Araba Çakmak Soketine Elektrik Gelmiyor Arızası Çözümü

Otomobillerimizde belki de en çok kullanılan yerlerden bir tanesi de çakmaklık girişi adı verilen yerdir. 
Çakmaklık girişinin yeri aracımızın orta konsolunda yer alır. Çakmaklık soketi akü'den 12 volt elektrik alarak çalışır. Bu 12 Voltluk güç çıkışı sayesinde, sigara yakmakta kullanılan araç çakmağı, cep telefonu için araç içi şarj aleti gibi pek çok elektronik malzeme kullanılabiliyor. Ancak arıza yaptığı durumda araç içerisine elektrik verilemediği için bu cihazlar kullanılamaz hale geliyor. Peki araç çakmaklığına neden elektrik gelmez.

Araç Çakmaklığına Elektrik Gelmemesinin Sebebi?

Eğer araç içine elektrik gelmiyorsa yapmanız gereken bir kaç işlem vardır. Şimdi çakmaklığın neden çalışmadığının nedenlerine gelelim. Sorunun çözümüne ilk olarak ucuz yoldan başlayalım. Araç çakmaklığının çalışmadığından emin olmak için bir kontrol kalemini çakmaklığın içine sokarak elektrik gelip gelmediğini kontrol edin. Çünkü elektrikle çalışan araç içi çakmak veya şarj aletiniz arıza yapmış olabilir.

Çakmaklık arızası belirtileri?

Tek bir belirtisi vardır, o da çakmalığa elektrik gelmediği için çakmak ve diğer elektronik cihazların çalışmamasıdır.

12 Volt Çakmaklık Girişi Onarım, Tamir ve Çözümü

1. Adım : Çakmaklık yuvasına bir şey girip girmediğini kontrol edin. içine girebilecek madeni para ve plastik paralar çakmaklığın çalışmasını engelleyebilir.
2. Adım : Çakmaklık sigortasını değiştirin. Aslında sorununuzun en büyük sebebi çakmaklık sigortasının atmış olmasıdır. Aracınızın sigorta şemasını bularak 5 liraya satılan 15 amperlik sigortalarla değiştirebilirsiniz. Eğer oto elektrik tecrübeniz yoksa bir oto elektrikçiye giderek sigortayı değiştirebilirsiniz. Bunun ücreti günümüzde işçilik dahil en fazla 20 liradır. 
3. Adım : Eğer sigortada bir sorun yoksa muhtemelen çakmaklığın kendisi arıza yapmış demektir. 50 ile 100 lira arasında değişen bir fiyata çakmaklık soketini alarak, 20 lira işçilik karşılığında değiştirebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

Peki ya çakmaklık da sağlamsa ustam.çakmaklığı söküp arkasındaki kabloları da kontrol ettim elektrik gelmiyor sigorta da sağlam .

Eğer sigortada sorun yoksa çakmaklığa gelen kablolarda bir arıza var demektir.

Slm usta kolay gelsin aracım 1.4 sx tipo çakmaklık resmen yandı ve korna çalışmıyor fren e basınca yanmıyor sigortalar saglam.. Sorun ne olabilir çözümü nedir kolay gelsin. Teşekkürler

Peki sigara yakmak için kullanılan şeyi ısıtıyor ama telefonu şarj etmek için güç gelmiyorsa

BU YAZIYA YORUM EKLE