Motora Fazla Yağ Konulursa Ne Olur?

Otomobillerin motorlarında 3 farklı sıvı bulunur. Bunlar yanmak için yakıt, soğutmak için su ve sürtünmeyi önlemek için yağdır. Peki aracınızın motoruna olması gerekenden daha fazla yağ konulursa ne olur?

Her içten yanmalı motorun içerisinde hareketli parçalar vardır. Eğer hareketli parça varsa yağda olması gerektiği anlamına gelir. Ülkemizde en çok tercih edilen 4 silindirli motorlarda 4 litre yağ kullanılır. Silindir sayısı ve motor hacmi arttıkça motorda olması gereken yağ miktarıda artacaktır. Örneğin bir otomobilin motoru 4 litre yağ alırken, TIR'ın motoru 25 litre yağ alabilir. 
Otomobillerin her 10 bin kilometrede bir motor yağlarının değiştirilmesi gereklidir. Bu değişim sırasında otomobil üreticisi ne kadar yağ konulmasını önerdiyse o miktarda yağ konulması gerekir. Ancak bazı sanayi ustaları ve otomobil sahipleri motora fazla yağ koymanın bir kötülüğü olmayacağını düşünürler. Bu çok yanlış bir şeydir. Eksik yağ olması kadar fazla yağ olması da tehlikelidir. Fazla yağ olduğunda yağlanması gereken parçalar aslında doğru yağlanamaz.
Motorda çok fazla konulduğu zaman, yağ doğru şekilde akamaz ve olduğu yerde döner durur. Bunun sonucunda yağın içerisinde küçük hava kabarcıkları oluşur ve yağ köpük gibi bir hal alır. Bunun sonucunda krank milinin hava karışımlı yağ ile temas etmesine neden. Köpükleşen yağ akışını ve motor bileşenlerini yağlamak ve soğutmak için gereken hızda dolaşabilme yeteneğini yavaşlatacaktır.  İşin daha da kötüsü yağın içerisinde bulunan hava kabarcıkları döküntüler içerebilir. Bu da çok büyük motor hasarlarına neden olabilir.

Aracınızın Yağını Mutlaka Kontrol Edin

İçten yanmalı motorlarda mutlaka bir yağ kontrol çubuğu vardır. Bu çubuk sayesinde otomobil sahipleri araçlarının yağ miktarını sürekli kontrol edebilir. Eğer kontrol sırasında yağ çubuğunun çizgisi aracınızın motorunda olması gerekenden daha fazla yağ olduğunu işaret ediyorsa, aracınızın altında bulunan karter tapasını sökerek fazla yağı boşaltın. Ancak tıpayı takmak yağ akarken çok zor olacağı için motor içerisinde bulunan yağın tamamen boşalmasını bekleyin. Ardından yağ çubuğunu kontrol ederek aracınıza gerekli miktarda olana kadar kontrol edin.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim

BU YAZIYA YORUM EKLE