Yakıt Basınç Regülatörü Arızası Belirtileri ve Tamiri

Yakıt deposundan motora çekilen yakıtın basıncını ayarlayan parçaya, yakıt basınç regülatörü adı verilir. Diğer bir adı ise yakıt dağıtıcı olarak bilinmektedir. 
Yakıt Basınç Regülatörü Nedir?: Sorusuna cevap vermek gerekirse. Sürücü ayağını gaza bastığı anda yakıt deposundan motora doğru yakıt çekilir. Bu yakıt enjektörler yardımıyla yanma odalarına püskürtülür. İşte bu püskürtmenin basıncını ayarlayan parçaya yakıt basınç regülatörü adı verilir.

Yakıt Basınç Regülatörü Arızası Belirtileri

Arızalı bir yakıt basınç regülatörü, içten yanmalı motorun içine yeteri kadar yakıt gidemediği için motorun yeterli güç üretemeyeceği anlamına gelir. Arızalı bir yakıt basıncı düzenleyici bazı belirgin belirtiler ortaya çıkaracaktır.

1. Motor Teklemesi ve Çekiş Kaybı

Aracınızla normal seyir halindeyken motor bir anda çekişten düşüp,  sonra tekrardan normal hızına geliyorsa bunun sebebi yakıt basınç regülatörü arızası olabilir.

2. Yakıt Sızıntısı

Yakıt basıncı düzenleyicisinin contası eskidiği zaman kenarlarından yakıt kaçağına neden olabilmektedir. Eğer aracınızın kaputundan yakıt kokusu geldiğini fark ederseniz mutlaka kontrol etmelisiniz. Çünkü başta yangın olmak üzere pek çok arızaya neden olabilir.

3. Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Eğer aracınızın egzozundan siyah veya gri duman çıktığını fark ederseniz motora olması gerekenden daha fazla yakıt gönderildiğinin habercisidir. Bu durum yakıt basınç düzenleyicinin görevini yerine doğru getirmediğinin işareti olabilir.

4. Buji Uçlarında Kararma

Doğru yakıt motor içerisine ulaşmadığında üst kapakta bulunan yağ yanacaktır. Bu yanma sonucunda oluşacak kurum bujilerin uçlarında kararmaya neden olacaktır. Yakıt basınç regülatörü arızası bujilerin uçlarının siyahlaşmasına neden olabilir.

5. Egzoz Borusundan Benzin Damlaması

Eğer basınç regülatörü arıza yaparsa, bazen motorun içerisine yakamayacağından fazla yakıt gönderir. Bu yakılamayan yakıt egzoz borusundan sızar ve yere damlar. Ancak egzoz borusundan her damlayan sıvının benzin olması gerekmez. Mutlaka parmağınıza sürüp koklayarak tespit etmeniz gerekmektedir.

6. Yağ Kontrol Çubuğunda Benzin Kokusu

Yağ basınç regülatörü arıza yaptığı zaman, motor yağı ile benzinin birbirine karışmasına neden olabilir. Eğer yağ kontrol çubuğunda benzin kalıtısı ve kokusu fark ederseniz bunun nedeni yağ basınç düzenleyici olabilir.

7. Yakıt Tüketiminin Artması

Regülatör arıza yaptığı zaman sızıntılara neden olacaktır. Motorun içerisine yeteri kadar yakıt çekilemeyince daha fazla yakıt depodan çekilecektir. Bu durumda aracınız fazla yakmaya başlayacaktır.

8. Arıza Lambasının Yanması

Otomobilinizde çoğu mekanik arızada olduğu gibi, yakıt basınç regülatöründe bir arıza olduğu zaman aracınızın gösterge panelinde arıza işareti yanacaktır.

Yakıt Basınç Regülatörü Tamiri ve Ücreti

Eğer yakıt hattı düzenleyicisi arıza yaptıysa, bu parçanın tamir edilmesi imkansızdır ve değiştirilmesi gerekmektedir. Yakıt basınç regülatörünün yeri, motora giden yakıt borularından birisindedir. Ustanız regülatörü kolaylıkla yerinden sökecek ve değiştirecektir. 2020 yılı itibariyle ortalama bir otomobilin (toyota corolla, Volkswagen golf, Ford Focus, Honda Civic, Renault Megane) yakıt basınç regülatörü fiyatı 250 ile 400 lira arasında değişmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

8 yorum

Merhabalar hocam aracım Dacia 1.5 DCI K9K motor aracım kışın bahsettiğiniz gibi sabahları geç çalışma ve dalgalı çalışıyor hatta stop ediyoraracım 10dakika sonra herşey normalleşiyor araç motor isindiktan sonra hiçbir sıkıntı kalmıyor ama motor soğuduktan sonra yine aynı sıkıntıyı yapıyor bunun sebebi de bu parça olabilirmi teşekkürler

Hocan 2000 model 2000 motor fokusun var motor sogukken benzinde calısıyor stop ediyor motoısınınca kesiyor hava akim sensorunun fısını cekınce normale donuyo cok ustaya gosterdım bulamadılar ve araba 70 kudus yakıyor ne bilgisi olan bana yazsın 05412625229

Ford transit Custom aracim var..start stop kendiliğinden devreye girdi yazısı ekranda çıkıyor ve stop ediyor. Motor sıcak soğuk hep stop ediyor..vites boşta iken akan trafikte stop ediyor tekrar kontağı çevirince çalışıyor.. sebebi bu parça olabilir mi

aracım 1.8 t 2000 model octawia sabahları soguk motor ilk marşta şalışıp hemen istop ediyordu ustaya gitmeden kendim netten araştırdım benzinin motora gelişine bi çekvalf taktım ertesi sabah ilk marşta çalıştı ikinci ücüncü günler denedim sorun kalktı ve sorunum benzin basınç regiletörünün istoptan sonra benzini geri bırakıyor olması imiş aracım lpg li oldugu içinde o parçayı degiştirmedim bu gibi sorunu olan arkadaşların bilgisine

aracım 1.8 t 2000 model octawia sabahları soguk motor ilk marşta şalışıp hemen istop ediyordu ustaya gitmeden kendim netten araştırdım benzinin motora gelişine bi çekvalf taktım ertesi sabah ilk marşta çalıştı ikinci ücüncü günler denedim sorun kalktı ve sorunum benzin basınç regiletörünün istoptan sonra benzini geri bırakıyor olması imiş aracım lpg li oldugu içinde o parçayı degiştirmedim bu gibi sorunu olan arkadaşların bilgisine

Merhabalar arkadaşlar benim aracım Mercedes Benz w202 c200 araca bindiyimde. 3 kez marş yapıyorum anca çalışıyordu geç marş alıyor yalıtım fazla yakmaya başladı tırafikde tekleme gibi problemler motora bakarken regülatörü elim gitti kontak acıkdı. Bakdım geri yakıt geliyor arızalı oldunu anlayınça parçayı sökdüm gitim yeni aldım takdim ve sonuş tekmarş depoyu fulledim ve katkı madesi atım yakıt olan üsdü azaldı 1000 km. 450 TL yakdı diçegim şuki çok önemli parça herzaman kaliteli alın

Değerli okurlar hatırlatmakta fayda vardır bahsedilen parçalar 2007 den sonraki veya yeni nesil motorlarda elektronik destekli olarak sunuluyor ve dizel benzinli farklı

Merhabalar kolay gelsin Aracım Renault Clio 2 2003 model 1.5 DCI Aracım ilk marşta sorunsuz çalışıyor 10km gol gidip stop ediyorum 30 40 dk sonra çalıştırıyorum bu sefer çalışırken silkeleme yapıyor bu neden olabilir bilgilendirir misiniz

BU YAZIYA YORUM EKLE