P0113 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Devresi Sinyal Yüksek Arıza Kodu

P0113 Arıza Kodu genel bir hata olmasına rağmen, bazı marka ve modellerde başka bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu sebeple kodun çözümüne geçmeden önce aracınız servis el kitabına mutlaka göz gezdirmelisiniz.
1996 yılından günümüze kadar üretilen neredeyse her otomobilde OBD-II donanımı adı verilen motor kontol ünitesi (ECU) bulunur. Aracın beyni yerine geçen ECU otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörleri sürekli izler. Bu sensörlerden birisinde bile bir sorun tespit ederse otomobil bilgisayara bağlandığında bir diyagnostik hata kodu verir. P0113 hata kodu ise bunlardan bir tanesidir.
P0113 arıza kodu ne anlama geliyor: ECU tarafından emme havası sıcaklık sensörüne (IAT) sürekli olarak 5 voltluk bir elektrik sinyali gönderir. IAT'de hava sıcakken 1.5 volta, hava soğukken 5 volta kadar değişen bir elektrik akımı ile karşılık verir. Böylelikle ECU motora emilen havanın sıcaklığını sürekli kontrol ederek diğer sensörlere bilgi verir. Eğer IAT sensöründen gönderilen sinyal 5 voltun üzerinde olursa aracınızda P0113 Emme Havası Sıcaklık Sensörü Devresi Sinyal Yüksek (P0113 IAT Sensor 1 Circuit High Input) Arıza Kodunu verir. 

P0113 Emme Havası Sıcaklık Sensörü Devresi Sinyal Yüksek Arıza Kodu Belirtileri

Aracınız eğer P0113 hata kodunu veriyorsa, aracınızın gösterge panelinde motor arıza işareti yanacaktır. Genelde tek belirti bu olmakla birlikte nadir olarak motorda tekleme ve egzozdan siyah duman çıkışı görülebilir. (bkz: OBD-II Arıza Arıza Kodları)

P0113 Arıza Kodu Nedenleri

Aracınızda P0113 arıza kodu veriyorsa aşağdaki nedenlerden dolayı olabilir.

  • Emme havası sıcaklık sensörü arızası
  • IAT sensörü kablolarında kopukluk, açıklık veya kısa devre
  • Güç Aktarım Sistemi Kontrol Modülü (PCM) arızası (çok nadir)

P0113 Arıza Kodu Tamir, Onarım ve Çözüm Adımları

İlk olarak IAT sensörünün yerini bulun. Bu sensör hava filtresi ile motor arasında bulunan hortumun içinde bulunur. Sensörü bulduktan sonra sensöre gelen kabloların sağlam olduğunu kontrol edin. Kablolarda sorun yoksa sensörü yerinden çıkararak basınçlı hava yardımıyla temizleyip tekrar takın ve P0113 hata kodunu verip vermediğini kontrol edin. eğer hala kod çıkıyorsa emme havası sıcaklık sensörünü değiştirin. Yeniden aracınızı bilgisayara bağlayıp P0113 arıza kodunu silin. Sensör değiştiğinde büyük ihtimal sorun ortadan kalkacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Sensore basınçlı hava tutmayın. Çok hassas ve ince olan hava sıcaklık olcen problara zarar verirsiniz. Bozuk değilse bile kesin bozarsiniz.

BU YAZIYA YORUM EKLE