Daewoo Nexia Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Güney Koreli otomobil üreticisi Daewoo tarafından tüm Avrupa ile birlikte Türkiye'de bir dönem satışa sunduğu Nexia modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Nexia'ya geçmeden önce Daewoo'dan biraz söz edelim. Güney Kore'de pek çok farklı sektörde üretim yapan Daewoo, otomobil pazarına girince kendine bir üretim desteği aradı. Bu desteği de Amerika'dan buldu. Yani bünyesinde Opel'i de bulunduran General Motor şirketiyle teknoloji transferi konusunda anlaşma yaptı. Bu sayede Daewoo otomobilleri diğer uzak doğu otomobillerine kıyasla daha donanımlı ve konforludur. Yani Amerikan tarzı otomobillere daha çok benzemektedir.
Son ek bilgi olarak Rusya'da 2010 yılına kadar Chevrolet Nexia adıyla üretilmiş ve satılmıştır.

Daewoo Nexia Nasıl Araba?

İlk kez Nisan 1995'te satışa sunulan Nexia'nın üç ve beş kapılı hatchback kasasının yanı sıra sedan kasası da bulunmaktadır. İlk başlarda üretilen Nexia'da 1.5 litre hacminde 8 valf motor kullanılmıştır. Bu motor aynı yıl üretilen Opel Astralarda da kullanılan motordur. Ancak Daewoo motor üzerinde değişikliğe giderek Nexia'nın motorunu 16 valfli hale getirmiştir ve 2016 başından itibaren bu motorla satışa sunmuştur. Bu motor 90 beygir 135 Nm tork güç üretmektedir. Nexia'nın otomatik ve manuel vitesli şanzıman seçenekleri vardır. Aracın donanımdan biraz bahsedecek olursak donanım paketine göre klima, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar ve kapı içi aydınlatmaları gibi özellikleri vardır. C segmentinde iddialı olmasına rağmen Avrupa'da ve Türkiye'de istediği satış rakamlarını yakalayamamıştır. Bunun sonucunda da yerini Lanos'a bırakarak, 1997 yılında üretimi sonlandırılmıştır.
Daewoo Nexia 3 kapılı hatchback
Daewoo Nexia 3 kapılı hatchback


Daewoo Nexia Kullanıcı Yorumu

Daewoo Nexia'nın içine oturduğunuzda uzak doğu otomobillerinden uzakta olduğunu hemen anlıyorsunuz. Bir hyundai ve kia sadeliğinin yerinde elektronik aksamın fazlalılığı hemen dikkat çekiyor. Ön göğüste ve kapı kollarında sertle yumuşak arası bir malzeme kullanılmıştır. Şehir içinde biraz turlamak için marşa bastığımda Opel'in motor sesini hissetmedim desem yalan olur. Kliması açık bir şekilde şehir içinde dolaşırken klimanın aracın içini kısa sürede buz gibi yaptığını belirtiyim. Ancak klima açılınca arabanın performansı belirgin şekilde düşüyor. Nexia'dan çok yüksek performans beklemiyordum. Motorunun çekişi şehir içi yokuşlarda idare eder. Hidrolik direksiyonu çok yumuşak. Otobana çıkıp aracın yol tutuşunu ve performansını denemek istedim. Nexia ile 140 km/s hıza kadar çıktım ve aracın içinde beni şaşırtan bir şekilde rahatsız edici bir motor, yol ve rüzgar sesi yoktu. Yalıtımını oldukça başarılı buldum. Yol tutuşunun orta seviyede olduğunu belirtmeliyim.

Daewoo Nexia Alınır Mı?

Bugün en yeni Nexia'nın üretiminin üzerinden yaklaşık 25 yıl geçti. Yani bu kadar uzun zamandır üretilmeyen bir otomobilin yedek parçasını bulmakta oldukça zor. Motor aksamının bazı parçaları opel ile uyumlu olduğu için bulunabiliyor. Ama yazımızın başında söylediğimiz gibi Daewoo bu otomobillerin motorlarına modifiye yaptığı için tüm parçalar uyumlu değil. Ayrıca Nexia'dan anlayan ustayı bulmakta ayrı bir dert. Tamam az para ile çok şey satın alabilirsiniz. Ancak aracın arıza yaptığında yedek parçasını bulmak sizi üzebilir. Ayrıca kaporta aksamındaki parçaları çok  pahalı. Son olarak eğer büyükşehirlerde yaşıyorsanız hurdacılarda çıkma parçalarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak küçük şehirlerde parçanın kargo ile gelmesini beklerim. Tofaş parasına klimalı daha sağlam otomobile binerim diyorsanız alınabilir.

otomobil / otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Daewoo nexia halkında bilgi

BU YAZIYA YORUM EKLE