Airbag (Hava Yastığı) Lambası Neden Yanar? Nasıl Söndürülür?

20 yıldan uzun süredir, üretilen neredeyse her otomobilde Airbag (hava yastığı) bulunuyor. Karmaşık bir elektronik yapıya sahip olan hava yastığı sistemi bazı durumlarda arıza verir. Gösterge panelinde airbag (hava yastığı) lambası neden yanar ve nasıl söndürülür.
Airbag (hava yastığı) nedir ve nasıl çalışır? : Otomobilin kaporta kısımlarında bulunan sensörler bir darbe anında ECU'ya bilgi verir ve saniyenin 1/100'lük zamanında airbaglerin açılmasını sağlar. Airbag sistemi otomobilin en önemli güvenlik ekipmalarından bir tanesidir. Airbag veya SRS "Supplemental Restraint System" olarak bilinmektedir. Otomobilimizde meydana gelebilecek bazı arızalar airbag sisteminin çalışmasını engeller. Eğer airbag çalışmıyorsa aracınızın gösterge panelinde, airbag veya SRS lambası sönmez. 
Airbag Arıza İşaretleri
Airbag Arıza İşaretleri

Airbag Lambası Neden Sönmez, Airbag Arızası Belirtileri

Araçlarda bazı durumlarda airbag lambası yanar ve sönmez. Şimdi bunun nedenlerine bir göz atalım. 
  • Hava Yastığı Pillerinin Boşalması : Airbagler kendine ayrı bir elektrik depolama sisteminden faydalanır. Araç çalışırken airbag bataryaları dolar ve döngü sürekli tekrarlanır. Ancak akü zayıfladığı zaman airbag bataryaları dolamaz. Bu durumda araç çalışmasına rağmen airbag lambası sönmez.
  • Airbag Gergi Makarasnın Arızalanması : Direksiyonun içerisinde airbaglari sabitleyen bir yay bulunmaktadır. Zamanla bu yay gerginliğini kaybedeler ve airbag'in işlevini yitirmesine neden olur. Sonuç olarak hava yastıkları çalışmaz.
  • Airbag Modülünün Arıza Yapması : Aracın normal motor kontrol sisteminden (ECU) hariç birde airbag modülü bulunmaktadır. Kaputun altında yer alan bu modül zamanla korozyan, paslanma ve nem nedeniyle arıza yapabilir. Bu da airbag arıza lambasının yanıp sönmesine neden olabilir.
  • Airbag soketinin yerinden çıkması : Bazı marka otomobillerde sürücü koltuğunun altında airbag soketi bulunmaktadır. Bu soket yerinden çıktığı zaman hava yastığı arıza lambasının yanmasına neden olabilir.

Airbag Lambası Nasıl Söndürülür?

Airbag işaretini söndürmenin iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi aracınızı bilgisayara bağlayarak hangi OBD-2 arıza kodlarını verdiğini bulmaktır. Bu kodlar çözüldüğü zaman airbag lambası da sönecektir. İkinci yol ise tavsiye edilmez. Çünkü airbag sisteminin güvenlik açısından çalışması gerekmektedir. Araç bilgisayara bağlanıp arıza silinirse airbag arıza lambası da sönecektir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE