Emme Manifoldu Contası Kaçak Belirtileri ve Tamiri

Emme Manifoldu contası ucuz bir parça olmasına rağmen oldukça işlevseldir. Zamanla veya kötü koşullar nedeniyle kaçaklara neden olabilir.
Otomobillerimizin motorunda pek çok conta bulunur. Bazıları basit işlere yararken, bazıları da oldukça hayati öneme sahiptir. Bu contalardan en önemlileri üst (silindir) kapak contası ve emme manifoldu contasıdır. Bu her iki contadan herhangi birisi sızıntı yaptığı zaman, biran önce tamir edilmesi gerekir. Çünkü bu contaların ikisininde amacı, motorda bulunan soğutma suyu, yağ ve yakıtın birbirine karışmasını engellemektir.

Emme Manifoldu Contası Ne İşe Yarar?

Emme Manifoldu contası silindir bloğu ile manifold arasında bulunur. Motorda bulunan yağ, su ve yakıtın biribirine karışmasını engeller. Böylelikle aracınızın motoru sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışır. 
Ancak zamanla veya aracınızın motorunun aşırı hararet yapması durumunda bu conta büzülür, kırılır veya delinebilir. Bu durumda maddelerin birbirine karışmasını engelleyemez ve motorun içinde birbirine karışmaması gereken sıvılar birbirine karışır. 

Emme Manifoldu Contası Kaçağı Belirtileri

Aracınızın emme manifoldunda conta sızıntı yaparsa bunun 3 başlıca belirtisi olur. Bunları sıralayacak olursak

# 1- Yanma Odasına Su Sızıntısı

Aracınızın motorunda yanma odasında sadece yakıt/hava karışımı bulunmalıdır. Ancak emme manifoldu contası sızıntı yaptığı zaman yanma odasına su girişi olur. Bu durumda aracınızın motorunda sesli çalışma, çekiş güçlüğü ve egzozdan beyaz duman atma gibi belirtiler görülebilir. 
Emme Manifoldu Contası

# 2- Aracınızın Hararet Yapması

Motor içerisinde yanan yakıt ile suyu ayıran contalardan bir tanesi de emme manifoldu contasıdır. Ancak conta sızıntı yaptığı zaman su ile yakıt alevi doğduran temas ederler. Böylelikle ısınan su aracınızın radyatöründe soğutulamayacak kadar ısınır. Bu da aracınızın hararet yapmasına neden olur. 

# 3- Hava Yakıt Karışım Oranının Bozulması

Emme manifoldu contası kaçak yaptığı zaman, motora emme havası borusunun dışında contadan da hava sızacaktır. Bu da yakıt/hava karışımındaki havanın fazla olmasına neden olur. Eğer yanma odasında olması gerekenden daha fazla hava varsa, aracınızın çekişi düşecek, rölantide stop etme ve tekleme gibi belirtiler görülecektir.

Emme Manifoldu Contası Tamiri Ne Kadar Tutar

Emme manifoldu contası parça olarak ucuzdur. Aracınızın marka ve modeline göre değişse de 150 ile 250 lira arasında bir fiyata contanın kendisini temin edebilirsiniz. Ancak değiştirilmesi için ustalık ve zaman gereklidir. Conta değişikliği için ustalar ortalama 500 lira gibi bir ücret talep edeceklerdir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

4 yorum

Arabamda cekis guclugu ve egzozdan siyah duman cikiyor. 2004 fiat stilo ustaya sordum emme manifoldu contasi yanmis dedi. Acaba dogru mu

Radyötörden üfürdüğümde karbüratöre su geliyor ne yapmalıyım

Radyötörden üfürdüğümde karbüratöre su geliyor ne yapmalıyım

Radyötörden üfürdüğümde karbüratöre su geliyor ne yapmalıyım

BU YAZIYA YORUM EKLE