Citroen Saxo Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Ülkemizde 1997 ile 2004 yılları arasında satılan Citroen Saxo nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Peugeot ile aynı çatı altında olan Citroen, 1996 yılında yeni bir model olan Saxo'yu tanıttı.  Aslında daha önceleri Citroen AX modeliyle mini otomobil sınıfında yer edinmeye çalışan marka Peugeot 106 altyapısını kullanarak yeni modelini piyasaya sürdü. 106 ile Saxo arasındaki farklar sadece iç mekan ve tasarım olarak ortaya çıkıyor. Her iki aracında kullandığı şasi, yürüyen ve motor ortak parçalara sahip. Bu sebeple bir Citroen Saxo alırken, Peugeot 106 ile aynı otomobili aldığınızı unutmayın.

Citroen Saxo Nasıl Bir Araba

1997 yılından itibaren Türkiye'de satılmaya başlanan Citroen Saxo, 2000 yılında makyajlanmış kasaları ile plazalarda yer almıştır. 4 farklı motor seçeneği mevcuttur. Bu motorların teknik özelliklerine göz atacak olursak;
1.1 benzinli : 59 beygir ve 89 Nm tork güç üretmektedir. En az tutulan motor seçeneğidir. Beygir gücü düşük olduğu için hızlanamıyor. Ayrıca torku az olduğundan dolayı çekişi çok zayıf. Özellikle klima açıldığı zaman 1.1 litrelik motora sahip Saxo oldukça baygın bir motor performansı sergiliyor. Şehir içinde 8, şehir dışında 5 litre yakıt tüketimi var.
1.4 benzinli : 75 beygir ve 125 Nm tork güce sahiptir. Benzinli Saxolar içerisinde en çok tutulan motordur. Şehir içinde 7.5, şehir dışında ise 5 litre yakıt tüketimi var. Performansı tatmin edicidir. Saxo'yu 170 km/s hıza kadar çıkarabilmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.
1.5 D Dizel : Saxo'nun tek dizel motorlu seçeneğidir. 57 beygir ve 117 Nm tork güç üretmektedir. Dizel otomobillerde beklediğiniz güçlü çekiş malesef bu motorda yoktur. Ayrıca eski sistem dizel olduğundan dolayı yakıtı sanıldığı kadar az değildir. Şehir içinde 7, şehir dışında 4.5 litre mazot tüketiyor.
1.6 Benzinli : Özellikle yüksek performans bekleyenler için ideal motor seçeneği. 1.6 litrelik atmosferik motor 90 beygir ve 135 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 7, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketiyor. LPG ile uyumu ancak düzgün bir montajla mümkün. Ayrıca alüminyum sübap olması nedeniyle uzun LPG kullanımında sorunlar çıkarmaktadır.
1. nesil makyajsız citroen saxo
1. nesil makyajsız citroen saxo

Citroen Saxo'nun 5 ileri manuel ve 3 ileri otomatik vitesli şanzıman seçenekleri vardır. Yukarıda belirttimiz yakıt tüketimleri manuel vites olanlar için geçerli. Otomatik vitesli Saxo 1 litre daha fazla yakıt tüketmekte.
Donanım olarak bakacak olursak, SX, VSX ve VTS olmak üzere üç farklı donanım paketi var. Citroen Saxo'da sürücü ve yolcu hava yastığı, ABS, Klima ve dört cam otomatiği gibi donanımlar bulunabiliyor.
Citroen Saxo'nu kronik bir problemi yok, ancak elektrik aksamı çok arıza veriyor.

Citroen Saxo Kullanıcı Yorumu

Saxo'da ucuzluktan yana tercih kullanılmış. Ön göğüste sert plastikten malzeme kullanılmış. Ayrıca cam açma düğmeleri felan çok kalitesiz. Neyse 1.4 litrelik motor şehir içerisinde ortalama bir performans sergiliyor. Öyle yüksek hızlar beklemeyin, ama çok baygında değil. Ara hızlanmaları hoşuma gitti. Küçük olması sebebiyle park sorunu olmuyor. Altının yere yüksek olması ise ayrı bir avantaj. Ama şunu unutmayın yüksek hızlarda yol tutuşu çok zayıf. Saxo'nun 900 kilo ağırlıkta olması yol tutuşunu düşürüyor. 3 bin devirden sonra motor sesini içeriye çok fazla alıyor. Ama yol ve rüzgar sesi almıyor. Virajlara ise çok dikkatli girmek gerekiyor. Her an arkasını savuracakmış gibi bir his veriyor.
Citroen Saxo Arka
Citroen Saxo Arka


Citroen Saxo Alınır Mı?

Bugün fiyatlarını bakıldığı zaman sunduğu donanım olarak alınabilecek en iyi otomobillerden bir tanesi. Tamam bir aile araacı için oldukça küçük ebatlara sahip. Hatta bagaj kapasitesi çok küçük. ama bayan ve genç sürücüler için ideal diyebilirim. Yedek parça fiyatları pahalı değil. Ayrıca yedek parçaları kolaylıkla bulunabiliyor. Bana kalırsa bu fiyatlara alınabilecek en iyi B segmenti hacthback otomobillerden bir tanesi.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

5 yorum

Mrb yeni citroen soxo aracı yeni aldım 98model ama aracı tam tanımıyorum neye dikkat etmem lazım ne gibi arızaları olur

merhaba ne kadar fiyata aldın ve memnunmusun hocam bende almayı düşünüyorumda?????

Hem ekonomik hemde park sorunu yok özellikle araba kullanmayı yeni öğrenenler için ideal parçaları ucuz. İlk arabam ve halen kullanıyorum

İyi akşamlar motor bloku kaynaklı motor sanziman yag kaçak var bu araç saxso 97 model 38 bin alinir mi sizce

BU YAZIYA YORUM EKLE