş bir konjektörü neden değiştirelim.? Sanayide kömürlerini değiştirtiriz ve kullanırız. Tabi konjektör yanmışsa değiştirilir tamiri mümkün değildir. Kişisel fikrim 100 bin km'de bir alternatoru açılarak konjektör,rulman ve kollektör kontrollerinin yapılması yada yaptırılması dan yanayım. Yolda kalmamak için

BU YAZIYA YORUM EKLE