Ford Festiva Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Ford'un küçük otomobillerinden bir tanesi olan Festiva nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobil markalarından bir tanesi ford'dur. Ford sağlam, dayanıklı ve parçası kolay bulunan bir otomobil markasıdır ve hem Türkiye'de üretim yapıp hemde en çok satılan markalardan bir tanesidir. Ancak bazı modellerinin satışı hiç başarılı değildir. Örneğin festiva bu modellerden bir tanesidir. Peki ya Ford Festiva nasıl bir araba?

Ford Festiva Nasıl Bir Araba?

Eski Ford deyince herkesin aklına Amerikan malı otomobiller geliyor. Ancak Ford Festiva bunun dışında kalıyor. Bunun sebebi Ford Festiva'nın sadece adının Ford olmasıdır. 1980'li yılların sonuna doğru Mazda 121 modelini üretmeye başlamıştı. Küçük bir otomobil ihtiyacı duyan Ford, Mazda'ya aynı platformu kullanarak yeni bir model ürettirdi. İşte bu modelin adı Festivadır. Adı her ne kadar Ford olsa da aslında o bir uzak doğu ve japon malı bir otomobildir. Koreli otomobil üretici Kia, sadece adını değiştirerek Kia pride adıyla satışa sunmuştur. Ford Festiva 1991 yılında Türkiye'de satılmaya başlamıştır. Dünya'da 1.0 hacimli motorlara sahip olanları olsa da Türkiye'de sadece 1.3 litrelik 64 beygirlik motor ile satışa sunulmuştur. Donanım olarak o zamanlar opsiyonel olarak satılan klima, hidrolik direksiyon ve ön cam otomatiği gibi özelliklere sahiptir. Ford Festiva'nın yerini her ne kadar Fiesta almış gibi görünse de aslında Ford Ka'ya bırakmıştır. Türkiye'de 1991 - 1994 yılları arasında satılan Festiva'nın 3 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzımanlı vites seçenekleri vardır. Motor gücü her ne kadar düşük gibi görünse de aracın ağırlığının 770 kilogram olması nedeniyle yeterli kalıyor. Festiva'da 12 inçlik lastik kullanılmıştır. 12 inç lastiği bulmak samanlıkta iğne aramaya benzer bu sebeple ilk fırsatta pride jantlarıyla değiştirmek mantıklı olur.

Ford Festiva Kullanıcı Yorumu

Bir ay kadar bir süre Festiva ile zaman geçirdim. Aracı ilk gördüğümde dandik hint malı gibi izlenim uyandırdı bende ama içine oturduktan sonra bu düşüncem kayboldu. Dışardan ne kadar küçük görünse de içine oturunca o kadar dar olmadığını anlıyorsunuz. Benim kullandığım modelde klima, hidrolik direksiyon gibi donanımlar vardı. Bana göre Festiva'nın en öne çıkan özelliği az yakması. O kadar otomobil kullanmama rağmen Festiva'dan daha az yakanını görmedim desem yalan olmaz. İçerisi her japon kore aracında olduğu gibi sade. Şehir içinde performansı idare eder diyebilirim. Öyle basıyım uçsun gitsin diyeceğiniz bir otomobil değil, ancak a noktasından b noktasına sorunsuz bir şekilde gitmek derseniz festiva tam size göre bir otomobil. Klimayı açınca motor baya çekiş gücü kaybediyor. Özellikle arabada üçüncü bir kişi varsa rampalarda baya bir bayılıyor. Uzun ve yüksek hızlarda çok stabil değil. Yol tutuşu bir uno, şahin veya broadway'e göre daha iyi. Ama bu arabayla çıkılacak en yüksek hız 140 km/s'dir. Daha fazlası can güvenliği açısından tehlikeli olabilir. Kolay kolay sorun çıkarmıyor. Ama her zaman dediğimiz gibi bakımları aksatılmadan yapılan her araba en az sorunu çıkarır diye. Ama japon otomobillerinin zaten sorunsuz olduğu bilinen bir şey. Kliması için konuşacak olursak, aracın içini buz gibi soğutmasa da sıcak yaz aylarında serin bir yolculuk yapmanıza yetiyor. Süspansiyonları çok yumuşak olduğu için konforlu bir ulaşım sağlıyor. Küçük boyutları nedeniyle şehir içinde park sorunu yaşatmıyor. 

Ford Festiva Alınır Mı?

Eğer 10 bin liranın biraz üzerinde bir paranız varsa alınabilecek en iyi seçeneklerden bir tanesi festiva olacaktır. Özellikle şehir içi kullanımlarda oldukça kolay park edilebilirlik ve az yakıt tüketmesi avantaj sağlayacaktır. Klimalı ve hidrolik direksiyonlu temizini bulduktan sonra bir uno yerine daha tercih edilebilir gibi geliyor bana. Ancak şunu söyleyelim büyük şehirlerde olmasa da küçük şehirlerde parçalarını bulmak biraz zor olabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

Benim gibi küçük yerde yaşıyorsanız almayın. Sonra parçasnın gelmesi için 1 hafta kargo beklersiniz

kia pirideyi terci edin

ben piride kulanıyorum parcaların cogu aynı kücük kasaba köy ilcede yaşıyorsanı iki gün kargo bekersini bir hafta deyil baı parcalar sıkıntı örnegin kapı kolu arka akis somunu gibi baı parcalar büyük şehirlerden adana istanbul ankara bursa gibi ilerde diger parcalar var bilye diyelim eskiyi bilyeciye verdinmi ona bakıp veriyor amabiim miletimi gidip şahin alır neyimiş bakalda bile parcası varmış bira uyanık olursan parca sorunu yaşamasın birde arabadan anlaman laım tabikicok güel yakıtı var hor kulanmasan sorun cıkarma parcası bol ve uygun mert otomtivde hepsi var

Ben ilk defa satın alıp binen bir kullanıcıyım arac gercektende kutu gibi derler ya hani aynen öyle aracın koltuğuna oturdugunuz zaman görüş acinız çok güzel ve kullanımı guzel ve rahat sürücüyü hiç yorulmadan gidersin sarsmaz rahat çok yumuşak keyifle sürersiniz 1.3 68 hp motor.asahip olmasına ragmen yakıt cok azdır ve sürücüsünü yormuyor kibar nazik fantazi bir araç ben sevdim

BU YAZIYA YORUM EKLE