Skoda Favorit Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Skoda tarafından üretilen Favorit, ucuz ve kaliteli bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Peki ya Skoda Favorit nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt arayacağız. Ayrıca kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Çek Cumhuriyeti günümüzdeki adıyla Çekya, 1900'lü yılların başından itibaren sanayileşmeye ağırlık vermiştir. Halen daha dünyanın ağır sanayisinde söz sahibi bir ülkedir. İkinci dünya savaşı sırasında da, Almanya, Çek Cumhuriyetini sanayisini elde edebilmek için işgal etmişti.
Bu sanayileşmenin sonucunda Skoda markasıyla otomobiller üretmeye başladı. Savaştan sonra Sovyetler Birliği etkisi altında kalarak Doğu Bloku ülkeleri arasında yer almıştır. Ancak Çek Cumhuriyetinin sanayisi doğu bloku ülkelerine göre daha ilerideydi. Bu yüzden Prag Baharı sonucunda batıya en çok yaklaşan Doğu Bloğu ülkesi olmuştur.
Bu yakınlaşma ilk olarak kendini Skoda, Volkswagen ortaklığıyla gösterdi. Skoda Favorit'in ilk modellerinin üretminde Volkswagen'in desteği olmuştu. 1988-1992 yılları arasında üretilen Favoritlerin motorlarında Volkswagen desteği bulunurken, 1992-1995 yıllarında arasında üretlenlerde ise birebir Volkswagen motoru kullanılmıştır.

Skoda Favorit Nasıl Bir Araba

Skoda Favorit gerek sağlamlığı olsun, gerek sorunsuzluğu olsun bu fiyatlara alınabilecek en iyi otomobillerden bir tanesidir. 1.3 ve 1.4 benzinli motorlara sahiptir. 1.3 motor olanlar 57 ve 68 beygir güç üretmektedir. 68 beygirlik olanları 1994 ve 1995 yıllarında arasında üretilenlerdir. Ayrıca 1992 yılı ve öncesinde üretilenlerin sibopları alüminyum olduğu için LPG ile uyumu sibop değişimi sonrasında olmaktadır. Donanım olarak hiç bir şey yoktur. Hidrolik direksiyonu felan yoktur.

Skoda Favorit Kullanıcı Yorumu

Merakım olmasından dolayı eski arabaları sürekli alıyorum. Son arabam 2 yıldır kullandığım 94 model bir 1.3 skoda favorit. Bu arabayı almadan önce Lada Samara'ya benzerliği yönünden, hep temkinli yaklaşmıştım. Ancak Lada Samara ile Skoda favorit farkları çok fazla. Hatta tipinin birbirine benzemesinden başka hiç bir ortak  yönü yok. Skoda Favorit, Opel Astra gibi otomobilleri de tasarlayan İtalyan tasarım ofisi "bertone"  tarafından tasarlanmıştır. Aracın içerisinde sert plastikten malzeme kullanılmış. Ancak bu plastik Lada Samara'da olduğu gibi hemen çatlamıyor. Şehir içerisinde ortalama bir performansı var. Ön tarafının genişliği normal benim gibi 1.80 boyunda birisi için yeterli. Ancak arka tarafı biraz dar. Yani arkaya 3 kişi oturmak biraz sıkıcı olabilir. Skoda Favorit'in en bilindik kronik sorunu, hararet yapmaya meyilli olmasıdır. Ancak bu sorun içerden manuel açılan fan yaptırarak veya hararet müşürü değişimiyle aşılabiliyor ve oldukça ucuz maliyetli. Küçük olması sebebiyle park sorunu bulunmuyor. Ancak direksiyonı biraz ağır ve manevra kabiliyeti çok az. Direksiyon turu az olduğu için park etmede sorun yaratabiliyor. Uzun yolda yüksek hızlarda kullanılacak araba değil. Eğer Skoda Favorit alacaksanız en yüksek hızın 120 olması gerektiğini unutmayın. Yan rüzgarlardan çabuk etkileniyor. Yol tutuşu orta-alt seviyelerde. 
Evet buraya kadar neredeyse hep Skoda Favoriti kötüledim. Ama madalyonun öbür yüzü çok farklı. Gerçekten sorunsuz bir araba. Örneğin motorunda kalan yarım litre yağ ile 500 km uzun yol yaptı. Sadece rutin bakımlarını yaparsanız hayatta yolda bırakmaz. Fiyatı da, rakibi olan tofaş şahin, renault 9 broadway'e göre daha ucuz. 

Skoda Favorit Alınır Mı?

Şuan bu fiyatlara alınabilecek en sorunsuz otomobil diyebilirim. Acemi sürücüler için alınabilecek en ucuz arabalardan bir tanesidir. Yakıtı inanılmaz düşüktür. Türkiye'nin hiç bir yerinde parça ve usta sıkıntısı çekmezsiniz. Adeta bir sorunsuzluk abidesidir. Ancak performans bekleyenler için uygun bir araba değildir. Ayrıca gençler tarafından pek tercih edilmediği için temizlerini bulmak daha kolaydır. Skoda Favorit'in motoru çok sağlam olduğu için milyon kilometre yapmış ancak daha motoruna anahtar değmemiş onlarcası bulunmaktadır. Bana soracak olursanız bu fiyatlara alınabilecek en sorun otomobil diyebilirim

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Bu arabaların üst kapak yakma sorunu fazla imiş

BU YAZIYA YORUM EKLE