Efsane Kasa Toyota Corolla (AE101) Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Türkiye'nin en çok satılan otomobillerinden bir tanesi olan 1993 - 1998 yılları arasında satılan 2. nesil Toyota Corolla nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz. 
Türkiye'de hemen her kesimin çok severek bindiği efsane bir otomobil olan Corolla'nın ae101 kasasına bakacağız.
Benim gençliğime gelen bir zamanda Türkiye'de satışa çıkan bir otomobil. Hatta Türkiye'de üretilen bir otomobil Toyota Corolla E100 veya ülkemizdeki ae101 kasa. İlk çıktığı zamanları hatırlıyorum da o zamanlar bir tane bundan gördüğümüz zaman vay be arabaya bak diyorduk. 2. Nesil Toyota Corolla çıktığı zamanlarda tasarım olarak zamanının çok ilerisindeydi.

Toyota Corolla AE101 Nasıl Bir Araba?

Yaklaşık 10 yıl kadar bu arabanın 1997 modelinin sahibi oldum. İlk olarak Corolla'ya ölümsüz kasa ve ölümsüz motor lakapları takıldığını söyleyelim. 1.3 ve 1.6 litrelik benzinli motor seçenekleriyle satışa çıkmıştır. Hatchback, sedan ve stationwagon kasaları vardır. 1.6 XLİ ve XEİ en çok tutulanlarıdır. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik vitesli şanzıman seçenleri vardır.
1.3 litre benzinli : İki farklı versiyonu vardır. Karbüratörlü olanları 75 beygir, enjeksiyonlu olanları ise 88 beygir güç üretmektedir. Şehir içinde 9, şehir dışında 6 litre yakıt tüketimi var. Her iki çeşidi de LPG ile tam uyumlu
1.6 litre benzinli : Diğer motor seçeneğinde olduğu gibi bu kasada da hem karbüratörlü hemde enjeksiyonlu motorlar vardır. Karbüratörlü olanlar 105, enjeksiyonlu olanların bazıları ise 115 beygir güç üretmektedir. Şehir içi 8.5, şehir dışı 5 litre yakıt tüketiyor. LPG ile tam uyumlu bir motordur. 
Toyota Corolla Donanım Paketlerine göz atacak olursak
1.3 XL : 75 beygirlik karbüratörlü motordur. Camları manueldir. Donanım olarak sadece hidrolik direksiyon mevcuttur. Ayrıca direksiyon simidi iki kolludur.
1.3 XE : XL donanımına ek olarak ön iki cam otomatik olmuştur. Gövde rengi ön ve arka tamponlar ve 4 hoparlör mevcuttur.
1.6 GL : 105 beygirlik karbüratörlü motora sahiptir. Ön camları manueldir. Ön ve arka tamponları siyah plastiktendir.  
1.6 GLİ : Hepsinde olmasa da bazılarında klima mevcuttur. Ayrıca hidrolik direksiyon standart olarak sunulmaktadır. Kumaş koltuk döşemeleri vardır. Üç kollu direksiyon simidi bulunuyor. Ayrıca cam kenarlarında nikelaj kaplama vardır.
1.6 XEİ : GLİ donanım paketiyle aynı donanımlara sahiptir. Ancak bazı modellerinde ABS opsiyonel olarak sunulduğu için ABS'li XEİ donanım bulabilirsiniz.
1.6 GLİ Special : En dolu paketidir. ABS, Klima ve dört cam otomatiği vardır. Örgü desenli kumaş koltukları vardır.

Toyota Corolla AE101 Kullanıcı Yorumu

10 yıl boyunca kullandığımız Toyota Corolla bir kez bile olsa bize arıza çıkarmadı. Motoru gerçekten çok sağlam, sadece rutin bakımlarını yaptırarak uzun yıllar kullanılabilir. Bugün en yeni 2. nesil corolla'nın 22 yaşından fazla olduğunu düşünürsek hala popülaritesini koruduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde kullanılan malzeme orta seviyededir. Ön göğsünde kolay kolay çatlama olmuyor. Şehir içinde motor performansı güzel. Toyota Corolla Ae101'in bana göre en kötü tarafı direksiyon turunun az olması. Şehir içi park etmek için yapılan manevralarda biraz sıkıntı olabiliyor. Aracın kasasına göre 1.6 motor performansı gerçekten çok iyi. Ancak 1.3'lük motor biraz zayıf kalıyor. Uzun yolda ise 130 km/s gibi hızlara kadar hiçbir şey yok. Ancak daha fazla hızda yol ve motor sesini içeriye alıyor. Yere yakın olduğu için yol tutuşu güzel. Toyota Corolla öyle kolay kolay arıza çıkaran bir otomobil değil. Zaten arıza çıkarak bir şeyi de yok. Her şey manuel olarak ayarlanıyor. 

Toyota Corolla AE101 Alınır Mı?

Buraya kadar 2. nesil efsane kasa toyota corolla hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya çalıştım. Şimdi alınır mı diye soracak olursanız, gerçekten çok aşırı fazla fiyatları var. Düşünün 98 model bir araba alıyorsunuz ve 50 bin lira civarında (2020 haziran ayı itibariyle) para isteniyor. Ama sağlamlığına diyecek bir şey yok. Gerçekten sorunsuz bir otomobil. Ayrıca Türkiye'nin her yerinde yedek parça ve usta sıkıntısı bulmazsınız. İkinci el piyasası çok güçlü. Dediğim gibi bu paralara almak size kalmış. Ama ben olsam bu kadar paraya daha üst model bir araba almayı düşünürdüm.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

8 yorum

5 yıldır GLİ special kullanıcısıyım tek kelimeyle arabadan inmek istemiyorum 😄

Arabadan sıkıldığınız zaman 2005 modele kadar baska bir arabaya binin sonra corollanızın kıymetini cok iyi bilirsiniz.hem seri ve atik hem rahat ve yumusak bir arac

efsane kasa almak istiyorum öneriniz nedir arkadaşlar en dolu paketi ?

bu arabayı kullanıp mutsuz olan görmedim. En azından ben öyleyim 8 yıldır 1.6 xli kullanıyorum. Bence 2021 yılı itibariyle Türkiye şartlarında en sorunsuz en ekonomik en keyifli araç.

1 yıldir kulla niyorum 1997 xli hidrolik direksiyon klimali enjeksiyonlu..arıza yapmadı duruşu spor yere yakin oldugundan ve kendine has tasarimindan ama spor araba sevmeyenler klasik araba tadınida alır.her meslekten her konumdan insan binebilir abes durmax gercekten efsana.....

Merhaba bende 1.3 terra var ronaltti dalgalanma var yakıtı ciy atiyor Bi öneri verirmisiniz

1996 GLİ klimalı 117000 km LPG yok SÜPER
Sadece yağ ve filitre sıfır sorun

2021 haziran dan bu zamana kadar 1.6 gli 97 model otomatik vites modelini kullanıyorum.263 binde şu anda.genel bakım şanzıman bakımı ve amortisörler ile iki adet motor kulağı değişimi dışında masraf çıkarmadı.çok keyifli bir araç tavsiye ederim.

BU YAZIYA YORUM EKLE