P0126 Sabit Çalışma İçin Yetersiz Soğutma Suyu Sıcaklığı Arıza Kodu

1996 model ve üstü otomobillerde güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) veya diğer adıyla Motor kontrol modülü (ECU) bulunmaktadır. Bu sisteme kısaca otomobilin beyni diyebiliriz. Bu bilgisayar sistemi otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörleri sürekli takip eder. Bir arıza bulduğunda ise bunu bir kod olarak sürücüye bildirir.
P0126 arıza kodu da bu kodlardan sadece bir tanesidir.
P0126 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor? : Otomobilin motorunda sürekli devirdaim olan suyun sıcaklığını ölçen bir sensör vardır. Bu sensöre  motor soğutma suyu sıcaklık sensörü (ECT) adı verilir. ECT motor içerisindeki suyun sıcaklığını sürekli ölçer ve motorun doğru sıcaklıkta çalışıp çalışmadığını ECU'ya bildirir. Otomobilin motoru soğukken çalışmaya başladıktan belirli bir süre sonra bir sıcaklığa gelmesi gerekir. Ancak aracın motoru çalışmasına rağmen soğutma suyu olması gereken sıcaklığa erişmiyorsa, aracınız P0126 sabit çalışma için yetersiz soğutma suyu sıcaklığı (P0126 Insufficient Coolant Temperature for Stable Operation) arıza kodunu verir.
P0126 arıza kodu bazı Mazda marka otomobillerde kronik sorundur. Eğer Mazda kullanıcısı iseniz ve bu hata kodunu alıyorsanız servisle görüşmenizde fayda vardır.

P0126 sabit çalışma için yetersiz soğutma suyu sıcaklığı belirtileri

  • Aracınızın gösterge panelinde arıza lambası yanar
  • Yakıt tüketiminde artış gözlenir. 

P0126 Arıza Kodu Nedenleri

  • Termostat arızalı olabilir.
  • Radyatör suyu (antifriz) eksik olabilir.
  • Soğutma suyu sıcaklık sensörü arızalı olabilir.
  • PCM arızaları olabilir..

P0126 Arıza Kodu Çözümü

Yukarıda da dediğimiz gibi mazda marka bir aracınız varda bu hata kodunu alıyorsanız PCM'nin büyük ihtimal yeniden programlanması gerekmektedir. Diğer marka araçlar için ise çözüm yolları
İlk olarak radyatör fanının doğru çalışıp çalışmadığından emin olun. Radyatör fan müşürü arıza yaptığı zaman bazen radyatör fanı erken devreye girer veya sürekli çalışır. Bu durumda motor soğutma suyu gerekli sıcaklığa erişemez.
Motor soğutma suyunun seviyesini kontrol edin. Eksiklik varsa tamamlayın.
Motor sıcaklık sensörünün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Termostat açık kaldığı zaman su yeterli sıcaklığa ulaşmadan tekrar soğutulur. Bu sebeple termostatın arızalı olmadığından emin olun. P0126 arıza kodu genelde termostat arızası sonucunda meydana gelir. Termostatı değiştirdikten sonra arızayı sildiğinizde tekrardan çıkmayacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE