Volkswagen Bora Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Volkswagen'in kaliteli otomobillerinden olan ancak çok fazla satılmayan Bora nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer veceğiz.

Volkswagen'in 90'lı yıllarda jetta, golf ve vento modelleri tüm Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de satılmaktaydı. Ancak Volkswagen Vento modelini artık üretmeyi durdurup, yerine yeni bir sedan c segmenti otomobil üretmek istiyordu. Bu sırada golf 4 ile pazarda çok ciddi satış rakamları da elde ediliyordu. Volkswagen bu başarıyı takip ederek, golf 4 temel alınarak tasarlanan (hatta aynı şase kullanılmıştır.) Bora'yı tanıttı. Bu sırada tarihler 1999 yılını gösteriyordu. Tüm dünya ile birlikte Volswagen Bora, Türkiye'de de satışa sunuldu.

Volkswagen Bora Nasıl Bir Araba

1999 yılında Türkiye yollarında görülmeye başladığında yenilikçi ve keskin tasarımı oldukça dikkat çekiyordu. Bora, Türkiye'de 5 farklı motor seçeneği ile satıldı. Bu motorların teknik özelliklerine göz atacak olursak,
1.6 benzinli: En çok tutulan motorlu olan Boralar bunlardır. 1.6 litre hacmindeki motor 105 beygir 148 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içi yakıt tüketimi 10, şehir dışı ise 6 litre olarak ölçülüyor. Sağlam bir montajla motorun lpg uyumu var. 
1.8 benzinli: Çok az sayıda üretilen bu atmosferik motora sahip olan Boralar, 4 motion (4 WD) yani 4 çekerdir. 125 beygir ve  170 Nm tork güç üretmektedir. Bu motorun şehir içi yakıt tüketimi 11, şehir dışı ise 7 litredir. Motorun lpg uyumu oldukça düşük. Lpg sensör arızaları verebilmektedir. 
1.8 T Benzinli: Passat ile çok sevilen bir motor tipidir. Turbo şarjlı bu motorlar 150 beygir güç üretmekte. Türkiye'de en az satılan motor tipidir. Şehir içi 13, şehir dışı 8 litre yakıt tüketmektedir. 
1.9 TDI: Bora'nın tek dizel motoru bu motordur. Türkiye'de dizel çılgınlığının artmaya başladığı dönemlerde çıkmıştır. Bu motorun hacmi 1.9 litre olmasına rağmen 90 beygir ve 210 Nm tork güç üretmektedir. Yani motor hacmine rağmen güçsüz bir motora sahiptir. 1.9 TDI motorun şehir içi yakıt tüketimi 9 litre şehir dışı ise 5 litre. 
2.3 Benzinli: Düşük devir yüksek hız isteyenler için en ideal motor seçeneğidir. Çok az satış takamlarına ulaşmış olsada piyasada bulunabilmektedir. Ancak hem yüksek vergisi hem de yakıt tüketiminin fazla olması sebebiyle fazla tutulmamıştır. 2.3 litre hacimli motorun 5 silindirli olduğunu söyleyelim. Bu motor 150 beygir ve 205 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içi yakıt tüketimi 14, şehir dışı ise 9 litre.  
Volkswagen Bora'nın 4 ileri otomatik vitesli ve 5 ileri manuel şanzımanlı çeşitleri vardır.

Volkswagen Bora Kullanıcı Yorumu

2004 model bir pasific donanımıyla uzunca bir süre geçirdim. Bendeki manuel vitesli olanıydı. Ancak daha önce 4 ileri otomatik şanzımanlısını da kullandım. Otomatik şanzımanın vites geçişleri sarsıntısız ve sessiz. Ancak manuel vitese göre biraz daha fazla yakıt tüketiyor. Neyse konumuza dönelim, Bora'nın içerisine oturduğumda gerçekten Golf 4'ün içine oturduğumu hissettim. Neredeyse birbirinin aynısı. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi de ortalamanın üzerinde. Ön göğüste yumuşak bir malzeme kullanılmış. Arabada hız sabitleyici, abs, esp, 6 hava yastığı, 4 cam otomatiği gibi donanımlar bulunuyor. ilk olarak şehir içinde biraz turlama yapıyım dedim. Arabanın dik yokuşlarda ivlemelenmesi orta seviyede diyebilirim. Çok baygın da değil, öyle çok performanslı da değil. Tam bir orta aile arabası diyebilirim. Bora'nın 455 litrelik devasa bir bagaj hacmi bulunuyor. Bana göre Golf'ten ayıran en büyük özelliği bu. Neyse şehir dışı, uzun yol ve yüksek hız performansını denemek için Ankara otobanına çıktım. 200 km/s hıza gelene kadar bastım. Ancak genel olarak 150 kilometre saat hızlarda kullandım. Motor sesini biraz içine alıyor. Ancak yol ve rüzgar yalıtımı açısından kaliteli. Yüksek hızda sert virajlarda yol tutuşu hoşuma gitti. Hani yol tutuş deyince akla gelen ilk otomobillerden olan focus'tan bile daha iyi geldi bana. Araba iç mekanının genilişliği golf ile aynı. Ön tarafta fazla sıkışmadan 1.80'lik boyum ile bana iyi geldi. Ancak arka tarafta aynı rahatlığı bulamadım diyebilirim.

Volkswagen Bora Alınır Mı? 

Eğer c segmentinde rakiplerie göre daha kaliteli bir otomobile daha ucuza binmek istiyorsanız Bora tercih edilebilir. Ancak bu aracın en son 2006 yılında üretildiğini unutmayalım. Yedek parçalarını bulmakta Türkiye'nin hiç bir yerinde zorlanmazsınız ancak özellikle kaporta aksamının parçaları oldukça pahalı. Almadan önce bunu göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE