Taksi Çıkması Araba Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde her yıl binlerce otomobil satılmak için ilana çıkarken, binlerce otomobilde yeni sahiplerini buluyor. İkinci el sektöründe dürüsüt satıcılar olduğu kadar, araçlarının kusurunu söylemeyen satıcılarda mevcut. Bu sebeple alıcı taraf bir aracı almadan önce geçmişini iyice bilmek istiyor.
Ticari olarak kullanılan otomobiller, hususi olarak kullanılanlara göre daha yıpranmış oluyor. Ticari otomobiller aracı alırken vergi ödemedikleri için bir aracı çok uzun süre kullanmayıp, rengini değiştirerek tekrardan satışa çıkarıyorlar. Alıcılarda bir otomobilin taksi çıkması olup olmadığı nasıl belli olur?
İlk olarak alacağınız aracın markası ve modeli oldukça önemlidir. Örneğin bir Mercedes S-400'ü kimse ticari taksi olarak kullanmaz. Ancak bir Focus, Hyundai Era, Fiat Albea, Renault Clio Symbol gibi taksiciler tarafından çok kullanılan otomobil alacaksanız mutlaka daha titiz olmanız gerekiyor. Peki bir otomobil ticari taksi çıkmasıysa bu nasıl anlaşılır?

ARABANIN TAKSİ ÇIKMASI OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

1. BOYASINI KONTROL ETMEK

Ticari taksilerin hemen hepsi bildiğimiz üzere sarı renktedir. Bu sebeple bir araba daha önce ticari taksi olarak çalıştıysa büyük ihtimal satı renge boyanmıştır. Aracınızı bir komputeste götürerek komple boyanıp boyanmadığını kontrol ettirmeniz gerekiyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var. Günümüzde ticari taksiler artık sarı renge boyanmıyor, bunun yerine sarı renkete bir folyo ile kaplanıyor. Araç takside çalışmaktan çıkarıldığı zaman kaplama sökülüyor ve aracın orjinal rengi ortaya çıkıyor. 

2. KOLTUK, DİREKSİYON VE İÇİNİ KONTROL ETMEK

Ticari taksiler çok kullanıldığı için içi diğer hususi otomobillere göre daha çok yıpranır. Örneğin direksiyon simidi soyulmuş ve yıpranmış ise bu sizde bir şüphe uyandırmalıdır. Ayrıca taksilere binen müşteriler genelde arkaya oturmayı tercih eder. Bu sebeple arka kapıların kontrol edilmesi gerekir. Eğer Ön kapılara göre daha ayarsız bir arka kapılara sahipse dikkatli olmanız gerekiyor.

3. ARACIN MOTORUNUN KONTROLÜ

Bunu yaptırırken aracınızı komputeste değil, işinin ustası birisine götürmeniz gerekir. Örneğin alacağınız araba 100 bin kilometrede ancak motor yapılmış. Bir arabanın normal kullanım koşullarında motoru 100 binde değişmeyeceği için bunu anlayabilecek bir ustayla görüşmeniz gerekiyor. 

4. KİLOMETRENİN DÜŞÜRÜLMÜŞ OLMASI

Ticari taksiler çok fazla kullanıldığı için kilometreleri de yüksek olur. Ancak yüksek kilometrede bir arabayı almak istemeyen çok olduğu için satıcılar tarafından kolaylıkla düşürülebilir. Dijital veya analog fark etmeksizin kilometre sayacı istenilen sayıya düşürülebiliyor. PTT aracılığıyla kolaylıkla aracın geçmiş kilometrelerine ulaşabilirsiniz. 

5. PİYASASINDAN DÜŞÜK FİYATA SATILMASI

Ticari taksiler piyasasından yüzde 20 civarlarında daha ucuzdur. Örneğin bir otomobilin piyasası 40 bin lira civarlarındayken 30 bin gibi bir rakama satılıyorsa bu sizde şüphe uyandırmalıdır. Bu tür satıcılar genelde çok acil başlığıyla ilan verirler. Ayrıca şunu asla unutmayın hiç kimse bir malı değerinden çok düşük miktara satmaz. 

6. MUAYENE TARİHLERİNİN ÖĞRENİLMESİ

Aracınızın muayene tarihlerini bir mesaj yoluyla kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Eğer alacağınız arabanın şasi numarası ile sorguladığınızda her geçmişte her yıl muayeneye girdiyse aracınız ticari olarak kullanılmış demektir. Çünkü ticari olarak kullanılan her araç her yıl muayene yaptırılmak zorundadır.

Taksi Çıkması Olmasının Ne Gibi Zararları Vardır

Otomobiller hareketli parçalar oldukları için bir kullanım ömürleri vardır. Bu sebeple belli bir kilometreye geldiğinde motoru tamir ister. Taksiciler de motorunu yaptırmadan kısa süre önce araçlarını satmak isterler. Ayrıca taksiciler aracın her donanımı çok sık kullandıkları için, hususi kullananlara göre daha çabuk arıza verecektir. Kısaca eğer taksi çıkması bir otomobil alıyorsanız size açacağı masrafında çok olabileceğini düşünerek almalısınız.

Taksiden Çıkma Araba Alınır Mı?

Her malın bir alıcısı olduğunu unutmayalım. Ticari taksiden çıkma bir araba elbette alınır. Ancak fiyatının makul seviyelerde olduğunu ve masraf yapacağınızı düşünerek almalısınız. Yani piyasası 40 bin liralık bir arabayı ticari taksi çıkması diye 35 bin liraya almak mantıksızdır. Siz bu arabaları almadan önce motor yaptıracağınızı veya çok daha başka masraflar yapacağınızı düşünerek almalısınız. Örneğin bir motor 5 bin liraya yapılıyor günümüzde. Aracın normal değeri 40 bin lira iken taksi çıkması aracın en fazla 27 -28 bin lira gibi bir fiyata alınması gerekir ki, alan kişi motor yaptırıp hem de taksi çıkmasına bindiğine üzülmesin.

otomobil / otohocam.com

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

5 yorum

Çok güzel paylaaim tebrikler

Ne güzel bildirim aydınlatıcı süper on numara beş yıldız

Güzel bir bildirim on numara beş yıldız

Güzel bir açıklama on numara beş yıldız

Herhangi bir mesajla öğrenilmez mi plakadan sorgulama yapılarak

BU YAZIYA YORUM EKLE