Hyundai Excel Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Hyundai tarafından üretilen excel ile bir yıl gibi zaman geçirdim. Hyundai Excel ile edindiğin tecrübeleri sizlere aktarmak istiyorum. Peki Hyundai excel nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Aslında ilk varyasyonları 1985 yılında üretilmesine rağmen, Avrupa ve Türkiye pazarına 1991 yılında ikinci nesil excel ile giriş yapılmıştır. Avrupa'da Hyundai Excel, Kore'de Hyundai Presto adıyla satılmıştır. Ayrıca Japonya'da Mitsubishi Precis adıyla satışa sunulmuştur.

Hyundai Excel Nasıl Bir Araba?

Ülkemizde ve Avrupa'da 1991 ile 1994 yılları arasında satılmıştır. Ancak 1994 modellerin bir kısmı 1995 model olarakta piyasaya sürülmüştür. Yani 1995 model bir excel'e rastlamanız mümkün. Türkiye'de iki farklı donanım paketi seçeneği ile satışa sunulmuştur. Bu paketler LS (boş olan) ve GLS (dolu olan) paketleridir. 1.5 litre hacimli tek motor seçeneği ile satılmıştır. Bu motor 71 beygir ve 123 NM tork güç üretmektedir. Hyundai Excel'in 3 ileri otomatik şanzımanlı vites seçeneği ile 5 ileri manuel vites seçeneği mevcuttur. GLS paketlerinde klima, hidrolik ve ayarlanabilir direksiyon, dört cam otomatiği ve içeriden açılan bagaj ve yakıt deposu gibi donanımları vardır. Tasarım ve donanım olarak üretildiği yıllar göz önüne alındığında oldukça iyi bir otomobil. 3 ve 5 kapılı hatchback ile sedan kasa modelleri vardır. Aracın fabrika verilerine göre son hızı 160 km/s olarak ölçülmüş. Yine fabrika verilerine göre şehir içi 9 litre, şehir dışı 6 litre yakıt tüketimi var.
Hyundai Excel Sedan Arkadan Görünüşü
Hyundai Excel Sedan Arkadan Görünüşü


Hyudai Excel Kullanıcı Yorumu

Bir yıl kadar klimalı, manuel vitesli sedan kasasına sahip oldum. Aslında çok memnun olduğum bir otomobil. İlk olarak otomobilde kullanılan işçlikten söz edecek olursak. Ön göğüs ve kapı kollarında sert plastikten bir malzeme kullanılmış. Hyundai accent'te olduğu gibi excel'in de ön göğsü güneş nedeniyle çok çabuk çatlayabiliyor. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi ortalamanın altında. Yani öyle büyük bir kalite beklentiniz olmasın. Eğer temiz kullanılmışsa, kumaş koltukları oldukça rahat. Şehir içi performansı orta seviyede diyebilirim. Ancak klima açıkken aracın içerisinde 4 yetişkin varsa rampalarda sağa çekip en kenardan gidebilirsiniz. Klima aracın performansını oldukça kötü yönde etkiliyor. Kliması çok üst düzey diyemem, ama yaz aylarında excel'in içini serinletmeye yetiyor. Kapı tutacakları ve cam açma düğmeleri çok zayıf malzemeden yapıldığı için sürekli kırılıyor. Ama parçası bol ve ucuz olduğundan yenisiyle kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz. Uzun yol ve yüksek hız performansından bahsetmek gerekirse, 100 km/s hızın üzerine çıktığınızda yol, motor ve rüzgar sesini aracın içerisine çok fazla alıyor. Yalıtım konusunda çok başarısız bir otomobil olduğunu söyleyim. Yol tutuşu çok güzel değil, ancak bir tofaş veya reno 9'a göre daha iyi diyebilirim. Bana göre en büyük eksi yönü ise altının yere çok yakın olması. Türkiye'de yol şartlarını düşündüğünüz zaman sıklıkla aracın altını yere vurabilirsiniz. Birde diğer eksi yönü Excel'de kullanılan boya kalitesi. Çok çabuk güneş yanığından dolayı solan bir boya kalitesine sahip. Ayrıca çoğu excel'de boya atması problemi mevcuttur. İyi yanlarını sayacak olursak, mekanik olarak fazla sorun çıkarmaz. Ben bakımlarını yaptırdığım sürece, hiç arızalanıp sanayiye gitmedim. Şanzımanı ve motoru sorunsuz. Ama dediğimiz gibi aksesuar konusunda zayıf işçiliğe sahip.
Hyundai Excel 3 Kapılı (tek kapı) hatchback modeli
Hyundai Excel 3 Kapılı (tek kapı) hatchback modeli

Hyundai Excel Alınır Mı?

Günümüzde en yeni excel'in 25 yaşını geçtiğini düşünürsek çok fazla bir şey beklentiniz olmasın. Ancak bu paralara alabileceğiniz en donanımlı otomobillerden bir tanesi olduğunu söyleyim. Eğer kuş serisi veya reno 9 serisi mi hyundai excel'mi diye soracak olursanız, gözüm kapalı hyundai excel diyebilirim. Yedek parçası Türkiye'nin her yerinde kolaylıkla bulunabiliyor. Usta problemi yok zaten. Ancak ikinci el piyasası çok zayıf. Alırım biraz biner kâr eder satarım diyorsanız pek size göre bir otomobil değil. Daihatsu Applause ile birlikte alınabilecek en donanımlı uzak doğu otomobillerinden bir tanesidir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

10 yorum

Büçceniz az ise reno uno tipo araçların yanında mercedes tabi
Düzgününü bulmak şartiyla

Benimde kafamda var coğu usta bulasma cok ariza veriyo usanirsin parcasida bulunmuyo diyolar

2. EXCELİMİ ALALIM TAM 7 YIL OLDU ÇOK MEMNUNUM KEYİFLİ BİR ARABA KONFOR RAHATLIK OLAĞAN ÜSTÜ 94 MODEL BİR ARACA GÖRE

Çok arıza yapar diyen ustalar ,lütfen yazsın ,neresinden yapıyormuş.sallamasınlar, onlar bu aracı bilmediği için öyle diyorlar.

Bende var gitmedigim il kalmadı mersedesler yolda kalmış el sallayıp geçiyorum o usta bana anlatsin

bende 94 model var 4 yıldır kullanıyorum yerlı arabalardan daha ıyı

Bende Excel 94 var 8 senedir kullanıyorum bakımlarına dikkat edersen bir sorunu yok

Agzi olan konusiyor kullananda kullanmayanda kulakdan dolma konusuyorlar.sorun bakalom.kac ay yada sene kullanmisda kotuluyorlar bazi ustalar yapamiyorr anlamayinda hangi araba olursa olsun yaramaz.cok.ariza veriyor diyorlar kullaniciya sorsun eher arabayi ovupde satlik.derse anlaki yaramaz.satlok demezseler iyi memnun demektir

8 yılda aynı arabadan 2 tane excel hackbeck aldım çok memnunum gls modeli var bende 94 model her açıdan çok konforlu ve donanımlı bir araç parça konusundada hiç sıkıntı yaşamadım

hocam bu araba sorun çıkarır mı şası ve mekanik aksamı konusunda

BU YAZIYA YORUM EKLE