Fren Müşürü Nedir? Fren Müşürü Arızası Belirtileri Nedir?

Tüm araçlarda sürücü frene bastığında arka fren lambaları yanar. Sürücünün frene bastığını algılayan parçanın adı fren müşürü, veya fren lambası şalteri olarak geçer. Peki fren müşürü nedir? Arıza yaptığı durumlarda ne gibi sorunlar ortaya çıkar?
Fren müşürünün yeri, fren pedalının en üst yerinde mil yakınında yer alır. Fren müşürünün çalışma prensibi çok basittir. Sürücü frene bastığı anda devre tamamlanır ve fren lambalarının yanması sağlanır.
Fren müşürünün iki ana görevi vardır. Bunlardan birincisi frene basıldığı anda fren lambalarını yakmak, diğer fonksiyonu ise aracın fren ile ilgili sistemlerinin çalıştırılması için gerekli sinyalin gönderilmesidir.

Fren Müşürü Arızası Belirtileri

  1. Fren lambaları hiç sönmüyor ve yanmıyor : Fren müşürü arızalandığı zaman çoğu durumda siz frene basmasanız bile fren yapıyormuş gibi lambalar yanabilir. Ancak bazı durumlarda tam tersi de olabilir.
  2. Fren Destek Sistemleri Çalışmıyor : ABS (Anti-lock Braking) ve DSC (Dinamik Denge Kontrolü) gibi fren destek sistemleri, müşürden sinyal almadığı için çalışmaz.
  3. Hız sabitleyici çalışmaz : Cruise Control olarak ta adlandırılan hız sabitleyici, fren pedalına basıldığı anda devreden çıkan bir sistemdir. Sinyalini fren müşüründen aldığı için, fren müşürü arıza yaptığında çalışmaz. 
  4. Araç hiç çalışmayabilir : Günümüzde bazı manuel vitesli araçlar frene basmadan çalışmamaktadır. Fren müşürü arıza yapıp çalışmadığında frene basıldığı algılanamadığı için araç hiç çalışmaya bilir.
  5. Otomatik vites değiştirilemez : Otomatik vitesli araçlarda vitesi "P" pozisyonundan çıkarmak frene basmak gerekir. Ancak müşür arıza yaptığında frene basıldığı algılanamaz. Bu durumda vites değiştirilemez. 
  6. Start-Stop Sistemi Çalışmaz: Düğme yardımıyla çalışan araçlarda yani start stop sistemine sahip olan araçların çalışabilmesi için frene basılması gerekir. Fren müşürü arıza yaptığında frene basıldığı sinyali gönderilemez ve araç çalışmaz.

Fren Müşürü Arızası Nedenleri ve Tamiri

Fren müşürü, fren şalteri veya fren sensörü adı verilen bu parçanın en yaygın arıza nedenlerinden bir tanesi yerinden çıkmasıdır. Fren altında bulunan ve üzerinde buton bulunan bu sensör zamanla yerinden gevşeyerek çıkabilir. Bu durumda yerine takılması gerekir. Aracın pedallarına eğilerek bakılıp sensörün yerinde takılı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer yerinde duruyor ve arıza yapıyorsa o zaman sensörün kendisi arızalıdır. Fren müşürü tamir edilemeyen bir parça olduğu için yenisini alıp değiştirmek en kolay yoldur. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE