Mazda 323 Nasıl Araba, Alınır Mı? Mazda 323 Kullanıcı Yorumu

Japon otomobil üreticisi Mazda'nın 323 modeli nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, Mazda 323 kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
90'lı yılların hemen başından itibaren, Türkiye pazarında daha fazla yer edinmek isteyen Mazda, 323 modelini piyasaya sürdü. Sedan ve hatchback olarak iki kasa tipi mevcuttu. Normalde sedan ve hatchback otomobillerin ön tarafları aynı olur, arka tarafları farklı olurken Mazda 323'te iki kasada birbirinden tamamiyle farklıydı. Hatchback olanlarının farkları yanmadığı zaman kaputun altına giriyordu. Yani açılıp kapanan farlara sahipti. 1988 yılından 1997 yılına kadar birinci nesil, 1998 yılından 2004 yılına kadar ikinci nesil Mazda 323'ler üretilmiştir.

Mazda 323 Nasıl Bir Araba?

Her iki kasa birbirinden farklı olsa da içerisinde taşıdıkları motor ve iç malzeme kalitesi birbiriyle aynı. 1998 yılından itibaren üretilen Mazda 323'lerde hava yastığı (airbag) ve abs standart donanım haline gelmiştir. 
1.5 litre benzinli : 88 Beygir ve 132 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içi 10 litre şehir dışı 7 litre yakıt tüketimi vardır. LPG ile tam uyumlu motoru vardır. 
1.6 litre benzinli : 88 beygir ve 132 Nm tork güç üreten motorun lpg uyumu tam. Şehir içi 10 litre şehir dışı 7 litre yakıt tüketimi var.
1.8 litre benzinli : 131 beygir güç üretmektedir. Hız ve performans sevenler tarafından tercih edilebilir bir motor. Şehir içi 12, şehir dışı ise 8 litre yakıt tüketimi var.
2.0 DTID dizel : 1998 yılında satışa sunulan motor seçeneğidir. 101 beygir güç üreten dizel motorun şehir içi 8 şehir dışı 6 litre yakıt tüketimi var. Motor parçalarını bulmak Türkiye'de samanlıkta iğne aramak gibidir. Mazda 323'ün stationwagon kasalarında daha fazla tercih edilmiştir. 
Mazda 323 hatchback
Mazda 323 hatchback. Açılıp kapanan farlar

Mazda 323 Kullanıcı Yorumu

Daha önce iki nesil 323'ü kullandım ikisi hakkındaki tüm bildiklerimi aktaracağım. İilk olarak
1. nesil 1.6 litre benzinli 323 : Otomobilin içerisinde kullanılan malzeme kalitesi her Japon aracında olduğu gibi orta seviyede. Yine her Japon otomobilinde olduğu gibi sadelikten yana tercih kullanılmış. Benim kullandığım GLX, yani en dolu olan paketiydi. Hidrolik direksiyon, klima ve dört cam otomatiği gibi donanımları vardır. Şehir içi kullanımı gayet güzel. Motor kasa uyumu orta seviyede. Tam bir aile arabası ve konforlu bir yolculuk sunuyor. Ancak klima açıldığı zaman hele arabada bir kaç kişi varsa yokuşlarda biraz hantal kalabiliyor. Otomatik şanzımanları için konuşacak olursak vites geçişleri çok ağır. Ama sorunsuz bir otomatik şanzıma sahip. 1. nesil 323 uzun yolda 120 km/s hıza kadar gayet stabil. Ama daha yüksek hızlarda motor ve yol sesini biraz içeriye alıyor. 
2 nesil 1.5 İ : Enjeksiyonlu motorun kasa uyumu tam olmuş. Yine tam bir aile otomobili olmuş. İçerisindeki malzeme kalitesi ve donanımı biraz daha artırılmış. Ses yalıtımı güzel. Yüksek hızlarda daha stabil bir hale gelmiş. Yol tutuşu 1. nesile göre daha iyileştirilmiş. 
İkinci nesil mazda 323
İkinci nesil mazda 323

Mazda 323 Alınır Mı?

Aslında Türkiye'de tutulmayan bir marka olması avantaj olabilir. Çünkü kaliteli bir otomobile düşük fiyata binebilirsiniz. Hani bir tofaş parasına Japon otomobiline biniyorsunuz. Ancak yedek parçaları her Japon otomobilinde olduğu gibi Avrupa araçlara göre biraz daha pahalı. Ayrıca küçük şehirlerde kaporta aksamının parçalarını bulmak zor olabiliyor. Ancak bana göre bu fiyatlara alınabilecek en iyi otomobillerden bir tanesi. Sorunsuz ve masraf çıkarmaya bir aile otomobili istiyorsanız Mazda 323 alınabilir. Ancak hatchback kasalarının ikinci eli sedanlara göre daha zayıf. Hani son sahibi olursunuz dedikleri türden. Hatchback olanını satmak istediğinizde büyük ihtimal kolay kolay alıcı bulamacayaksınız. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

7 yorum

çok kaliteli bir araba. Bundan 4 yıldır kullanıyorum bir kere bile beni yolda bırakmadı. Tofaş parasına alınabilecek en arabalardan bir tanesi. Japonlar bu işi çözmüş. Alacak herkese tavsiye ederim.

Mazda 323 familia düşünüyorum ne dersiniz kronik bir arızası var mı

Japon araba olsun yeter ki,sorun çıkarmaz.

2006 Aralık ayında 96000 km. Aldım, yıl 2021 halen kullanmaktayım km 305000 oldu herhangi bir büyük sorun çıkartmadı ve yolda bırakmadı, alacak olanlara tavsiye ederim, ne de olsa japon arabası kaporta taş gibi.

farları açılanlar çok efsane

Bu yorum yazar tarafından silindi.
BU YAZIYA YORUM EKLE