P0110 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Arıza Kodu

P0110 arıza kodu neredeyse tüm otomobiller için aynı şeyi ifade ederken, nadir olsada bazı marka ve modellerde başka anlama gelebilir. Bu sebeple aracınız P0110 Arıza Kodunu veriyorsa mutlaka aracınızın servis kitapçığını okuyun.

Otomobiller motoru hava ve yakıt karışımının ateşlemesi sonucunda çalışır. Bu ateşlenme sonucunda meydana çıkan enerji bir çeşit çark sistemi sonucu tekerlere iletilir. Aracınızın motoruna çekilen hava Kütle Hava Akış (MAF) sensörü tarafından sürekli izlenir. Ancak doğru yanma olabilmesi için bu havanın sıcaklığının da kontrol edilmesi gerekir. Bu sayede aracınızın elektronik kontrol ünitesi (ECU) veya güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) tarafından sürekli izlenmesi gereklidir

P0110 Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) Devresi Arızası Kodu Nedir?

P0110 arıza kodu anlamı: IAT sensörü aracınızın hava giriş kanallarının bir yerinde bulunur. Genelde MAF sensörü ile aynı yerdedir. Ancak bazı otomobil markalarında emme manifoldunda bulunabilir. (Nadiren), Emme Havası Sıcaklık Sensörü (IAT) dış havanın sıcaklığına göre 5 volt ile 1.5 volt bir elektrik sinyalini sürekli olarak PCM'ye gönderir. Bu sinyal hava sıcakken düşük voltajda, soğukken direnç yüksek olacağı için yüksek volttadır. PCM tarafından aracın ısısı diğer başka sensörlerle de izlenir. Eğer Aracınızın Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU); IAT tarafından gönderilen voltajın sinyalinin olması gerekenden farklı olduğunu algılarsa, aracınız OBD-II kodlarından bir tanesi olan P0110 emme Havası Sıcaklık Sensörü hata kodunu verir.

P0110 Emme Havası Sıcaklık Sensörü Devresi Arızası Belirtileri

Aracınız bu hata kodunu verdiği zaman genelde arıza lambası yanması dışında hiçbir belirti vermez. Ancak nadiren çekiş güçlüğü yaşanabilir. 

P0110 Emme Havası Sıcaklık Sensörü Devresi Arızası Nedenleri

Aracınız IAT sensörü devresi hata kodunu veriyorsa bunun nedenleri şunlar olabilir;
  • Sıcaklık sensörü yerinden çıkmış olabilir.
  • IAT sensörü arızalı olabilir.
  • IAT sensörüne gelen kablolarda bir kopma, açıklık veya kısa devre olabilir.
  • IAT sensörü topraklamasında bir kısa devre
  • PCM arızaları olabilir.

P0110 arıza kodu nedeni bu yukarıda saydıklarımızdan bir tanesidir genel olarak. Ancak daha önceden belirlenemeyen nedenlerden dolayı da verebilir. Örneğin emme manifoldunda bir kaçak bu arıza kodunun verilmesine neden olabilir.

P0110 Arıza Kodu onarım, tamir ve çözüm adımları

Eğer aracınızın ECU ile bilgisayara bağladığınız P0110 arıza kodu hatasını alıyorsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey emme havası sıcaklık sensörünün yerini bulmak olmalıdır. Sensörü bulduktan sonra sensöre gelen kabloların sağlam olduğundan emin olun. P0110 arıza kodunun IAT sensöründen kaynaklandığını anlamak için bir direnç ölçere ihtiyacınız olaması gerekir. Eğer elinizde bir direnç ölçer varsa, sensörü cihaza bağlayın. Ardından motoru çalıştırın. Eğer motor çalıştıkça dirençte azalma olmuyorsa sensörün kendisi arızalıdır ve değiştirilmesi gerekir. Eğer sensörü arızası değilse, aracınızın güç aktarım sistemi kontrol modülünün kontrol edilmesi gereklidir. Bunun için bir servise götürülmesinde fayda vardır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

3 yorum

P0110 Emme Havası Sıcaklık Sensörü Devresi Arızası Belirtileri
Aracınız bu hata kodunu verdiği zaman genelde arıza lambası yanması dışında hiçbir belirti vermez. Ancak nadiren çekiş güçlüğü yaşanabilir.

bu değerli bilginiz çok işime yaradı ilginizden dolayı teşekkür ederim

P0100 Hava debi ölçer fonksiyonu kesintisi ve P0110 Emiş havası sıcaklık sensörü fonksiyonu kesintisi Araç Fiat doblo 1.3 multijet 75 yaz 95 hp iki kere araca MAF sensörü değiştim kaçak yok temizligi kendim yapıyorum.Bir türlü Araç randıman çalışmıyor. Devamlı arıza kodu veriyor siliyorsun gine veriyor çekişi düşük fişi çekse. Uzun vadede sıkıntı olurmu Yüksek rakımlı yerlerde Araç bayılıp gitmiyor çekmiyor yardımcı olurmusunuz.

Herseyi guzelce tarif edip en sonunda araci servise goturun demek nedir ya.zaten bu saydiklarini biz evdemi yapicazki

BU YAZIYA YORUM EKLE